Върховният съд на САЩ позволи Световната банка да бъде съдена за вредни проекти

Върховният съд на САЩ позволи Световната банка да бъде съдена за вредни проекти Върховният съд на САЩ постави неблагоприятните за хората и природата инвестиции на международни финансови организации под съдебен контрол. Снимка: www.supremecourt.gov

ВАШИНГТОН. Със 7 на 1 гласа Върховният съд на САЩ реши на 27 февруари 2019 г., че международни организации като групата на Световната банка могат да бъдат съдени в американски съдилища. Защитниците на околната среда и правата на човека определиха решението като “историческо”.

В съобщение на Earth Rights International (ERI) се казва, че решението на Върховния съд по случая Джам срещу Международната финансова корпорация (IFC) е „определящ момент“.  IFC e подразделение на Световната банка, което отпуска заеми на частния сектор. ERI предлага правна помощ в защита на правата на човека и околната среда. Според ERI години наред IFC е действала така, сякаш е „над закона“, преследвайки безразсъдни проекти за кредитиране, които нарушават човешките права на местните общности.

Случаят, който сложи край на това положение, бе повдигнат от членове на риболовни и земеделски общности в Гуджарат, Индия. Те твърдят, че финансирана от IFC въглищна електроцентрала е опустошила техния поминък, качеството на въздуха и питейната вода. Те твърдят в съда, че IFC и разработчиците на проекта предварително са знаели за тези рискове, но въпреки това са избрали безразсъдно да напредват с проекта, без да са налице подходящи защити.

Първоначално ищците се опитват да повдигнат своите опасения чрез вътрешния механизъм за оплаквания на IFC, но когато ръководството на IFC пренебрегна заключенията на органа за оплаквания, те неохотно подават иск в САЩ, представяни ERI и Станфордската юридическа школа по съдебни спорове.

IFC е със седалище във Вашингтон, федерален окръг Колумбия, заедно с останалите части от групата на Световната банка, защото правителството на САЩ е най-големият акционер в тези организации. Правителството на САЩ отдавна е подкрепило тълкуването на закона от ищците: че международните организации могат да бъдат съдени за търговска дейност или за причиняване на наранявания в Съединените щати. Службите на правосъдието и държавата в САЩ подадоха писмен документ amicus curiae в подкрепа на позицията на ищците.

Международни организации като IFC отдавна твърдят, че имат право на „абсолютен“ имунитет, дори когато участват в търговски дейности – както в примера с ТЕЦа, който е в основата на този случай, обясни ERI. Съответният закон дава на IFC същия имунитет, какъвто ползват чуждестранните правителства, но те нямат абсолютен имунитет в американските съдилища, когато се занимават с търговска дейност. Ето защо Върховният съд отхвърля тази позиция: „Поради това Международната финансова корпорация не е абсолютно имунизирана откъм съдебни дела”.

Екипът на тъжителите триумфира във Върховния съд на САЩ. Снимка: EarthRights.org

„Ние сме изключително доволни от решението на Върховния съд на САЩ. Това е огромна победа за хората от Мундра в частност и други места като цяло, където неправилните инвестиции на Световната банка разрушават общности и околна среда. Това е важна стъпка към това Световната банка да бъде отговорна за отрицателните последици, които техните инвестиции предизвикват ”, заяви д-р Бхарат Пател, ръководител на групата за защита на риба МАСС и ищец по делото, цитиран от ERI.

Завишени опасения

По време на процеса IFC твърди, че позволение да бъде съдена ще бъде “пагубно”, но Върховният съд, чрез председателя си Джон Робъртс, намира тези опасения за „завишени“. Съдът отбелязва, че за разлика от много международни организации, хартата, с която е учредена МФК не й предоставя абсолютен имунитет.

Случаят е заведен като дело № 17-1011. Съдия Брет Каванах се оттегля, тъй като е участвал в изслушване на предишна инстанция. Съдия Стивън Брейър единствен изразява несъгласие с присъдата, твърдейки, че „широкото въздействие на отговорността“ за международните организации противоречи на първоначалната цел на Конгреса да им осигури имунитет. След като Върховният съд установи, че групата на Световната банка може да бъде съдена, делото ще се върне в по-долните съдилища за по-нататъшни съдебни спорове.

„Ние сме доволни от тази преценка. Това е победа на всички, които са се борили за една по-отговорна Световна банка от миналите десетилетия по света и се е борила с доблестни борби срещу проекти, финансирани от Банката на място, излагайки огромните човешки и екологични разходи за тяхното кредитиране. Това решение ще укрепи усилията на общностите да поемат отговорност за Банката и е стъпка в посока нана отчетност във финансовите институции.”, коментира Джо Атиали, изпълнителен директор на Центъра за финансова отчетност, Индия.

„Имунитетът от всяка правна отговорност не води до по-нататъшна отговорност. целите на развитието на международните организации. Това просто ги кара да бъдат небрежни, което и се случи тук. Както всяка друга институция, от правителствата до корпорациите, възможността за отчетност ще насърчи тези организации да защитават хората и околната среда. ”, заяви Марко Симонс, главен съветник на ERI.

“Търговската дейност на международни организации като МФК може да има значително влияние върху живота на американците и други хора по света. Ние приветстваме днешното решение. ”, коментира проф. Джефри Фишър, съдиректор на клиниката по съдебни спорове в Станфордския юридически факултет

ТЕЦът на Тата в Гуджарат, Индия. Снимка: ЕarthRights.org

От самото начало IFC признава, че въглищната електроцентрала Tata Mundra е проект с висока степен на риск, който може да има значително неблагоприятно въздействие върху местните общности и тяхната околна среда. Въпреки че знае за рисковете, през 2008 г. IFC предоставя критичен заем от 450 млн. долара. Заемът позволява изграждането на проекта и дава на IFC огромно влияние върху проектирането и експлоатацията му. Въпреки това IFC не успява да предприеме нужните стъпки за предотвратяване на нанесените вреди и да гарантира, че проектът спазва собствените й екологични и социални изисквания.

Както се вижда, централата е причинила значителна вреда на общностите, живеещи в района. Изграждането на ТЕЦ унищожава жизненоважни източници на вода, използвани за пиене и напояване. Пепелта на въглищата е замърсила културите и сушащият се рибен улов, замърсяването на въздуха е на нива, опасни за човешкото здраве, и вече има повишаване на белодробните проблеми сред местните жители. Наблюдав се огромно топлинно замърсяване – гореща вода, отделена от централата е разрушило местната морска среда и рибните популации, на които рибарите като г-н Budha Ismail Jam разчитат. Въпреки че законът от 2015 г. изисква всички инсталации да инсталират охладителни кули, за да се сведе до минимум термичното замърсяване до края на 2017 г., заводът Tata не успява да го направи.

Частна собственост под заплаха

Четиринайсеткилометрова лента за транспортиране на въглища от пристанището до завода минава до местните села и покрай риболовните им зони. Въглищният прах от конвейера и пепелта от инсталацията често замърсяват сушената риба, намаляват стойността им, увреждат селскостопанското производство и покриват домовете и имуществото на хората. Някои замърсители на въздуха, включително праховите частици, вече достигат нива, опасни за човешкото здраве, в нарушение на индийските стандарти за качество на въздуха и условията на финансиране от IFC, а дихателните проблеми, особено сред децата и възрастните хора, нарастват.

Механизъмът за вътрешно съответствие на IFC издава през 2013 г. остър доклад, потвърждаващ, че корпорацията не е успяла да гарантира, че проектът Tata Mundra отговаря на екологичните и социалните условия за заем. Докладът призовава IFC да предприеме коригиращи действия. Ръководството на корпорацията обаче отхвърля повечето от констатациите и пренебрегва други. В последващ доклад в началото на 2017 г. се отбелязва, че IFC остава в несъответствие със собствените си норми  и не е предприела значими стъпки за коригиране на ситуацията.

Понесените от ищците вреди са още по-нелепи, тъй като проектът не е имал икономически смисъл от самото начало. Още през 2017 г. Tata Power започва да разпродава по-голямата част от своите акции в проекта за по една рупия (няколко цента) заради загубите, които е претърпяла и очаква в бъдеще. В момента централата работи само с една пета от капацитета си, отчасти защото Индия има свръхпредлагане на електроенергия.