Няма връщане назад за Амазонската гора

Няма връщане назад за Амазонската гора Сателитна снимка на опустошителните пожари, които преминаха през дъждовната гора през август 2019 г. Изображение: Joshua Stevens / NASA Earth Observatory

Бразилски експерт по дъждовните гори предупреждава, че засиленото обезлесяване при режима на президента Болсонаро има катастрофален ефект върху климата.

Антонио Донато Нобре силно се интересува от Амазония и все повече се отчайва от нивото на обезлесяване в най-голямата дъждовна гора в света.

„Точно когато си мислех, че разрушаването няма как да стане по-лошо, това се случи“, казва Нобре, един от водещите учени в Бразилия, изучавал Амазония, нейните уникални флора и фауна и влиянието й върху местния и глобалния климат, в продължение на повече от 40 години.

„По отношение на климата на Земята, ние преминахме точката след която няма връщане. В това няма съмнение.“

Вече десетилетия Нобре се бори срещу обезлесяването. През това време е имало значителни възходи и падения, но посочва, че Бразилия някога е била световен лидер в контрола на обезлесяването.

„Разработихме системата, която сега се използва от други страни“, каза Нобре пред Climate News Network в интервю по време на обиколка из Великобритания.

„Използвайки сателитни данни, наблюдавахме и контролирахме. От 2005 г. до 2012 г. Бразилия успя да намали обезлесяването с до 83%.“

Драматичен скок

Тогава законът за използването на земята беше облекчен и обезлесяването драстично се увеличи – с цели 200% между 2017 и 2018 година.

Всичко стана много по-лошо, откакто Жаир Болсонаро стана президент на Бразилия в началото на миналата година, казва Нобре.

„Има някои опасни хора в управлението“, казва той. „Министърът на околната среда е осъден престъпник. Министърът на външните работи е климатичен скептик.“

Нобре твърди, че Болсонаро не се интересува от Амазония и се отнася презрително към еколозите.

Администрацията му окуражава земеделските грабители, които незаконно превземат защитена земя или земя на коренното население, която след това продават на животновъди и конгломерати за отглеждане на соя.

Животът стана по-опасен за коренните жители. „Те са убивани, а земята им е нападната“, казва Нобре.

През август 2019 г. светът гледаше как големи райони от Амазония, която поема и рециклира глобални парникови газове, гори в пламъци.

Нобре казва, че през август 2019 г. грабителите на земята са организирали „ден на пожари“ в чест на Болсонаро.

Половината от дъждовната гора на Амазония на изток я няма. Губи битката, върви към савана.

„Хиляди хора се организираха чрез WhatsApp (приложение за разговори, бел. ред.), за да направят нещо, видимо от космоса“, казва той. „Те наели хора на мотоциклети и туби с бензин, за да подпалят всяко парче земя, което могат.“

Въздействието върху Амазония е катастрофално, казва Нобре. „Половината от дъждовната гори на Амазония на изток няма – тя губи битката, върви в посока на савана.”

„Когато разчистите земя в здрава система, тя се връща обратно. Но след като преминете определен праг, преломна точка, има различен вид равновесие. Става по-сухо, има по-малко дъжд. Това вече не е гора.“

Освен съхраняването и рециклирането на огромни количества парникови газове, дърветата в Амазония играят жизненоважна роля за поемането на топлина от земната повърхност и превръщането на водната пара в конденз над гората. Това действа като гигантска спринклерна система в небето, обяснява Нобре.

Когато дърветата ги няма и тази система се разпадне, климатът се променя не само в района на Амазония, но и върху много по-широк регион.

Времето изтича

„Казвахме, че Амазония е имала два сезона: влажен сезон и по-влажен сезон“, казва Нобре. „Сега имате много месеци без капка вода.“

В продължение на много години Нобре е живял в дъждовните гори, като ги е изследвал, и сега работи с Националния институт за космически изследвания в Бразилия (INPE).

Според него, по-голямата част от бразилците са против обезлесяването и са загрижени за изменението на климата, но макар да вярва, че все още има надежда за дъждовните гори, казва, че времето бързо изтича.

Много водещи фигури в Бразилия, включително група от влиятелни генерали, бяха шокирани от международната реакция на скорошните пожари в Амазония и се страхуват, че страната ще се превърне в парий на глобалната сцена.

Нобре е ядосан на собственото си правителство, но и на това, което той описва като мащабната конспирация по изменението на климата, извършена през годините от нефтените, газовите и въглищните лобита.

Още от края на 70-те години учените от компаниите за изкопаеми горива знаят за последиците от натрупването на парникови газове в атмосферата.

„Съзнателно ни доведоха до тази ситуация“, казва Нобре. „Това не е нещо, което направиха от безотговорно невежество. Те платиха, за да ударят науката.“

Текстът „Amazon rainforest reaches point of no return“ на Джесика Ролнсли е публикуван на 16 март 2020 г. в Climate News Network.

Още по темата в „Евромегдан“: 

промени в климата

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.