Шествие за Украйна за бъдещето на България

Дете пред постер срещу войната в Украйна, закачен на Орлов мост в София по време на първото мирно шествие за Украйна в София на 23.03.2022. Надписът гласи „Путин, в името на човечеството, СПРИ ВОЙНАТА!“ Снимка: В.Делчева Постер срещу войната в Украйна, закачен на Орлов мост в София по време на първото мирно шествие за Украйна в София на 23.03.2022. Надписът гласи „Путин, в името на човечеството, СПРИ ВОЙНАТА!“ Снимка: В.Делчева

На 7 април 2022, четвъртък, в 18.30 ч. от пл. „Св. Александър Невски“ тръгва Мирно шествие за Украйна. Под надслов „Не сме неутрални“ и с призив страната ни да я подкрепи и с военно-отбранителна помощ като всички други членки на ЕС.

Според първоначалния план, началната точка трябваше да бъде площад „Народно събрание“, но той се оказа резервиран от путинофилите за месец напред – всеки ден за по десет часа. Това е част от сериозната им организация, включваща още извозване на хора с автобуси, медийни партньорства и още…

Истината е, че от едната страна стои ентусиазъм. От другата – солидно финансиране.

От едната страна стои ентусиазъм. От другата – солидно финансиране.

Не че няма наши съграждани, които искрено симпатизират на Владимир Путин. Но има и много платени.

Трябва да си призная, че никога досега не съм се бояла за евроатлантическата ориентация на България. Бях дете, когато поколението преди нас извоюва членството ни в ЕС и НАТО. Извоюва отделянето ни от Русия и надеждата ни за демокрация вместо олигархия.

Гледам към Буча и си мисля, че всъщност никога не е ставало въпрос просто за по-добър стандарт на живот, върховенство на закона, защита на природата и другите хубави неща, за които говорим от години – нещата, които са по-характерни за страните на запад от нас, отколкото за авторитарните страни. Истинският въпрос е цената на човешкия живот.

Истиският въпрос е цената на човешкия живот.

За Русия и подчинените ѝ държави човекът е просто инструмент, брънка от машината. Ако върши работа, го има и толкова. Ако загине, няма проблеми – не е вече нужен.

За себе си знам, че не бих могла да живея на такова място. Целият ми живот е тук, и близките ми, и кариерата ми, никога не съм мислела за емиграция.

В последно време обаче, колкото по-често виждам плодовете на хибридните войни, колкото по-редовно слушам хора около мен да преповтарят теории на конспирацията и откровени пропагандни лъжи, които са поели и в които са повярвари, толкова по-често се замислям как бих могла да се реализирам в чужда държава? Как бих могла да започна живота си от нулата, ако руската пропаганда все пак успее да ни изтика от НАТО и ЕС.

Звучи абсурдно, но точно това е целта. А и осъществяването на Брекзит е пример, с че пропаганда могат да се постигат чудеса.

Не просто не искам – не мога да живея в салетитна държава на Русия. Но ми се иска и да остана в родината си. Иска ми се всичко, постигнато досега, да не бъде разрушено. Иска ми се страховете на покойната ми баба (продължили дори и след влизането ни в ЕС), че Русия рано или късно все пак ще успее да ни подчини и привърже към себе си, да не се сбъднат.

Пиша за бъдещето на България, а всъщност ви каня на шествие за Украйна. Правя така, защото ми е безумно трудно да пиша за Украйна – чета репортажи и свидетелства оттам, чета за убийства на вързани цивилни, за изнасилвания, за отвличания на жени, след като майките им са разстреляни пред очите им, за майки, които записват контакти на роднини на телата на малките си деца – ако умрат, но децата се спасят, някой да ги прибере и свърже. Чета чудовищни и невъзможни за коментиране неща, несъвместими с представите ни за света. Но представите ни са ограничени, а светът ни не е константен. Какъв ще бъде светът зависи от действията и бездействията ни

Какъв ще бъде светът зависи от действията и бездействията ни.

Ако мислите като мен, моля ви, елате на шествието в четвъртък. Ще вали дъжд. Организаторите безпогрешно избраха единствения дъждовен ден, такъв в прогнозата от поне седмица. Това ще откаже 90% от хората. Но троловете, платените протестъри и малцинството на заблудените ни съграждани няма да се откажат. Тях ще ги извозят, обгрижат, ще им резервират много и удобно време за шестване. А ние ще продължим да разчитаме на лаишки ентусиазъм.

Шествието не е само за Украйна. То е за цената на човешкия живот и там, и тук, и навсякъде. Това е истинският цивилизационен избор пред нас. Заслужава си да го направим с ентусиазъм и от сърце.

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.