Ще има ли решетки за Мавродиев?

Ще има ли решетки за Мавродиев? Колаж, изобразяващ Стоян Мавродиев зад решетки, се разпространяваше из социалните мрежи през 2015 г., с настояване за арест и правосъдие за ролята му като висш финансов надзорник при източването на КТБ

С искането за освобождаване на Стоян Мавродиев и управата на Българската банка за развитие (ББР) премиерът Борисов явно търсеше сензация. До степен сам да се похвали как никой от присъстващите на пресконференцията му акредитирани журналисти не го е попитал какво мисли по въпроса.

Постигна я. До вчера лоялността на Борисов към ръковоството на ББР изглеждаше непоклатима, поне на пръв поглед. Въпреки че Мавродиев ръководеше Комисията за финансов надзор през периода, когато бе източена Корпоративна търговска банка (КТБ).  Въпреки че бе окончателно осъден от собственика на „Икономедия“ Иво Прокопиев заради системни лъжливи нападки срещу изданията на компанията, огласили участието му в различни скандални случаи.

Напротив, по същото време Мавродиев стана директор на ББР. По сметки в медиите към септември 2019 държавната банка е раздала около 400 милиона на фирми, свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка и други едри бизнесмени. Това даде основание на журналиста от „Капитал“ Николай Стоянов да я определи като „банката на ДПС“, в скорошна статия, изобличаваща поредния отпуснат от нея съмнителен кредит . Този път – от 75 милиона лв, за фирма, изкупуваща лоши задължения към Първа инвестиционна банка и други кредитори.

Скандалът е особено циничен

Скандалът е особено циничен, тъй като сделката била сключена на 26 март – след началото на извънредното положение предизвикано от пандемията с т.нар.коронавирус.  Като част от приетите икономически мерки срещу нейните последици, държавата наля нови 700 милиона в ББР.

Обясненията на ББР бяха толкова абсурдни, че критичният разследващ сайт Биволъ ги изтълкува като признание за непозволена държавна помощ за „шепа безскрупулни престъпни типове, които открито грабят от парите на наивните вложители“.  Опозиционната Демократична България поиска оставки. Самоуверен както обикновено, обаче, Мавродиев отрече вина и хвърли обичайните инсинуативни и заплашителни обвинения към критиците си.

Десислава Димитрова, адвокат към @adhoc.law коментира обясненията на Стоян Мавродиев за отпуснатия от ББР заем така: „Защитавам потребители с ипотечни кредити през последните 10 години и досега банката не е успяла да продаде нито един имот на мой клиент, въпреки законовите привилегии на банките. Причината е в качеството на портфейла. Защо банката не събере великолепните си активи и имотите, ами ги продава на колектори, които плащат с кредит от ББР? Защото само държавната банка би дала от вашите пари за това доказано отчайващо великолепие от проблеми и разходи. Снимка: личен профил.

Това заблуди мнозина, че поредният гаф ще се размине без последствия.  Но за по-наблюдателните внезапната промяна на курса от страна на премиера не бе напълно неочаквана. През септември 2019 г. депутатите на ГЕРБ подкрепиха „Атака“ и изключиха ББР от правилата за публична отчетност на новоприетия закон за публичните предприятия. Това стана въпреки съпротивата на финансовия министър Владислав Горанов. Борисов тогава замълча.

Парламентът е разпуснат и Борисов може да влезе в ролята на доброто ченге

Днес парламентът е практически разпуснат, извънредните мерки срещу корона вируса се ползват с висока подкрепа и Борисов може да влезе в любимата си роля на доброто ченге. Високата обществена чувствителност към финансовите ресурси на държавата в кризисния период му дава достоверно алиби пред едрите получатели на щедри инжекции от държавата, които владеят голяма част от медийния пазар.

Големият въпрос е доколко съгласувана с тях е днешната му акция и докъде ще се разпростре.  Поводи за разследване на деянията на Мавродиев през последните години и до ден днешен не липсват, а бившият министър на околната среда и водите Нено Димов се озова в ареста за сравнително по-маловажно „прегрешение“ пред политическата популярност на управлението. Отговорът, поне частично, ще зависи и от поведението и лоялностите на главния прокурор Гешев, чиито медийни изявления до момента поразително наподобяват тезите на Мавродиев.

 

Още нещо важно:

За да  продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.