В подкрепа на Украйна – организаторите на мирното шествие в София

В подкрепа на Украйна - организаторите на мирното шествие в София Хиляди се събраха на мирно шествие в подкрепа на Украйна в София. Снимка: Евромегдан

На Мирното шествие за Украйна, което се проведе на 24 март 2022 в София, Павел Антонов разговаря с част от организаторите.

Никола Груев – Kottarashky

Никола Груев, музикант

Занимавам се с музика от 10 години. Надяваме се, че даваме много силен знак с това, че България е една истинска членка на ЕС. И съм супер щастлив, че успяхме да го постигнем. Демонстрантите са почти колкото миналото лято.

Има ли нещо, което предизвиква у теб музикално вдъхновение в цялата тази ситуация?

Не, вдъхновение в никакъв случай. Аз един месец нито съм творил, нито съм работил. Единствено се занимавам с благотворителни дейности – с Украйна. Това, което се случва, е нещо чудовищно. Ние музикантите сме чувствителни хора и не мога да мисля за нищо друго, освен за тези невинни жертви. Така че за съжаление вдъхновение няма.

Васил Генев

Васил Генев, съобранизатор

Аз съм част от групата, която направихме организационно. Изключително съм щастлив, че успяхме да се съберем толкова хора и да заявим съвсем ясно и категорично подкрепа за Украйна. Защото твърде дълго време липсваше такава. Много хора в интернет и в социалните мрежи изразиха радост, че в България се виждат тези кадри, защото до момента виждахме доста по-различни кадри.

На какво се държи това според Вас?

Просто много хора са ангажирани с благотворителност и с това да помагат на бежанците, което е факт. Това отнема голяма енергия и може би също забави хората. Но е крайно време да се покажем, да се отсрамим, така да се каже, защото с присъствието ни всички се сещаме за едни други събития… Аз съм много доволен от това, което виждам, и дано да продължаваме по същия начин. Да се промени!

Емилия Славова

Емилия Славова, социолингвист и активист

Какво очаквате да постигне това шествие?

Ще покажем, че тук не е Москва, че тук има хора, които са демократично настроени, европейски настроени. Които са твърдо зад Украйна и които смятат, че нашата държава не прави достатъчно, за да помогне на Украйна, която в момента бива смазвана. Трябва да спрем това. Трябва да направим всичко, което е по силите ни, защото следващите сме ние.

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.