През 2020: Отпуснете спусъка, потърсете истината!

През 2020: Отпуснете спусъка, потърсете истината!

Аvaaz, глобалната мрежа за социална промяна с над 55 милиона членове, стартира кампания, която да гаранитра че възгледите и ценностите на хората оформят глобалното вземането на решения.  В лично съобщение до всички членове на мрежата нейният учредител, президент и управляващ директор Рикен Пател, на 42, обясни замисъла на инициативата. Според него, тя има за цел да прекрати токсичното противопоставяне между хората, да възстанови културата на изслушване и уважение между тях, и по този начин да им върне загубеното през последните години доверие в социалните мрежи, политиката, медиите и дори в близките и приятелите им. 

За целта от Avaaz предлагат четири прости принципа, които всеки който желае да промени себе си и света, може да спазва през 2020 г. Принципите са били подложени на допитване и гласуване сред членовете на мрежата, и са получили над 90% одобрение, информира Пател.

Пълният текст на апела на Avaaz гласи:

Скъпи прекрасни последователи на Avaaz,

Повече от десетилетие Avaaz се бори и печели битки за промяна на закони, управление и политика. Спечелихме огромни победи.

Но това не беше достатъчно.

Защото истината е, че има нещо по-мощно от законите и политиките. Ние. Културата, ценностите и вярванията на хората. И докато се опитвахме да променим политиките, гнева и страха, Facebook и Кремъл променят хората, променят нас.

Води се голяма борба за душата на човечеството – между надежда и отчаяние, доверие и недоверие, истина и лъжа, страх и любов, разединение и единство, мъдрост и лъжемъдрост. И се води у всеки от нас и у всички нас.

Ударните части от едната страна на тази борба са добре известни: троловете. Независимо дали в резултат от наранявания от срам и трудности, които са получили, или простото срещу плащане в брой, те разпространяват социална отрова в индустриален мащаб.

Но не бива да воюваме с тях.. Защото кой е насреща? Всички ние. И тук идва Avaaz.

Троловете и тролското поведение в нас ни отне толкова много – нашите социални мрежи, голяма част от нашите медии и политика, дори много лични и семейни отношения.

Това е са покъртителни загуби. Но нека превърнем 2020-те в десетилетието, което ни ги връща обратно.

Нека започнем там, където трябва – със себе си. С набор от принципи, които може да се ангажираме да следваме, онлайн и офлайн.  Чрез тях да подчиним вътрешните си тролове и да покажем на света по различен път напред. (Тези принципи бяха подложени на допитване и получиха силна подкрепа от членовете на Avaaz). 

  1. Отпуснете спусъка

„Спусъци“ към гняв и страх – те открадват всичко възможно и ни предлагат най-лошото. Всички ние ги задействаме непрекъснато, но ако успеем да ги овладеем, да си кажем: „това е моята несигурност за x“, тогава можем да спрем да обвиняваме другите, да спрем да тролим и да започнем да действаме от любов и мъдрост.

  1. Вслушайте се в мъдростта

Когато не се задействаме, можем да чуем внимателно гледните точки на другите, както и нашите собствени – емоциите на сърцето,  аргументите на главата и интуицията в стомаха – и да се вслушаме в тихия глас, който ги свързва хармонично и ни предлага мъдрост.

  1. Бъдете мили и силни

Добротата без сила може да бъде страхливост. А силата без доброта може да бъде брутална. Нуждаем се както от любов, така и от сила, „Ин“ и „Ян“, за да защитим успешно нещата, които са ни ценни и общи.

  1. Спрете клюките, потърсете истината

Фалшивите новини, полуистини, клевети и дезинформация, мотивирани от емоции и задни цели, изваждат най-лошото от всички нас. Хората са по принцип почтени, но бързо се демонизираме, и така оправдаваме най-злото, което си причиняваме взаимно. Нека се постараем да видим човека, не злодея, и да разберем често сложната истина.  

Ако тези принципи ви се струват смислени, щракнете тук, за да влезете в тях и да споделите размисли с други, които чувстват същото. Нека се подкрепяме и вдъхновяваме взаимно, за да ги овладеем.. Понякога само малък брой хора, които се държат по определен начин, могат да доведат много по-широка промяна. Avaaz може да бъде такъв катализатор.

Представете си свят, в който повечето от нас се съгласят да следват такива принципи и успяват през по-голямата част от времето. Може още да не сме на едно мнение за всичко, но естеството на това несъгласие може да бъде различно. По-малко дребнаво, порочно или трагично, по-смислено, може би по-уважително… Човечеството пак ще бъде много разнообразно и понякога – конфликтно. Но бихме били по-благородни.

Може би, повече отколкото трябва да бъдем.

И може би това е свойството на троловете сред нас и вътре в нас, и дори на лидерите ни. Да можем да ги погледнем и да си кажем: това просто не съм аз, не това, което искам да бъда. И тогава да се вслушаме в онзи тих глас отвътре, който ни насочва напред към тези, които сме предназначени да бъдем – за себе си и за всички останали.

С надежда и любов,

Рикен и целия екип Avaaz         

Писмото на Avaaz бе разпростравнено на рождения ден на учредителят на Avaaz. Рикен Пател е роден на 8 януари 1977 ж. в Едмънтън, Канада. Снимка: личен профил на Р.Пател в Twitter

Желаещите да се присъединят съм инициативата, да напишат собствени принципи или послания за постигане на целта й, и да я разпространят, могат да го направят на адрес https://secure.avaaz.org/campaign/en/2020_principles_loc/ . Avaaz означава „глас“ или „песен“ на много езици.) ​​Членове на Avaaz живеят във всички страни по света, а екипът на мрежата е разположен в 18 държави на 6 континента и работи на 17 езика.  

Мрежата за гражданска активност BlueLink.net подкрепя и споделя кампанията на Avaaz. Мрежата е създадена през 1998 г. с цел да подкрепя обмена на независима и надеждна информация между гражданските организации ,  отстояващи демокрацията, околната среда и принципите на обединена Европа. Поддържа се от регистрираната в София фондация в обществен интерес „БлуЛинк“, която е и издател на „Евромегдан“.

 

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.