Омраза зад ъгъла

Омраза зад ъгъла По време на пътуване с такси Мартина Шопова-Янев и баща ѝ забелязват снимка на Хитлер и свастика от вътрешната страна на шофьорския сенник. Снимка: Мартина Шопова-Янев

Това е таксиметрова кола, която откара баща ми и мен на летището, след като направих поръчка на телефон 02/973 21 21. OK-Taxi SuperTrans. Правя това уточнение, защото в рамките на разговора, който ще цитирам, бях уведомена, че водачът на колата няма шеф и работи напълно независимо от всякаква организация, колата му е на аренда и може да прави в нея каквото си иска, ясно ли е?

До разговор за правата и задълженията на всеки от нас се стигна, когато забелязах снимка на Хитлер и свастика от вътрешната страна на шофьорския сенник.
– Какво изразява тази снимка, господине? Какво казвате на клиентите си чрез нея?
– Че много мразя цигани.
– Но Вие имате колеги-цигани.
– Нямам.
– Имате. Ваш колега-циганин наех от летището по-рано, обслужването беше безупречно.
– Аз циганин в учебна кола не съм вижда̀л.
– Вашият работодател наема хора без законно право на управление, така ли?
– Аз работодател нямам, сам съм си шеф, това тука ми е офиса, шси права квот си искам.
– Но да афиширате Хитлер е обидно, а струва ми се – и незаконно.
– Къде? В Германия?
– Не, в България.
– Абсолютно законно си е. Вас кво ви пречи – това е история, да я променям ли? Ето, влево – Тодор Живков, вдесно – Путин. И те ли са ви неудобни?
– Не говорим на мен дали са ми удобни, а че е безобразно да афиширате символи на омраза и расизъм.
– Я! Верно?! Квото искам ше си права. Това е историята. Аз съм си в мойта кола.
– Която аз наемам. А ако съм евреин, как да разбера, че тук ще срещна мини олтар на най-страшния си палач?
– Ма какво ви права аз, нещо обиждам ли ви, кво?
– Обиждате ме.
– Ето стигнахме. Не ме наемайте повече и готово.
– Прав е човекът, Ати – намесва се баща ми тук. – Демокрация! Аз на Ваше място, господине, бих си сложил свастиката от външната страна на колата, за да не се налага да спорите с такива досадници като щерка ми.
– А! Ето, старецът всичко е разбрал, слушайте го, госпожице. Айде, лек полет, господине.

Как трябва да продължи тази история, приятели?

Актуализация, 12.04.2019, следобед: току що разговарях с г-н Катански от ОК Супертранс. Разказ за вчерашната случка вече бил стигнал до тях. Увери ме, че са взети следните мерки: Водачът на таксито е привикан за обяснение, но все още не се е явил. Вследствие е спрян е достъпът му до диспечерската служба. Автомобилът ще бъде огледан и всички обидни знаци, снимки и пр. – свалени. Лизингът на шофьора изтича през юни, след което не възнамерявали да продължат договора с него. Това е. Работодателят, накратко, излиза (достойно) от играта. Дано и Хитлер спре да ми се усмихва от публични места. Дано, но едва ли.

Текстът е публикуван първо във Фейсбук профила на авторката на 11 април 2019 и препубликуван в „Евромегдан“ с нейно съгласие. Текстът е препубликуван без съкращения; заглавието е на редакцията.

Повече по темата в „Евромегдан“

омраза и расизъм

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.