Симптоми на непрозрачно управление на средствата в благоевградски болници

Симптоми на непрозрачно управление на средствата в благоевградски болници

През юни 2022 г. при направен одит на онкологичната болница в Благоевград са установени липси за над 200 хиляди лева – не за първи път. Случаят обаче е може би просто симптом за начина, по който се управляват общински и държавни болници и се харчат публични средства. 

Болниците „МБАЛ – Благоевград“ АД и СБАЛО „Св. Мина“ – Благоевград периодично попадат в дневния ред на медиите, заради различни проблеми, свързани с пари или с качеството на предлаганите услуги.    

Изчезващи пари                                       

СБАЛО „Св. Мина“- Благоевград е от ключово значение за цялата област, тъй като е единственото здравно заведение, в което се лекуват онкологични заболявания. В края на 2021 г. ръководството на болницата е сменено. Новият тогава кмет Илко Стоянов има нова визия за развитието на болницата, като предлага за управител д-р Теодор Велчев, който тогава е част от Общински съвет – Благоевград. 

При извършени проверки след смяна на ръководството, през февруари 2022 г. става ясно, че над 200 хил. лв. са изчезнали от онкологичната болница. Сумата е била присвоена в периода от 2019 г. Според новия управител Велчев и кмета Стоянов, главно действащо лице в източването на болницата е бившият финансов директор Георги Календерски. 

Изчезналите средства е трябвало да бъдат използвани за плащания към фармацевтични компании. Вместо това обаче парите са били насочвани към взаимоспомагателната каса на лечебното заведение и теглени на ръка от главния счетоводител. Към м. февруари по сметката на касата са налични 13.02 лв., уточнява тогава Стоянов. А само към един от доставчиците на лекарства дължимата сума е над 327 000 лева. 

След направен одит на болницата за периода на управление на предишното ръководство на лечебното заведение, на 22 юни кметът обявява, че е установена липсата на още над 200 хил. лв. Става ясно още, че от 2019 г. са спрени плащания към фирми, доставящи лекарства, като натрупаните задължения възлизат на над 1,5 млн. лв. „Не можем категорично да кажем, че става въпрос за незаконно присвояване на суми, възможно е да се касае до немарливост или грешно осчетоводяване. В момента по искане на Прокуратурата, Агенция за държавна финансова инспекция извършва щателна проверка на всички документи”, коментира тогава кметът Илко Стоянов в съобщение до медиите

„Не можем категорично да кажем, че става въпрос за незаконно присвояване на суми“, коментира случаят с изчезналите над 200 хил. лв. кметът на Благоевград Илко Стоянов. Снимка: Община Благоевград

СБАЛО „Св. Мина“ е общинска собственост, като принципал е Общински съвет – Благоевград и Община Благоевград. През годините общинският съвет многократно отпуска средства за лечебното заведение, когато предишният управител е сигнализирал за такава нужда. Всяка година местният парламент приема и отчет за финансовото състояние на болницата. Финансовите отчети, публикувани от СБАЛО “Св. Мина” за 2020 година, индикират проблеми и задлъжнялост, но е ясно какви точно мерки са взети, особено на фона на разкритията през последните няколко месеца. И все пак финансови проблеми не са установени по-рано от страна на Община Благоевград. Какво се е случвало с тези средства тепърва ще търсят Агенцията за държавна финансова инспекция и Прокуратурата.

Към днешна дата, ситуацията остава ревожна – единственото онкологично отделение, обслужващо пациенти в област Благоевград, е поставено на ръба на оцеляването и не е ясно как изобщо ще бъде стабилизирано. 

Дарения и мизерни условия

През последните години сериозни критики има и към управлението на  болница „МБАЛ – Благоевград“ – акционерно дружество със смесено държавно и общинско участие.

Десетки сигнали за мизерни условия, липса на отопление и топла вода в Детското отделение в болницата предизвикаха както внимание от страна на медиите, така или проверки от Министерството на здравеопазването. През периода на пандемията от COVID-19 лечебното заведение получава парични и материални дарения. Условията за лечение на пациентите обаче така и не се подобряват значително. 

Снимки, изпратени от родители до медиите, показват ниска хигиена и лоши условия в Детското отделение на болницата. Липсата на топла вода и отопление, през студените месеци също силно са възмутили родителите. 

Родители изпращат такива сигнали и през изминалия зимен сезон. След направена проверка установяваме, че през есента на 2021 г. болницата е провела обществена поръчка за доставка на природен газ за близо 500 000 лв. Въпреки това през зимата родителите са принудени да носят малки печки, с които да отопляват болничните стаи, в които са настанени с децата си. 

През февруари 2022 г. народният представител Ивайло Мирчев отправя въпрос към министъра на здравеопазването Асена Сербезова във връзка с лошите условия в отделението на благоевградската болница при сключен договор за над 500 000 лв. Последвалата проверка обаче се изразява в писмено питане до директора, чийто отговор е приет от МЗ, без да е направена проверка на място. 

Тогава бордът на директорите приема и бизнес план за развитие на болницата за следващите три години. Планът е бил сред основните въпроси, обсъждани на заседание в благоевградската болница през юни. Въпреки видните проблеми през последните месеци, не са коментирани кадрови промени.

Какво точно е финансовото състояние на благоевградските болници, които работят с обществени средства, е трудно да се каже. Ясно видими за гражданите остават липсващите пари и подходящи условия за настанените болни граждани. 

This image has an empty alt attribute; its file name is abf_logo.png

Текстът е изготвен в рамките на проект „За прозрачно управление на публичните средства в област Благоевград“. Подкрепата за фондация „Блулинк“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Финансираната страна и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org.Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.