Средиземноморската миграция разтърси зелено-черната коалиция във Виена

Средиземноморската миграция разтърси зелено-черната коалиция във Виена Според ЕС отговорът на проблемите с миграцията включва физически действия като средиземноморската военноморска операция EUNAVFOR MED, известна като Sophia. Но съюзът работи и за преодоляване на причините за миграцията, като бедност, климатични промени и преследвания. Снимка: ЕUNAVFOR

Противопоставяне на ЕС на тема миграция изявление  предизвика най-сериозното до момента сътресение в управляващата в Австрия коалиция между зелени и консерватори. В понеделник, 3 февруари, министърът на социалните въпроси Рудолф Аншобер от Зелените открито се противопостави на канцлера Себастиан Курц, който отхвърли идеята на върховния представител на ЕС Жозеп Борел за възраждане на операция „София“ за наблюдение на оръжейното ембарго срещу Либия.

Аргументът на Курц бе, че използването на европейски кораби за спасяване на корабокрушенци, можело да се изтълкува като „билет за Европа“ от търсещите убежище. В медийно интервю Аншобер обаче заяви, че възобновяване на европейската военноморска мисия е “добре дошло”.  Помолен да коментира позицията на канцлера, Аншобер заяви: „аз лично виждам нещата различно”, и добави, че неправителствените организации не бива да бъдат оставени сами, информира германският Die Presse. 

Няма и 30 минути по-късно австрийският външен министър, консерваторът  Александър Шаленберг, коментира пред медиите, че изявлението на Аншобер е без значение, тъй като въпросът попадал изцяло в компетенциите на Шаленберг.

Случаят обаче извади на показ съществуващите принципни различия между вижданията на както на зелените политици и консервативните им партньори в управлението на Австрия, така и на техните избиратели.

Зелена дилема

Принципният подход на зелените към миграцията се основава на солидарност и разбирането, че включването на мигрантите е от полза за цялото общество. Зелените в Европа като цяло се стремят към политики, които подпомагат мигрантите и обществото като цяло, и австрийските зелени не правят изключение.

Но коалиционното споразумение, което сключиха с консерваторите на Курц в началото на годината, като цяло съхрани твърдата линия спрямо миграцията и т.нар. „политически ислям“, съблюдавана от предходното правителство на Курц в коалиция с крайно дясната партия на свободата. Сделката, която вкара Зелените за пръв път във федералното управление, включва и мерки за опазване на околната среда, сред които  увеличаване на данъка върху полетите и разширяване на железопътната мрежа. Водещата политическа цел на Зелените за преработка на данъчното облагане с цел включване на въглеродните емисии обаче бе отложена най-малко до 2022, информира Дойче веле.

Външният министър на ЕС Борел обяви на 20 януари възраждане на мисията “София” за морско наблюдение в Средиземноморието, с цел да се наложи прекратяване на огъня в Либия и подкрепи оръжейното ембарго на ООН срещу враждуващите страни.

Още нещо важно:

За да  продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.

Повече по темата в Евромегдан:

Миграция

Бежанци

Зелени партии