Бунтът на датчаните

Бунтът на датчаните Бежански съд в моретто. Снимка, направена от норвежки участник в операция Posseidon на европейската гранична агенция Frontex през 2015. Източник: Flicr

Датски екипаж отказал да се подчини на заповед за връщане на бежанци обратно във водата, издадена от гръцкия щаб на европейската гранична операция Poseidon. Инцидентът бе оповестен в сряда след посещение на датската министърка на отбраната Трине Брамсен в Кос, Гърция, където са базирани датски патрулни съдове под командването на европейската гранична агенция Frontex.

Според репортаж на Мадс Нийлсен за DR News датският екипаж току-що бил спасил 33 бежанци и мигранти на борда на предната палуба, когато местният гръцки щаб на Frontex наредил да ги върнат във водата и завлекат към брега. Екипажът преценил, че изпълнението на такава заповед би застрашило човешки живот, тъй като налага използване на оръжие или  физическа сила, а примитивната надуваема лодка на мигрантите не била в мореходно състояние.

След като датчаните отказали да изпълнят нареждането, заповедта била отменена и спасените били докарани до пристанището на Кос.

Службата на ЕС за гранична и брегова охрана Frontex наблюдава европейските граници. От 2015 г.  действията й се концентрират основно върху проблемите на миграцията по море към европейския континент.  Дания е част от операцията Frontex „Посейдон“, която подпомага Гърция с гранично наблюдение. От юни 2019 г. двата датски патрулни съда са участвали в 86 инцидента с мигранти и са обработили 1817 бежанци и мигранти    които използват примитивни надуваеми надуваеми лодки, пресичайки тесния проход между Турция и Кос.

Министърката на отбраната Трине Брамсен от социалдемократическата партия Фолкетинг подкрепи отказа на датските матроси да изпълнят нехуманна заповед. Снимка: thedanishparliament.dk

Откакто Турция отвори границите си към ЕС миналата седмица, датските патрулни кораби били изтеглени и прекият контакт с бежанците е оставен на гръцката брегова охрана, станало ясно на брифинг на ръководителя на датския отряд с министърката на отбраната Трине Брамсен.

“Нашият принос не може да представлява действия, маневри или друго, което застрашава живота и здравето на хора”, коментира пред датската медия ръководителят на операциите от Националната полиция Йенс Мьолер.  Според него, гръцки власти в момента третирали лодките за бежанци и мигранти по начин, несъвместим с датските указания за помощ на море.

Видеоклипове, разпространени в интернет показаха как гръцки патрулни катери, опасно приближават препълнените мигрантски лодки, теглят ги или ги избутват обратно към турската страна на морската граница.   В изявления пред DR News Мьолер и военният капитан Ян Нигш, които командва датския екипаж, потвърждават, че гръцката брегова охрана има заповеди да пречи на мигрантските лодки да преминат морската граница между Турция и Гърция.

Датските моряци и офицери докладвали, че са наблюдавали епизоди, при които гръцки патрулни лодки плават близо до препълнените надуваеми надуваеми, за да ги обърнат. Но спирането на гумена лодка със сила е рисковано, обяснил Ниеш. Притеснението на датчаните било, че подобна конфронтация може да се предизвика инцидент, който застрашава човешки живот в морето. Затова датските екипажи започнали документират дистанционно действията на гръцката брегова охрана.

„Ако станем свидетели на нещо, за което смятаме, че противоречи на правилата, го документираме и докладваме – най-напред обратно към Frontex“, обяснява пред DR News Йенс Мьолер. Според членове на екипажа, става въпрос за правилата на доброто мореплаване, които задължават да се помага на хора бедстващи в морето. Затова обичайната датска процедура е да се преместват застрашените бежанци от надуваемите съдове на предната палуба на военноморските патрулни лодки за да осигури безопасността им.

Eдин от двата катера, предоставени за средиземноморската мисия на Frontex от Дания. Снимка: Датска полиция

Като командир на операцията Мьолер подкрепил решението датския капитан да не се подчинява на заповед да връща бежанците обратно в надуваемата лодка.  Министърът на отбраната Трине Брамсен също изразила задоволство, че сънародниците й не са се подчинили на заповедта и заявила, че датските матроси са действали в рамките на предоставения им мандат.

Отправихме запитване към пресцентъра на Frontex дали това действително е така, и доколко заповедите на гръцкия щаб за връщане на бедтващи хора обратно в морето отговарят на правилата на агенцията. Очакваме и официално становище на датското правителство и Европейската комисия по инцидента.

На извънредно заседание във Варшава на 3ти март 2020 г. Управителният съвет на Frontex, реши, че агенцията напълно подкрепя Гърция при справяне с настоящата ситуация на нейните външни граници към Турция и да действа в духа на европейската солидарност. Изпълнителният директор на Frontex оповести, че агенцията ще подкрепи бързата гранична намеса, поискана от Гърция и има готовност да разшири подкрепата си за Гърция в рамките на мандата на Frontex.

Още нещо важно:

За да  продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.

Повече по темата в Евромегдан:

Миграция

Бежанци