Бог прощава, расизмът – не!

Бог прощава, расизмът - не! Една от снимките в социалните мрежи, показващи как ромски деца се хранят от оставена на гроб храна, които предизвикаха скандални нацистки коментари. Източник: Фейсбук.

Случи се на Aрхангелова задушница да видя Централни Софийски Гробища. Навсякъде мръсотия, потрошени паметници, разсипани урни. Дори човек да си почисти и оплеви, няма къде да изхвърли отпадъците – купчини стоят неприбрани по алеи и изоставени гробове. На входа униформени пенсионери пропускат автомобили, може би събират вход. Между редовете ромки с метли шетат, но не метат, а помагат на загубени посетители да открият гробовете на близките си сред трънаците и пущинака.

В такова гробище няма стопанин. Няма християнска почит. Няма покой и традиция. Освен една: езическият ритуал да се оставя храна за мъртвите – в пластмасови тарелки, зарязани по гробове и алеи. Уж за Бог да прости, но хич не си представям някой да я докосне.

И все пак, докосва я: виждам днес снимки в Забелязано в София, на които ромски деца ядат оставена на гробища храна. Бог прощава, расизмът обаче не – отдолу надпис: „Кощунство! Гавра с паметта на хората!“. От коментарите ми призлява: един зове за „чичо Хитлер“ и „изтребване до крак“, друга нарежда Калашников да реши проблема или „на следващата Задушница по малко отрова!“. И лайкове, вдигнати палци, споделяния, ентусиазъм…

Тук няма помен от Бог, християнски ценности, патриотизъм… Има суров нерафиниран фашизъм

Докладвам, но това не е достатъчно. Тук няма помен от Бог, християнски ценности, патриотизъм… Има суров нерафиниран фашизъм, в класически вариант, насаждан усърдно на благодатна почва от мизерия – повече духовна, отколкото материална – и от безскрупулни типове, жадни за власт и пари. Не им позволявайте – нито в интернет, нито на маса с приятели, нито в автобуси и трамваи! Отърсете се от тях, сменяйте програмата щом ги чуете, чистете ги от фейсбук, ако трябва станете и излезте на въздух. Заразата е доказано смъртоносна.