Няма връщане назад за Амазонската гора Сателитна снимка на опустошителните пожари, които преминаха през дъждовната гора през август 2019 г. Изображение: Joshua Stevens / NASA Earth Observatory

Няма връщане назад за Амазонската гора

Бразилски експерт по дъждовните гори предупреждава, че засиленото обезлесяване при режима на президента Болсонаро има катастрофален ефект върху климата.

Антонио Донато Нобре силно се интересува от Амазония и все повече се отчайва от нивото на обезлесяване в най-голямата дъждовна гора в света.

„Точно когато си мислех, че разрушаването няма как да стане по-лошо, това се случи“, казва Нобре, един от водещите учени в Бразилия, изучавал Амазония, нейните уникални флора и фауна и влиянието й върху местния и глобалния климат, в продължение на повече от 40 години.

„По отношение на климата на Земята, ние преминахме точката след която няма връщане. В това няма съмнение.“

Вече десетилетия Нобре се бори срещу обезлесяването. През това време е имало значителни възходи и падения, но посочва, че Бразилия някога е била световен лидер в контрола на обезлесяването.

„Разработихме системата, която сега се използва от други страни“, каза Нобре пред Climate News Network в интервю по време на обиколка из Великобритания.

„Използвайки сателитни данни, наблюдавахме и контролирахме. От 2005 г. до 2012 г. Бразилия успя да намали обезлесяването с до 83%.“

Драматичен скок

Тогава законът за използването на земята беше облекчен и обезлесяването драстично се увеличи – с цели 200% между 2017 и 2018 година.

Всичко стана много по-лошо, откакто Жаир Болсонаро стана президент на Бразилия в началото на миналата година, казва Нобре.

„Има някои опасни хора в управлението“, казва той. „Министърът на околната среда е осъден престъпник. Министърът на външните работи е климатичен скептик.“

Нобре твърди, че Болсонаро не се интересува от Амазония и се отнася презрително към еколозите.

Администрацията му окуражава земеделските грабители, които незаконно превземат защитена земя или земя на коренното население, която след това продават на животновъди и конгломерати за отглеждане на соя.

Животът стана по-опасен за коренните жители. „Те са убивани, а земята им е нападната“, казва Нобре.

През август 2019 г. светът гледаше как големи райони от Амазония, която поема и рециклира глобални парникови газове, гори в пламъци.

Нобре казва, че през август 2019 г. грабителите на земята са организирали „ден на пожари“ в чест на Болсонаро.

Половината от дъждовната гора на Амазония на изток я няма. Губи битката, върви към савана.

„Хиляди хора се организираха чрез WhatsApp (приложение за разговори, бел. ред.), за да направят нещо, видимо от космоса“, казва той. „Те наели хора на мотоциклети и туби с бензин, за да подпалят всяко парче земя, което могат.“

Въздействието върху Амазония е катастрофално, казва Нобре. „Половината от дъждовната гори на Амазония на изток няма – тя губи битката, върви в посока на савана.”

„Когато разчистите земя в здрава система, тя се връща обратно. Но след като преминете определен праг, преломна точка, има различен вид равновесие. Става по-сухо, има по-малко дъжд. Това вече не е гора.“

Освен съхраняването и рециклирането на огромни количества парникови газове, дърветата в Амазония играят жизненоважна роля за поемането на топлина от земната повърхност и превръщането на водната пара в конденз над гората. Това действа като гигантска спринклерна система в небето, обяснява Нобре.

Когато дърветата ги няма и тази система се разпадне, климатът се променя не само в района на Амазония, но и върху много по-широк регион.

Времето изтича

„Казвахме, че Амазония е имала два сезона: влажен сезон и по-влажен сезон“, казва Нобре. „Сега имате много месеци без капка вода.“

В продължение на много години Нобре е живял в дъждовните гори, като ги е изследвал, и сега работи с Националния институт за космически изследвания в Бразилия (INPE).

Според него, по-голямата част от бразилците са против обезлесяването и са загрижени за изменението на климата, но макар да вярва, че все още има надежда за дъждовните гори, казва, че времето бързо изтича.

Много водещи фигури в Бразилия, включително група от влиятелни генерали, бяха шокирани от международната реакция на скорошните пожари в Амазония и се страхуват, че страната ще се превърне в парий на глобалната сцена.

Нобре е ядосан на собственото си правителство, но и на това, което той описва като мащабната конспирация по изменението на климата, извършена през годините от нефтените, газовите и въглищните лобита.

Още от края на 70-те години учените от компаниите за изкопаеми горива знаят за последиците от натрупването на парникови газове в атмосферата.

„Съзнателно ни доведоха до тази ситуация“, казва Нобре. „Това не е нещо, което направиха от безотговорно невежество. Те платиха, за да ударят науката.“

Текстът „Amazon rainforest reaches point of no return“ на Джесика Ролнсли е публикуван на 16 март 2020 г. в Climate News Network.

Още по темата в „Евромегдан“: 

промени в климата

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.