Католически синод в защита на природата и човешките права в Амазония

Католически синод в защита на природата и човешките права в Амазония Кардинал Лоренцо Балдисери, Генерален секретар на Синода на епископите, обяви плановете на Ватикана за провеждане на специален конгрес, посветен на екологичните проблеми на Амазония. Снимка: Greenaccord.org

САН МИНИАТО, ИТАЛИЯ. Плановете на Ватикана за провеждане на специално събрание, посветено на екологичните проблеми на Амазонка, оповести Генералният секретар на Синода на епископите кардинал Лоренцо Балдисери. Епископи, свещеници и една монахиня, от девет страни, в които се простират амазонските тропически гори, както и местни граждански, ще участват в събитието, насрочено за 6 – 22 октомври 2019 г.

Чрез енцикликата Laudato Si през 2015 г. папа Франциск призова за глобални действия за опазване на околната среда. Снимка: Laudatosi.com

Събитието има за цел да повиши световната осведоменост за екологичната криза по Амазонка, заяви Балдисери на конференция за международните журналисти в Сан Миниато, Италия. Целта на специалния Синод за Амазонка ще бъде да защити не само природата, но и правата на местното население и местните общности, обясни той. Това е в съответствие с визията на папа Франциск за интегрална екология – такава, която обхваща всички човешки същества и природата на Земята, обясни Балдисери за БлуЛинк.

Ангажиментът на Ватикана за опазване на природата и правата на човека в региона на Амазонка получи силен тласък през 2007 г., когато на петата Генерална конференция на латиноамериканските и карибските епископи прие целенасочена резолюция, благодарение на усилията на тогавашния аржентински кардинал Хорхе Берголио, който беше ръкоположен като папа Франциск през 2013 г. Под неговото визионерско ръководство  католическата църква се превърна в ключов пазител на природата по света. Тази позиция бе огласена  в неговата забележителна енциклика от 2015 г. Laudato Si Грижа за нашия общ дом. Енцикликата разглежда глобалните екологични проблеми, разкрива отговорността на съвременната „икономия на изхвърляне“ и политическото бездействие за разрешаването им и изисква глобално управление на „нашия общ дом“ – планетата Земя.

По-католици от папата

Генерал Аугусто Хелено, ръководител на кабинета за вътрешна сигурност и съветник по националната сигурност на Болсонаро, определи предстоящия Синод за Амазонка като „обезпокоителен” и поиска неутрализирането му, съобщи Mongabay.com. Снимка: Agência Brasil

Срещу зелените ангажименти на Ватикана се изправят реакционни кръгове в Латинска Америка и по света. Във формален отговор по плановете за Синод за Амазонка правителството на Болсонаро обвинило католическата църква в политическо левичарство и намеса във вътрешните работи на Бразилия. Кардинал Балдисери потвърди за БлуЛинк ангажимента на Ватикана към глобалното човешко развитие, част от което е грижата за природата.

Природозащитните усилия на Ватикана се основават и на предходна инициатива на Вселенския патриарх Вартоломей I, който бе пионер на междурелигиозния диалог и ангажираност към природата като част от Божието творение чрез серия от плаващи симпозиуми през 1999 – 2009 г. Балдисери похвали приноса на Вселенския патриарх за фокусирането на световната религиозна общност върху съдбата на водите. „Ако не се намесим спешно по въпроса за водата, ние сме изправени пред трета световна война“, заяви кардиналът.

Петнадесетият международен медиен форум Greenaccord (Зелено съгласие), където говори кардинал Балдисери, се проведе на 7 – 9 март 2019 г. под надслов: „Дъхът на Земята: Горите“. Над 100 международни журналисти, учени и защитници на гората присъстваха на събитието в италианския град Сан Миниати. Привечер на Международния ден на женските права 8 март кардинал Балдисери изпълни класически и съвременни пиеси на пиано в катедралата Сан Миниати пред участниците във форума.

Католическата монахиня Дороти Станг бе убита през 2005 г. заради застъпничество за правата на бедните и местните общности в Амазония. Снимката е предоставена от desvelades.org.