Папа Франциск моли милост за климата. Петролната индустрия отказва.

Папа Франциск моли милост за климата. Петролната индустрия отказва. Папа Франциск апелира към бизнес лидерите за спешни действия за спасяване на климата на 14 юни 2019 г. Снимка: Vatican News.

На среща с енергийни лидери в петък, 14.06.2019 г., папа Франциск обяви глобална „климатична спешна ситуация” и предупреди за опасностите от глобалното отопление. Лидерът на католическата църква определи неспособността да се действа спешно за намаляване на парниковите газове „брутален акт на несправедливост към бедните и бъдещите поколения“. Папа Франциск подкрепи ограничението от 1.5C за повишаване на температурата,  като цитира предупреждения от Междуправителствения експертен панел по изменение на климата (IPCC) за „катастрофални” последици при преминаването на този праг. IPCC предупреди миналата година, че светът разполага с едно десетилетие, за да постави парниковите газове под контрол. В обратен случай ще се изправи пред вероятно повишаване на температурите далеч отвъд 1.5C, което ще доведе до опустошителни последици като суша, наводнения, топлина и щети селско стопанство, предупреждават експертите.

Папа Франциск е критикувал „продължаващото търсене на нови запаси от изкопаеми горива“ и преди.  В петък той настоя за „радикален енергиен преход“ за запазване на промените в тези граници, и помоли едрия петролен бизнес да го поведе. „Бъдещите поколения ще наследят един много увреден свят. Нашите деца и внуци не бива да плащат цената на безотговорността на нашето поколение ”, предупреди главата на римокатолическата църква.

Страстния апел за действие бе отправен от папа Франциск на двудневна среща във Ватикана към лидерите на някои от най-големите световни петролни компании. Британският “Гардиън” определи изявлението като най-силната му и най-пряка изява до момента за разрешаване на климатичната криза   Чрез нея папа Франциск демонстрира спешността и мащаба на предизвикателството пред представителите на биднеса и тяхната централна роля в справянето с кризата с емисиите. Световният религиозен лидер предупреди, че времето изтича и призова участниците да чуят „все по-отчаяните викове на земята и нейните бедни”.

На срещата присъстваха  повечето изпълнителни директори или председатели на компании като BP, ExxonMobil, Shell, Total, ConocoPhilips, Шеврон, както и големи инвеститори, включително BlackRock и Хермес.  Боб Дъдли, главен изпълнителен директор на BP, бе цитиран от “Гардиън” да заявява след срещата във Ватикана, че „светът трябва да предприеме спешни действия, за да ни изведе на по-устойчив път и е изключително важно всеки да играе своята роля – компании и инвеститори, правителства и физически лица. Сред отговорите на бизнес лидерите имаше настоявания към правителствата да въведат ценообразуването за въглерода и да насърчат иновациите в ниски въглеродни емисии и призоваха за по-голяма финансова прозрачност за подпомагане на инвеститорите.

Но едрият бизнес не се ангажира да намали емисиите си на парникови газове и не постави график за действие. Според световната природозащитна организация “Грийнпийс”, обещанията на петролните компании са недостатъчни, а очакването те да предложат решение е равносилно на бедствие.

Бизнесът: данъкоплатците да платят!

Печалбите на BP се удвоиха през миналата година до петгодишен връх, когато производството на петрол и газ се повиши. Главният икономист на корпорацията обаче предупреди тази седмица, че светът „не трябва да разчита на щедростта на частния сектор“, когато става въпрос за инвестиране в ключови чисти технологии, като улавяне и съхранение на въглерод, и призова правителството да използва парите на данъкоплатците, за да финансира подобни инициативи.

„Големите петролни компании знаят всичко за риска от изменението на климата от много години, преди дори повечето от нас да чуят за него. Знаеха къде отиваме, знаеха, че продуктите им са причината, и въпреки това го държаха тихо и лобираха за “обичаен бизнес”, каза Мел Еванс, участник в кампанията за климата на Грийнпийс Великобритания. Според активиста единственият начин за противодействие срещу тях е да бъдат блокирани опитите им за пробиване на нови петролни кладенци.

Емисиите се увеличават най-бързо през последното десетилетие, обяви BP през седмицата.  Това оставя все по-кратък времеви период за предотвратяване на опасни нива на глобално затопляне. Въпреки това в петък, BP е издействала забрана за опита на кораба на Грийнпийс “Арктически изгрев”  да се присъедини към активистите, които окупират петролната компания в Cromarty в Шотландия. Чрез акцията „Грийнпийс“ се опитва да подчертае опасностите от новото сондиране на петрол, което според него ще влоши сериозно климата.

Въпреки това папа Франциск остава оптимист, съобщи Ватиканът. Все още има надежда и време за да избегтнем най-лошите въздействия на промяната в климата, стига да предприемем бързи и решителни действия, смята той.

Още по темата: