Мария Альохина успя да избяга от Русия, започва турне за Украйна

Мария Альохина успя да избяга от Русия, започва турне за Украйна На 20.06.2012 г. Мария Альохина бе изправена пред Таганския районен съд в Москва заради антирелигиозната демонстрация на групата й Pussy Riot срещу путинския режим. Снимка: Wikimedia/Денис Бочкарев, под лиценз CC BY-SA 3.0.

Водачката на Pussy Riot заблуди путинската полиция маскирана като куриер за храна и стигна до ЕС.

За  да напусне Русия, Альохина се маскирала като куриер на храна и така заблудила московската полиция, която следи апартамента й. Тя оставила мобилния си телефон, за да не бъде засечена, съобщава NYT.

33-годишната Мария В. Альохина е дългогодишен борец за конституционни човешки права в Русия, включващи свободата на изразяване. Альохина е обект на непрестанни репресии от страна на кремълския режим откакто през 2012 г. нейната арт пънк група Pussy Riot демонстрира в катедралата „Христос Спасител“ в Москва срещу симбиозата между Руската православна църква и Кремъл. За този акт тя бе осъдена на две години затвор за „хулиганство“. 

След като бе освободена предсрочно през декември 2013 г., Альохина съоснова Mediazona – независима информационна агенция, отразяваща репресиите  в Русия. Тя написа мемоарната книга „Дни на бунтовете“ и гастролира в Европа с едноименното шоу, чието трикратно представяне в Русия бе неизменно повод за репресии. 

Pussy Riot, with Ms. Alyokhina at far right, performs at the Christ the Savior Cathedral in Moscow in February 2012.
Pussy Riot, с Мария Альохина в най-дясно, протестират в катедралата „Христос Спасител“ в Москва през февруари 2012 г. Снимка: Сергей Пономарев/AP

От лятото на 2021 Альохина насам бе хвърлена в затвора общо шест пъти за по 15 дни по фабрикувани обвинения. След като преди месец някой залепил на вратата им надпис “предатели”, Альохина и партньорката й Люси Щайн решили да напуснат страната. 

В интервю за Валери Хопкинс, московски кореспондент на NYT, тя описва мъчителното си бягство от Русия, където през април властите обявиха, че нейният домашен арест ще бъде заменен с 21 дни престой в наказателна колония.

След като се измъкнала в униформа на куриер на храна от полицейския надзор над жилището, което споделя с Люси Щайн, Альохина била върната на два пъти от границата с Литва от беларуски граничари. Едва на третия опит тя успяла да премине, след като била снабдена с личен документ от европейска държава, пожелала да остане неназована. 

В Беларус тя избягвала хотели и всякакви поводи да й бъде поискан документ за самоличност, за да не попадне в полезрението на властите. 

Но 20.01.2012 г. Pussy Riot провеждат акция „Бунт в России— Путин зассал“ на Червения площад в Москва. Снимка: Wikimedia/Денис Бочкарев под лиценз CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Според Альохина, фактът, че е успяла да се измъкне от Русия и Беларус, е отражение на хаоса в руско правоприлагане. „Оттук изглежда като голям демон, но е много неорганизиран, ако погледнете отвътре. Дясната ръка не знае какво прави лявата“, обяснява тя пред американското издание.

На 12 май в Берлин Альохина започва турне за събиране на дарения за Украйна. На него тя и съратниците й от Pussy Riot ще носят обувките си така, както се прави в руския затвор – завързани с парцалче вместо връзки, съобщава NYT. 

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.