Украински застъпници призовават за край на употребата на изкопаеми горива в следствие на атака, предизвикала подпалване на ядрен реактор

Украински застъпници призовават за край на употребата на изкопаеми горива в следствие на атака, предизвикала подпалване на ядрен реактор Украински застъпници призовават за край на пристрастяването към изкопаемите горива в следствие на атака, предизвикала подпалване на ядрен реактор

Енергийните организации и гражданските организации в Украйна призоваха за прекратяване на „глобалната зависимост от изкопаеми горива, която храни военната машина на Путин“ в сряда – по-малко от 48 часа преди напредването на тази военна машина да доведе до пожар на мястото на най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, съоръжението в Запорожия в крайбрежния град Енергодар.

„Това е война за изкопаеми горива“, каза украинският борец за климата Светлана Романко, мениджър на кампанията за нулеви изкопаеми горива за движението Laudato Si’ Movement, на уебинар за журналисти и лидери на мисълта. „Изкопаемите горива са отговорни за 60% от руската икономика.“

В придружаващото съвместно изявление, подписано от неправителствени организации в и извън Украйна, се казва, че „военната машина на Путин е финансирана, захранвана и подхранвана от въглищната, петролната и газовата промишленост, които са двигател както на инвазията, която заплашва Украйна, така и на климатичната криза, която заплашва бъдещето на човечеството“.

Изявлението „Застанете с Украйна“ призовава европейските страни, САЩ, Канада, Китай, Индия, Япония, Южна Корея и други вносители на руски петрол и газ да използват всички ненасилствени средства, необходими за възстановяване на мира и прекратяване на „потресаващата смъртоносна агресия на Путин”.

Уебинарът се проведе не много преди първоначалните новини, че един от шестте реактора в Запорожия е запален на фона на ожесточени боеве, с отчетени повишени нива на радиация. Говорителят на централата Андрей Туз каза пред украинската телевизия, че реакторът е в процес на ремонт, но все още съдържа ядрено гориво, предаде Асошиейтед прес.

До рано сутринта огънят е бил потушен. Но не и преди министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба да публикува в „Туитър“, че „руската армия обстрелва от всички страни Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа“. „Пожарът вече е избухнал. Ако се взриви, ще бъде 10 пъти по-голям от Чернобил! Руснаците трябва НЕЗАБАВНО да спрат огъня, да допуснат пожарникарите, да създадат зона за сигурност!“

„Това представлява акт на глобален тероризъм от Русия“, отговори климатологът от Пенсилванския държавен университет Майкъл Е. Ман.

В един момент, позовавайки се на говорителя на завода Туз, Aсошиейтед Прес написа, че „пожарникари не могат да се доближат до огъня, защото по тях се стреля“.

Последващите актуализации обявиха, че пожарът е в учебна сграда извън действителната ядрена електроцентрала и нивата на радиация са нормални. Но президентът Володимир Зеленски каза, че е предупредил лидерите на Съединените щати, Канада, Обединеното кралство, Европейския съюз и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за възможността от ядрена катастрофа.

„Ако има експлозия – това е краят за всички“, каза той в изявление, което Асошиейтед прес описа като „емоционална реч“ посред нощ. „Краят за Европа. Евакуацията на Европа.“

„Вицепремиерът Кристия Фрийланд и аз току-що говорихме с президента Зеленски за ужасяващите атаки в атомната електроцентрала в Запорожия“, публикува в Туитър премиерът Джъстин Трюдо след разговор със Зеленски. „Тези неприемливи атаки от страна на Русия трябва да прекратят незабавно.

На уебинара в сряда, организиран от Мрежата за действие за климата на Източна Европа, Кавказ и Централна Азия, всички лектори представяха от места в Украйна.

Романко призова за продължаване на оттеглянето на проекти и корпорации, свързани с изкопаемите горива, от енергийни компании, банки и други. В придружаващ информационен лист се цитира напредъка до момента: „Северен поток 2“ подаде заявление за несъстоятелност и съкрати персонала си по проекта за газопровод от Русия до Германия, който очакваше сертифициране, „Шел“ отменя съвместните си предприятия с руския „Газпром“, Би Пи се отказва от дела си в Роснефт, а Exxon Mobil изтегли 4 милиарда долара от руския нефт и газ.

Романко също призова за прекратяване на вноса на руски петролни продукти, позовавайки се на забраната на Канада. „Светът трябва да обърне гръб на руския петрол.“

Но е необходимо повече, каза тя: глобален „договор за неразпространение на изкопаеми горива“, включително постепенно отказване и справедлив преход към чиста енергия. „Възможен е край на ерата на изкопаемите горива. Можем да имаме по-добро бъдеще.“

В съвместното изявление се казва, че е особено важно руският природен газ да не бъде просто заменен с втечнен природен газ (ВПГ) от други страни.

Блокирането на износа на руски природен газ, който се транспортира по тръбопроводи, е сравнително лесно, каза Алексей Пасюк, заместник-директор на „Ecoaction“, Украйна. Но Пасюк призна, че пълната забрана за износ на руски петрол ще бъде по-трудна за изпълнение, тъй като петролът се продава на световния пазар и собствеността може да се промени няколко пъти между добива и крайния потребител, което прави оригиналния източник труден за идентифициране.

Междувременно електроенергийната система на Украйна е изключена от Русия и Беларус и сега е „остров“, зависим от работещите атомни централи за повече от 50% от мощността си. Опитът на Украйна да се присъедини към европейската преносна система трябва да се ускори, каза Константин Криницки, ръководител на енергетиката в „Ecoaction“. Интеграцията е одобрена по принцип, но експертите работят за решаване на технически въпроси, каза той.

Пасюк каза, че опасенията за безопасността в Чернобилската забранена зона включват текущото управление на отработеното гориво и все още необяснимия скок на радиоактивността. Обяснението, че резервоарите на обекта раздвижват прах, не е в съответствие с влажното време и калта, каза той. Комуникациите и ротацията на персонала са блокирани.

Агенцията за ядрено регулиране на Украйна поиска от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) „съдействие за координиране на дейностите във връзка с безопасността на Чернобилската АЕЦ и други ядрени съоръжения“.

Преди снощната атака и пожар украинците вече бяха загрижени, че работещите им ядрени централи могат да бъдат военна цел в нарушение на правилата на МААЕ. Ядреният флот на Украйна е стар, включващ пет реактора, датиращи от съветско време и доста надхвърлили срока си на годност. С липсата на инвестиции в други форми на производство, електроенергийната мрежа на страната става все по-зависима от ядрената енергия и загубата на една централа би лишила страната от 5% от нейната мощност, създавайки „огромна дупка в системата“, каза Пасюк.

„След шест дни война е чудо, че енергийната система все още работи“, каза Криницки.

Международните организации на гражданското общество написаха отворено писмо до МААЕ, в което изразяват загриженост за безопасността на Чернобил и 15-те търговски реактора на Украйна, включително гигантската 6-реакторна централа в Запорожия, за която руснаците твърдят, че е под неин контрол, съобщава МААЕ. Информацията е оскъдна. Данните за радиацията от Чернобил не са актуализирани от сутринта на 25 февруари.

От „Beyond Nuclear“ казват, че всички работещи реактори са „уязвими от катастрофален срив, дори ако не са директно атакувани или случайно ударени“. Потенциалът за радиоактивни емисии от басейни, съдържащи облъчени горивни пръти, е „още по-голямо безпокойство“, каза групата. „Атомната електроцентрала, дори при ежедневни рутинни операции, не е безопасна и не може да бъде изоставена.

Отвореното писмо призовава МААЕ да помогне за гарантирането на безопасността на Чернобил, като определи отговорностите и способностите и, ако е необходимо, изпрати ядрени техници. МААЕ трябва също така да осигури открит достъп до информация за безопасността на всички ядрени съоръжения в Украйна и да поиска от всички свои държави-членки да избягват военни или други действия, които могат да засегнат тяхната безопасност.

Сред подписалите се са Канадската коалиция за ядрена отговорност и Алиансът за чист въздух в Онтарио.

Общественият страх от радиация – от ядрени бомби или цивилно ядрено съоръжение – създаде „високо търсене“ в цяла Европа на хапчета с калиев йодид, съобщава Globe and Mail. Хапчетата помагат за защита на щитовидната жлеза срещу поглъщането на радиоактивен йод.

Текстът Ukrainian Advocates Urge End to Fossil Addiction as Attack Sets Nuclear Plant Site on Fire е публикуван за първи път на 4 март 2022 година в „The Energy Mix“. Текстът е изготвен от Клифърт Майнс.

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.