Николета Даскалова: няма ограничение на плурализма

Николета Даскалова: няма ограничение на плурализма Николета Даскалова на Мирното шествие за Украйна. Скрийншот: Евромегдан

Николета Даскалова, специалист и анализатор във фондация „Медийна демокрация“ и дългогодишен партньор на БлуЛинк в проект, насочен срещу насилието, основано на полова основа, отговори на въпросите на Павел Антонов по време на Мирното шествие за Украйна. Първият от тях беше свързан с плакат, на който Владимир Путин е с грим на фона на цветовете на дъгата.

Знаем какви са неговита пропаганда и кампания, така че е подигравателно към него и към собствената му подигравателна и репресивна политика.

Разбраха ли хората всъщност най-после, че тези човеконенавистни послания идват от Кремъл?

Голяма част от хората разбраха, друга немалка част всъщност не са разбрали още, така че има какво да се желае.

Като специалист и част от фондация „Медийна демокрация“ моля да споделите мнението си и по един много труден дебат: трябва ли или не трябва да се спира медийно съдържание, предвид свободата на словото в социалните мрежи? Как се интерпретира това?

Разбира се това е решение, което не се взима лесно – да се наложи цензура и да се спрат медийни канали, да се ограничават медии. Говоря от страна на решението на ЕС, което и българският Съвет за електронни медии всъщност изпревари и взе по-рано, но за съжаление се взима в екстремна ситуация, която провокира и екстремни мерки. Дали е истинска журналистика това, което се спря, е разбира се, важният въпрос. И при положение, че се тиражира абсолютно невярна, лъжлива, подвеждаща информация, която е преобладаваща по цял свят, руското население да подкрепя войната и да си мисли, че всъщност в Украйна не се случва нищо кой знае колко страшно и че Путин ще отиде и ще освободи хората от бомбоубежищата, има своето обяснение. Журналистиката трябва да е в подкрепа на човешкия живот и уважението на човешката личност и достойнство. Останалото просто е нещо, което се представя за журналистика, а всъщност не е. Казвам го със всички уговорки, че наистина едно такова решение не е лесно и в спокойни условия, в условия на плурализъм, не трябва да се взима. Но от друга страна като човек, който наблюдава медийната среда виждам, че и позицията на Кремъл е достатъчно добре отразена. Така че тя присъства неограничена. Тоест нямаме ограничение на плурализма от тази гледна точка.

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.