Иво Инджев: не съм екстремист, войната доказа, че съм прав

Иво Инджев: не съм екстремист, войната доказа, че съм прав Иво Инджев, журналист: "От години пиша, говоря и предупреждавам, че това, което се случва в момента е огромна опасност за България, за Европа и за света. Оказах се, за съжаление, прав." Снимка: Евромегдан

В блиц интервю, популярният журналист и документалист Иво Инджев, бивш Генерален директор на БТА, отговори на въпросите на Павел Антонов от Евромегдан. Първият: кое го води на Мирното шествие за Украйна в София?

Води ме моята лична традиция. Аз от години пиша, говоря и предупреждавам, че това, което се случва в момента е огромна опасност за България, за Европа и за света. Оказах се, за съжаление, прав. Така че това ме води. Не съм си сменил позицията от десетилетия.

Упреквали са ви през годините, че сте прекалено краен антируски в мисленето си, обаче в момента изглежда, че вашите подозрения се оказаха основателни.

О, да, бях „екстремист“. Така е, хубаво е, че вие го казвате, но е факт, да. Аз съм си развалил много приятелства с хора, от които не съм очаквал такава реакция. Които ме упрекват: „какво се занимаваш ти сега, все Путин ти е нещо крив“. Иронизирали са ме, подигравали са се, да не говорим за заплахите за живота ми, които съм получавал. Та и сега в момента ги получавам. На улицата наскоро един ме заплаши с нож, че щял да ме коли, защото съм, както той се изрази, „русофобски парцал“.

Не е ли много страшно това разделяне между хората, загубата на приятелства?

Знаете ли, аз съм се опитал в кръга на най-близките ми хора съм питал: аз ли съм ненормален нещо? Ама да ми кажат откровено. Защото толкова много други хора около мене претендират да са нормални, а са на обратната позиция. Чак ми е, неудобно да го кажа пак, но ето, оказах се прав.

Снимам ви пред символичното място зад вас – Паметникът на Съветската армия.

Аз затова съм тук. Това е светинята на съветската окупация и на съветското руско влияние в България, в което се оцветява, забелязвате ли? В момента, в който Айфеловата кула се оцветява в синьо-жълто. В момента, в който Бранденбургската врата се оцветява в синьо-жълто. В момента, в който кметът на Ню Йорк вдига знамето на Украйна в центъра на Манхатън, ние осветяваме ето това нещо.

Това се осветява с български пари, охранява се с видеокамери, подарени от руското посолство на Първо районно на полицията, където следят на специален монитор някой нещо да не направи на паметника, което не харесва на Руското посолство. Съвсем не е честно и да арестуват деца, както наскоро се случи.

Руското посолство споменахте. Сега стана много нетърпимо, някак си агресивно поведението на посланичката на Русия в България. Смятате ли, че тя умишлено създава провокация, за да бъде изгонена?

Ами те друго не знаят, те така са свикнали в България. Забелязвате ли, че руските посланици от години говорят от името на българския народ. Те въртят една и съща плоча. Че българският елит бил едно, а българският народ- друго. Те знаят, че 80%… и аз ги питам „Откъде знаете, че 80% са, вие някаква собствена статистика в мазето на Руското посолство ли водите? По някаква невероятна технология не броите?“. Ми да дойдат да видят тука в момента какво мислят. Защото това са софиянци, не са докарани хора с автобуси. Както ги докарва Копейкин на неговите проруски събития.

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.