Не си сама

Не си сама Солидарност към жертвите на домашно насилие и семействата им, отправиха участниците в “Протест срещу насилието над жени”. Снимка: Велина Барова / Евромегдан

Солидарност към жертвите на домашно насилие и семействата им отправиха участниците в “Протест срещу насилието над жени”, който се проведе на 26 ноември 2018 г. на Орлов мост в столицата. Протестът, организиран от Българския фонд за жените, отправи конкретни искания за по-мащабни и ефективни мерки за справяне с насилието срещу жени и домашното насилие.

Ден след Международния ден за борба с насилието над жени, Орлов мост за пореден път се изпълни с гражданско недоволство: “Край! Стоп! Стига вече насилие над жени!”. Но и със силни възгласи на подкрепа. Протестиращите изразиха солидарността си със семействата на жените, изгубили живота си от ръката на техните съпрузи или партньори, както и към всички жени, които продължават да са жертва на домашно насилие. „На всички тях казваме “Не си сама”, призова директорката на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева.

“За 11 месеца близо 30 жени изгубиха живота си. Убити не просто от мъжете, които са обичали, а от патриархалната култура, от едно общество твърде толерантно към насилието, както и от престъпното бездействие на правителството и на редица правителства преди това”, твърдо заяви Дерменджиева.

На всички жертви на домашно насилие казваме “Не си сама”, заяви директорката на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева. Снимка: Велина Барова / Евромегдан

Промените в Наказателния кодекс, предложени от ГЕРБ и гласувани на първо четене са “абсолютният минимум в борбата с насилието над жени”, заявиха от Българския фонд за жените. Предложенията предлагат по-тежки наказания за извършен акт на домашно насилие и криминализиране на преследването, но не и цялостна политика срещу проблема. “Получихме 13 предложения за промени в Наказателния кодекс, които безспорно са нужни, но са напълно безполезни без да бъдат част от по-широка рамка за преодоляване на домашното насилие”, се казва в изявление на сайта на БФЖ.

Организаторите и участниците в протеста се изправиха на Орлов мост с десет конкретни искания в отговор на недостатъчните усилия за справяне с насилието над жени, формулирани от Българския фонд за жените.

Ясни стъпки

Необходимо е инкриминиране на всички форми на насилие, основано на пола, и ясно разграничаване на този термин: “То се различава от другите видове насилие по това, че полът на жертвата е основният мотив за действията на насилие”. Трябва да се третират като престъпления и да се наказват всички форми на насилие срещу жените – домашното насилие, сексуалното насилие, сексуалният тормоз, преследването, системното  психическо насилие, както и всички други сериозни форми на насилие, особено съпружеското изнасилване, които да бъдат включени изрично в Наказателния кодекс, се казва в исканията.

Сред тях е и спешната необходимост от превантивни мерки и ангажимент от страна на държавата за разработване и въвеждане на обучителни програми за превенция на насилието. “Тези програми трябва да са насочени към възпитаване на толерантност, общуване без агресия, разпознаване на стереотипи, ограничаващи жените”. Необходими са и кампании за превенция, които да дават информация на хората за различните форми на насилие, на които жените редовно са подложени, включително домашно насилие, както и за наличните телефонни линии и кризисни центрове, в които жертвите могат да се обърнат за подкрепа и помощ.

Необходими са и кризисни центрове за настаняване на пострадали от насилие, центрове за работа с жертви и извършители, както и специални центрове за грижи и възстановяване на изнасилени жени, във всички области на страната. Исканията включват и задължителни програми за обучения на всички заинтересовани страни за работа с жертви и извършители на насилие, основано на пола и домашно насилие, както и програми за намеса и работа с извършителите, с които да се предотврати насилие в бъдеще.

Протестът отправи искане и към правителството и отговорните институции да поемат ангажимент за провеждане на проучвания и събиране на статистики за причините и размера на насилието над жени и домашното насилие, както и за последствията и необходимите мерки за справяне с проблема. У нас все още няма представителна статистика за насилието срещу жени. От началото на 2018 г. у нас 28 жени са убити от свой бивш или настоящ съпруг или партньор, според данни от публично известни случаи, отразени в медиите. Реалният брой на жертвите обаче вероятно е по-голям, тъй като някои трагични случаи на домашно насилие може би не са станали обществено достояние чрез медиите, с тревога отбелязват от Българския фонд за жените. Необходима е единна база данни в Министерството на вътрешните работи за жертви и извършители, която да бъде на разположение на всички работещи по случаите на домашно насилие.

“Всички тези мерки липсват в законопроекта на ПП ГЕРБ и изобщо отсъстват от дебата и публичното говорене за насилието над жени”, посочват от Българския фонд за жените. За да бъдат успешни е необходимо да се създаде Национален съвет  за борба с насилието към Министерския съвет, който да следи за прилагането им, както и увеличаване на бюджета, който е необходим, за да бъдат реализирани на практика, се казва още в исканията на протеста.

“Свеждането на изброените мерки и политики, изложени в редица международни документи, до една законодателна промяна, предложена от ГЕРБ, не демонстрира сериозен ангажимент от страна на правителството. Предложените промени в Наказателния кодекс показват по-скоро нежелание за преодоляване на проблема”, коментира Деница Любенова от Младежката ЛГБТИ организацията “Действие”.

За ефективни законодателни промени призова Валерия Филкова, близка на Дарина и Никол, жертви на двойното убийство в края на октомври 2018 г. Снимка: Велина Барова / Евромегдан

“Искаме промяна в закона. Искаме тези деца да не се превръщат в статистика. Искаме всички врати към дадени закони да бъдат затръшнати, за да не могат насилниците да се измъкват през тези вратички”, с мъка заяви Валерия Филкова, близка на Дарина и Никол, жертви на двойно убийство в края на октомври т.г.

Заедно срещу насилието

Протестът събра представители на организации за защита на правата на жените, ромски организации и активисти за правата на ЛГБТИ общността у нас. “Осъзнаваме, че деленията, наложени ни отвън, са нарочни, че целят разделение и омраза. Справедливостта, достойнството, неприкосновеността и равните човешки права не принадлежат само на определени групи, те са на всички. Репресирането на една група е репресия на цялото общество”, заяви Деница Любенова.

Протестът за насилието срещу жени беше подкрепен с паралелни събития във Варна, Лондон, Берлин, Прага, Букурещ и Кентърбъри. “Днешният протест е доказателство за огромното недоволство, натрупало се срещу насилието над жени”, заключи Надежда Дерменджиева.

Орлов мост беше изписан с имената на жени, станали жертви на насилие. Снимка: Велина Барова / Евромегдан

Още по темата в „Евромегдан“: 

домашно насилие

жени и джендър

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.