Бетон или туризъм – изберете сами!

Бетон или туризъм - изберете сами! Тази любителска снимка от строеж в местността Алепу на хотел, маскиран като укрепително съоръжение, предизвика нова вълна от протести срещу поголовното застрояване на Черноморието. Снимка: Коалиция "За да остане природа в България"

Бойко Борисов изплакал дали редно ли било държавата да дава пари, а платежоспособните българи да отиват на почивка в Гърция. Не съм апологет на гръцкото море и не почивам там, но определено разбирам хората, които са се засилили към него.

Първата грешка, която направиха нашите послушни политици е още в противоепидемиологичните мерки. Когато големите хотели ревнаха, че е твърде голям риска при наличието на заразен да се карантинира целия хотел, нашите побързаха да отменят това правило. Остана само изолиране на болния В хотела. Без гаранции, че преди да разберат, че е заразен той не е заразил персонал, други гости и т.н. Така на практика услужливите ни депутати, които много държаха да угодят за пореден път на капризите на собствениците на големите хотели, изпратиха следното послание: и да има заразен в хотела вие няма да разберете!.

Защото нали ви е ясно, че никоя рецепционистка няма да ви посрещне с ведрото „добре дошли, да знаете, че в стая 202 имаме един заразен, но не се притеснявайте, ние сме го изолирали“. Направо в рекламен лозунг да го превърнем. „У нас и да има заразени, няма и да разберете“…. Гениално!

За разлика от тях гърците държаха мерките до последно и в момента обещават строги мерки, проверки, тестове, карантина… С други думи, хитро изпратиха посланието: „при нас е безопасно“! А за туристите това е най-важно в момента. И българи, и чужденци. Тепърва ще отчитаме колко ще загубим от тази мечешка услуга, която Николина Ангелкова направи на българския туризъм.

Втората грешка вече не е свързана с епидемията. Тя си е генерален проблем на управлението на няколко поредни правителства. Застроеното българско Черноморие буквално работи в услуга на гръцкия и турския туризъм. Нарочно или от глупост, още не съм разбрала. Подозирам и по двете причини.

И така приказките от типа „и пари да ми дават, не бих отишла на море в България“, вече се виждат и на практика. И вместо да се оплаква публично, премиерът белким се и замисли защо именно платежоспособните българи не идват на нашето Черноморие. Резултатите, според които над 80 % от българите не желаят по-нататъшно застрояване не са измислица на еколозите. Трябваше да светне лампичка на българските управляващи, но не би.

Е, последиците не ви харесват? Няма да ви харесат още повече. Замислете се и променете нещо или продължавайте да се оплаквате без полза, господа управляващи!

По ирония на съдбата и двете грешки са по една и съща причина. Докато в България олигарсите са най-важните и всичко се прави в тяхна полза, резултатите ще са такива. Ако не е Гърция, ще е Турция. Ако не са те, ще е някъде другаде. Но няма да е България! Все повече няма да е България! Ще се борим за последните останали незастроени плажове, които ни радват с красотата си, а когато ги загубим съвсем, ще бягаме още повече.

Има още малко време за размисъл и правилни политически решения. Иначе последиците няма да  се харесат на никого.