Калин Янакиев: агресията е на Путинова Русия

Калин Янакиев: агресията е на Путинова Русия Калин Янакиев на Мирното шествие за Украйна. Скрийншот: Евромегдан

В интервю на живо от Мирното шествие за Украйна проф. дфн Калин Янакиев – философ, богослов, културолог и политик, отговори на въпроси на „Евромегдан“. Дали това, на което ставаме свидетели, е катастрофа на нашата западна културна ориентация, попита Павел Антонов.

Защо да е катастрофа? Доста хора излизат, което означава, че в България въпреки някои неблагообразни движения, които видяхме, като проруските митинги на Възраждане и обструкциите, които прави Българската социалистическа партия, все пак ние се намираме в момента на едно шествие, на което сме хиляди хора. Буквално хиляди хора. Което означава, че хората у нас си дават сметка за какво става дума. Че в Русия в момента има фашизъм, който заплашва не само Украйна. Украйна в действителност е първата крепост пред Европа и на нейната порта стои един луд човек, какъвто е Владимир Путин.

Аз се извинявам, изразих се погрешно. Нямах предвид това шествие, което действително предизвиква оптимизъм, а по-скоро факта, че нашето поколение стигна до нещо толкова деструктивно за европейските ценности като агресията, която виждаме в Украйна.

Агресията е на Путинова Русия. И ще трябва да кажем, че Путинова Русия реализира онова, което в предходните години различни люде в други страни наричаха „нов консерватизъм“. Русия беше алфата, началото на този нов консерватизъм. Тя е и омегата. Това, до което този консерватизъм води – просто фашизъм.

Благодаря Ви, че въведохте тази нишка. Ние като граждански аналитици, активисти, от години виждаме връзката между посланията, които се лансираха в България и в западни страни, оспорващи човешки права, либералните ценности, равенството и социалните права.

Защото ние виждаме каква е идеологията на агресора Путин и на неговата шайка – Велика Русия на всяка цена. Тъй нареченият руски мир, тоест всички руснаци по света трябва да са под властта на Путин. Това се нарича в политическата наука „иредентизъм“. Което навремето е практикувал Хитлер. Той иска първоначално немците в Съветския коридор, след това взима цяла Чехословакия. Иска немците в Полша, след това взима цяла Полша. Същото в момента проповядва Путин. И за мое много голямо съжаление, защото съм православен християнин, същите неща споделя и руският патриарх Кирил и Свещения Синод на Руската православна църква. След агресията в Москва Руската православна църква е отпаднала според мен и от православието, и от християнството изобщо.

Много важен акцент поставяте. Току-що минахме и през Руската църква. Видяхте и вие как хората реагират без да са наясно с нейната религиозна ориентация. Просто я възприемат като символ на руската агресия и това може би е пагубно за православните ценности.

Затова православните в този свят, а те далеч не живеят само в Русия, трябва ясно и отчетливо да осъдят тази етнофилетистка позиция на Руската православна църква, която пак казвам, няма нищо общо с православието. В края на краищата, и това трябва да се знае, Богословската академия във Волос, едно от най-авторитетните православни висши училища, излезе с декларация, която осъжда като лъжеучение тази именно руска теория за тъй наречения руски мир, и на тази декларация до момента са се подписали над 500 православни богослови от всички православни страни, при това най-известните и най-популярните в момента.

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.