Нова власт – нови изпълнители

Нова власт - нови изпълнители Как се променя списъкът от фирми, изпълняващи обществени поръчки в община Благоевград, при управлението на трима кметове през последните 10 години, показва справка в Търговския регистър.

Кои са „отличниците“ и най-чести изпълнители на обществени поръчки в Благоевград и какви са връзките между фирмите фаворити и политици, показва справка в Търговския регистър. Преглед за последните 10-ина години проследява тенденциите по време на управлението на трима кметове от различни политически формации.

В този период кметове на Община Благоевград са: Атанас Камбитов от ПП ГЕРБ (управлявал от 2011-2019 г.), Румен Томов, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП (2019 – април 2021 г.) и настоящият кмет Илко Стоянов от Има такъв народ, спечелил частичните местни избори, през юли 2021 г.

По времето на Атанас Камбитов една фирма е своебразен шампион по изпълнение на обществени поръчки, организирани от Oбщина Благоевград. За около 4 години (2014-2018 г.) през нея са минали договори за близо 20 млн. лв. Самостоятелно, или в консорциуми с други фирми, СТИЛСТРОЙ-М ООД на Михаил Камбитов е работила по около 14 апетитни контракта, показва нашата проверка.

В този период собственикът на фирмата често се появява на партийните мероприятия на ПП ГЕРБ и активно помага на политическата формация. Фирмата безапелационно печели поръчки с разнообразен характер: от ремонт на асфалтови настилки, през благоустрояване на улици, аварийни реконструкции на водопровод, зимно снегопочистване, изпълнение на блокове по Програмата за енергийна ефективост до реконструкцията на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част, което е един от най-мащабните проекти през последните 10 години.

Част от фирмите, работещи активно по време на управлението на ПП ГЕРБ, са и такива, които са собственост на общински съветници в Общински съвет – Благоевград по това време.

При наследника на Камбитов – Румен Томов, който беше подкрепен от БСП, тенденцията се променя и обществените поръчки се насочват в друга посока. Една от фирмите, която по негово време започва да печели сериозен брой обществени поръчки, е ВИП ТРЕЙД ЕНД БИЛД ЕООД. Фирмата е на Николай Динков, по-известен като „тотомилионера“, който спечели джакпот преди няколко години. Освен това е и зет на кмета на Симитли Апостол Апостолов.

Динков подкрепя кампанията на Румен Томов през 2019 година, а след това печели няколко големи инфраструктурни проекти за реконструкция на улици. Около тях има много въпросителни, тъй като общината тегли кредит от 5 млн. лева, за да ги ремонтира, а в последствие дейностите се забавят твърде дълго.

Друга фирма, получила няколко поръчки по време на управлението на Томов, е благоевградската „Пиринстройинженеринг“ ЕАД на Стефан Стоев и Костадин Костов. Те работят на територията на цялата област, като често се конкурират с фирмата „Растер- Юг“, в която съдружник е братът на Костов.

По времето на Томов има известен шум, заради поръчка за охрана на общинските обекти, с която физическата охрана е възложена на „Саламандър-АСО“ ООД на Лъчезар Пенев и Филип Атанасов. Конкурентите им от благоевградското дружество „Алфа Груп Секюрити“ ООД обжалват в КЗК процедурата с мотив, че конкурсът бил предрешен и нагласен. Договорът за възлагане на поръчката е подписан със „Саламандър-АСО“ ООД с няколко месеца закъснение – на 5 април 2021 г. Той е за 3 години и на стойност 514 895,62 лв. с ДДС. Представител на „Саламандър-АСО“ ООД за Благоевград тогава е Александър Петров, управител на общинското дружество „Паркинги и гаражи“ по време на управлението на кмета Костадин Паскалев от БСП.

Настоящият кмет на Благоевград Илко Стоянов е избран на частичните местни избори през лятото на 2021 год. Той е издигнат от партията на Слави Трифонов Има такъв народ (ИТН).

Един от договорите, които Стоянов прекрати предсрочно, е именно за посочената по-горе охрана на общински обекти. Договорът е прекратен едностранно и без предизвестие. Той обхваща социалните заведения, детските ясли, детските градини и филиалите им, млечната кухня и други общински обекти.

С договаряне без предварително обявление физическата охрана на старите гробища и парк „Даме Груев“, на зоопарка, парк Бачиново и плувния комплекс в кв. „Еленово“, на социалните жилища в кв. „Освобождение”, на новите гробища и на мемориалния комплекс Кръста и парка в жк „Еленово” градоначалникът заявява, че ще възложи на благоевградска фирма. И директни покани за участие в процедурата са изпратени на 4 фирми: „Волт- Н“ ЕООД на Николай Вълов, „С.И.А.Секюрити“ ЕООД със собственик Красимир Алексиев, „Алфа Груп Секюрити“ ООД, управлявана от Росен Туталов, и „Е и О Секюрити“ ЕООД на Емил Георгиев. Любопитен факт е, че Красимир Алексиев е кандидат за депутат от листата на ИТН, заедно със Стоянов.

Освен фирмата на Алексиев, друга, свързана с баща му Пене Алексиев, печели поръчка за осигуряване на охранителни дейности. Поръчка за доставка на материали за нуждите на Община Благоевград Стоянов възлага на фирма ЕЛТРОН ООД, собственост на Владимир Стоянов, близък негов приятел.

Друга практика, която е започната още от Атанас Камбитов, е върната от Илко Стоянов – създаване на общински дружества с разнородна дейност. На тях общината директно възлага различни дейности, а в последствие те ги разпределят чрез „in-house“ процедури на когото преценят. Това поражда много съмнения в обществото, защото стотици хиляди левове се разходват по непрозрачен начин, а контрола от страна на гражданите е почти невъзможен.

Изглежда, че всеки кмет си създава ветрило от фирми, с които работи, и всяка смяна в местната власт води до смяна на изпълнителите на обществени поръчки. А малките фирми, чиито собственици нямат необходимите политически приятелства, остават изолирани и трудно успяват да се преборят за големите поръчки.

Текстът е изготвен в рамките на проект „За прозрачно управление на публичните средства в област Благоевград“. Подкрепата за фондация „Блулинк“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Финансираната страна и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org.

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.