Елфи, гейзери, банки! Исландският модел на живо.

banner_whitе4Твърде големи за да потънат! Сто години след ерата на бляскавите презокеански лайнери, този рефрен отново е на мода от двете страни на Атлантика. През последните години политици и медии го преповтарят на различни гласове по адрес на банките. Чухме го в САЩ и Великобритания след глобалния финансовия срив през 2008 г. Чухме го и в България, когато „непотопяемата“ КТБ се натъкна на подводна планина от корупция и свързани кредити през лятото на 2014 г.  Чухме го из всички столици на Европа, освен една: Рейкявик. Още през 2009 в хората и политиците в най-северната европейска столица направиха невъобразимото: отказаха да платят:

  • за загубените пари на милиони европейски вложители, втренчили жаден поглед в мамещото „чудо“ на исландския банков модел; и
  • за потъването на финансовия и инвестиционен „Титаник“, устремен по пътя на уж безспирния икономически растеж.

Пет години по-късно, докато високопоставени политици, беззъби регулатори и несменяеми телевизионни авторитети ни кандардисваха да платим за дългогодишните им вересии в злополучно сриналата се властова пирамида около КТБ, петима журналисти се опитаха за да разгадаят как исландците опазиха икономиката и социалния модел на обществото си в добро здраве. След като отказаха да платят.

Публикации

Пътят на толерантността, от Михаела Иванова

Долу ръцете от елфите от Лени Ханджийска

Островът, който отказа да плати от Димитър Събев.

Разтапяне на журналистиката от Павел Антонов

Видео

2014dec20_bTV

Видео разказ на трима от участниците в експедицията до Исландия бе излъчен в сутрешния блок на бТВ „Тази събота“ на 12.12.2015.  По време на разговора главният редактор на „Евромегдан“ Павел Антонов и журналистките Михаела Иванова /първата отляво/ и Елена Ханджийска /в дясно/ споделиха на живо впечатленията си от Исландия. Излъчените кадри са заснети от друг участник в репотреското пътуване: Милен Димитров. Можете да видите излъченото интервю тук.

Автори

Специалния журналитически проект „Елфи, гейзери, банки! Исландският модел на живо“ изпълниха журналистите:  Димитър Събев; Лени Ханджийска; Милен Димитров; Михаела Иванова; и управляващият редактор на Евромегдан Павел Антонов, ръководител на проекта.

За проекта

ози журналистически материал е създаден в рамките на проект „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес”, изпълнен от фондация „БлуЛинк“, създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на материалa се носи от фондация „БлуЛинк“и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България – www.ngogrants.bg.Репортерското пътуване до Исландия бе осъществено като допълнение към проекта на фондация „БлуЛинк“ „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес“,  финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., по мярката за насърчаване на партньорството със страните-донори. Цялата отговорност за съдържанието се носи от авторите и редакцията на Евромегдан.бг към Фондация „БлуЛинк“ по силата на българското законодателство и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Архив по категория

Архив по месец