Саможертва в Ижевск нажежава съпротивата срещу асимилационните езикови политики на Кремъл

Саможертва в Ижевск нажежава съпротивата срещу асимилационните езикови политики на Кремъл Алберт Разин, в удмуртска носия, се обръща към участниците в честване в регионалната столица Ижевск през м.юни 2019 г. Снимка, предоставена от Валерий Нуриахметов.

Удмуртия. Карта: А.С.Савин/Общественно достояние, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17212318

Стотици се сбогуваха с удмуртския учител Алберт Разин, който почина, след като се запали в знак на протест срещу руската езикова политика в Ижевск – столицата на федералната република Удмуртия,  съобщи Татаро-Башкирската Служба на RFE/RL за Поволжието.

Разин почина на 10.09.2019, няколко часа след като се самозапали преди сесия на регионалния парламент в Ижевск. В ръцете си държал плакати с надписи: „Ако моят език умре утре съм готов да умра днес“ и „Имам ли Отечество?“.

По-рано заедно с други експерти Разин подписал отворено писмо до парламента на Удмуртия срещу приемането на законопроект за преподаването на „местни езици“ в училищата, информира RFE/RL.

Законопроектът, одобрен от руската Държавна дума през 2018,  отменя задължителното преподаване на коренните езици в така наречените етнически региони и републики на Русия. Затова представители на много от коренните етнически групи в Русия го приемат като като колонизаторски и асимилационен.

Внасянето му последва изявление на Владимир Путин през 2017 г., според което децата не трябвало да бъдат принуждавани да изучават езици, които не са им майчини. Руският президент направи изявлението в отговор на оплаквания на етнически руснаци, които отказват да изучават местните езици на коренното население в регионите, които обитават, припомня RFE/RL.

Според медията, законопроектът се разглежда в така наречените етнически региони на Русия, включително Удмуртия, като екзистенциална заплаха за тяхната култура. Удмуртският е от уралското езиково семейство, част от угро-финското подсемейство. Броят на хората, които го говорят е намалял от 463 000 през 2002 г. до 324 000 през 2010 г. Около 560 000 етнически удмурти населяват Поволжието, Казахстан и Естония, чиито официален език е от същото подсемейство.

Удмуртия се намира в междуречието на Кама и Вятка, приток на Волга – територия, прилежала към Волжка България между VII и XIII в. Обявена е за съветска автономна република през 1920 г., а през 1991 провъзгласява суверенитет като Удмуртска република в рамките на Руската федерация. Удмуртският език и национален фолклор получи световна популярност през 2012 г., когато самодейният състав „Бурановските баби“ спечели второ място на конкурса на Евровизия в Баку /видео: Евровизия/.

На поклонениe в негова памет в Удмуртския национален театър в Ижевск на 12.09.2019 присъстваха защитници на удмуртската култура и език, както и министърът на културата на Удмуртия Владимир Соловьов и говорителят на общинския съвет на Ижевск Олег Гарин.

Алберт Разин е роден през 1940 г. в с. Кузьигурт (Кузюмово), Алнашки район на Удмуртия, където и пожелал да бъде разпръснат прахът му. Сам се определя на страницата си във Фейсбук като учител, социолог, кандидат на философските науки, “селовед” и толстоист. Снимка: личен архив.

По-рано защитници на коренните езици от съседните региони Чувашия и Башкортистан също поднесоха съболезнования, като го нарекоха „герой на удмуртския народ, твърд борец за правата на потиснатите народи, чиято смърт трябва да обедини всички удмурти и всички народи, колонизирани от Руската федерация, в борбата им за етнически права”, предаде RFL/RL. Междувременно група за популяризиране на удмуртската култура и език, призова републиканското управление да обяви национален траур в чест на Разин.

„Със своята жертвена смърт Алберт Разин призова Русия и целия свят да обърнат внимание на катастрофалното положение на удмуртския език и да приложат мерки за спасяването му, да създадат всички условия за опазването и запазването му. Сега не можем да продължим да пренебрегваме проблемите на езика на удмуртите и да останем безразлични към неговата гибел “, написаха активисти в руската социална мрежа В Контакте.

Местните власти обаче призовали журналистите „да не отразяват церемонията за сбогуване, за да избегнат спекулациите“, а цветята от поклонението били щателно изчистени още на следващия ден, съобщиха очевидци.

Повече по темата в „Евромегдан“

Русия

Етнически права

протест

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.