Словашки неонацист осъден и изхвърлен от парламента

Словашки неонацист осъден и изхвърлен от парламента Като кмет на Банска Бистрица през 2014 г. Мариан Котлеба закачи антинатовски тарспарант върху сградата на окръга. Снимка: Wikimedia

Словашкият Върховния съд осъди депутат за изразено пристрастие към към движение, потискащо основни права и.използване на нацистка символика. Крайнодесният политик Мариан Котлеба няма да влезе в затвора, но ще загуби мястото си в парламента, съобщи днес Euractiv.

Новината е показателна за постепенното активизиране на демократичните рефлекси , срещу надигналите глава през последните години националистичестки и неофашистки политически движения в източна и централна Европа. Много от тях имат идеологически и финансови връзки с режима в Кремъл. 

Словашкият закон не позволява на членовете да запазят местата си, когато бъдат осъдени за престъпление, обяснява авторът на Euractiv  Михал Худец. Осъденият Мариан Котлеба е член на Националния съвет и ръководител на крайнодясната Народна партия Наша Словакия. Той получи условна присъда от шест месеца с 18-месечен изпитателен срок 

Първоначално Котлеба беше осъден на четири години и четири месеца затвор от специализирания наказателен съд през 2020 г. След обжалване, Върховният съд на Словакия постанови, че Котлеба няма да влезе в затвора. 

Причина за присъдата е чек на стойност 1488 евро, връчен от Котлеба на семейство през 2017 г.. По това време осъденият беше президент на самоуправляващия се регион Банска Бистрица. Прокурорите твърдят, че сумата от 1488 евро представлява два нацистки символа – 14 и 88. Първото означават т.нар. “14 думи”, измислени от американския неонацист Дейвид Лейн, а второто символизира нацисткия поздрав „Хайл Хитлер”.

Euractive припомня, че първата партия на Котлеба бе разпусната заради антиконституционни параграфи в партийната програма. Плез 2009 г. той бе обвинен и за използване на словашкия фашистки поздрав и партиен плакат от 2009 г., в който обеща да се отърве от „не само циганските паразити“.

Законодателство срещу идеологиите на насилието и омразата има във всички страни на ЕС. То се основава на решение на Съвета на ЕС през 2008. В България чл. 419а от Наказателния кодекс постановява, че  „който, по какъвто и да е начин, оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи хора и т.н., се наказва с лишаване от свобода от една до пет години”.

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.