Троянски кон за Брюксел

Троянски кон за Брюксел Статуя на руският цар Александър I на кон, пред парламента в София. Снимка: By kuchin ster, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45251671

Eдни хора са запретнали ръкави да идентифицират трайно България като „троянския кон“ срещу ключовите хуманни и демократични ценности, залегнали в ядрото на европейската интеграция. Замисълът е плитък и ясно разкрива целите на поръчителите си: да отслабят неизличимо европейското единство, или поне да отдалечат България от него.

След истеричните клетви и призиви за солидарност с изобличения като антиевропейски режим на Виктор Орбан преди седмица, статуквото у нас направи нов антиевропейски ход – този път по линия на борбата с т.нар. „джендър идеология“. Петдесет граждански организации и над 1580 граждани се похвалиха, че са изпратили „Отворено писмо до управляващите“, с което настояват България да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция срещу насилието над жени и да не подкрепя присъединяването на Европейския съюз към нея. Основание за исканията им е решението от 27.07.2018 г., с което Конституционният съд я обяви за противоконституционна.

Апетитът идва с яденето

След като враговете на европейските ценности постигнаха дезертиране на българските социалисти, либерали и консерватори от политиките на европейските им политически  семейства, мимикрия на Конституционния съд и последващ  отказ на България от ратификация на конвенцията, сега посягат към по-висока цел: Европа.

Цел на упражнението явно е България отвътре да всее разногласие и смут в ЕС. Не толкова по отношение на въпросната Истанбулска конвенция: тя вече е ратифицирана от мнозинството страни-членки на ЕС, включително такива с доста по-трайни християнски традиции от нашата. Хартата на основните права на ЕС изрично указва като неоспоримо правото на недискриминация въз основа на пол или сексуална ориентация, което е в основата на Истанбулската конвенция.

Търсеният ефект от евентуално впримчване на България в антиевропейска реторика е по-широк. От страната ни се иска да се опълчи срещу базовия набор от ценности, около които е създаден Европейският съюз. Според договорите за ЕС, неговите ценности включват защита на човешкото достойнство и свободи на гражданите, демокрация, равноправие, върховенство на закона и човешките права.

Залогът е висок. Ако изпълни исканията на Откритото писмо, правителството на България ще опита да подкопае европейското единство около базисните му ценности. Подобно развитие би могло значително да отслаби ЕС и да парализира институциите му. Очевидно такава цел няма как да е проевропейска.  Тя не е и пробългарска.

Идейно отслабване на Европа е в интерес на други глобални играчи, които оспорват и подкопават базови ценности на западната демокрацията, каквито са свобода на словото, отстояването на човешките и малцинствени права, равноправието на жените и хората с различна джендър ориентация, опазване на природата и човешкото здраве и достойнство. В тази категория до една или друга степен попадат президентите на Русия Владимир Путин и САЩ Доналд Тръмп.

Идейно отслабване на Европа е в интерес на други глобални играчи, които оспорват и подкопават базови ценности на западната демокрацията: свобода на словото, човешки и малцинствени права, равноправие на жените и хората с различна джендър ориентация, опазване на природата и човешкото здраве и достойнство

В случай на неуспех на тези планове – който е твърде вероятен – инициаторите на раздора ще постигнат друго. България сама ще се компрометира като равностоен европейски партньор и ще се самоопредели като участник във „втория отбор“ на Европа. Или по-лошо – в  клуба на изпадащите. Целта на такова развитие е да подкопае без друго разклатените позиции на Борисов като проевропейски лидер и да освободи терена за антиевропейско управление в страната, в което естествени партньори да бъдат изявилите се със сходна анти-хуманна и анти-джендър реторика политически опотюнисти от дясно и ляво на Борисов.

Бегъл поглед през списъка на 50те организации, които зоват правителството на битка срещу европейските ценности, разкрива най-вече имена нашумели по време на истерията срещу Истанбулската конвенция през пролетта. Една от малкото любопитни находки е участието в него на т.нар. „Национална асоциация българско Черноморие“.  Организацията е известна с войната, която води от години срещу природозащитното движение.

Политиките за опзване на околната среда у нас почиват преимуществено на европейското право, а организациите, които ги отстояват, черпят легитимност от европейските институции. С включването на антиеколозите в антиевропейската антиджендър коалиция нещата си идват на мястото и картината става пределно ясна: Европейският съюз е полезен за управляващата България прослойка само като източник на лесни за безконтролно присвояване фондове. Ценностите и политиките му обаче й пречат. Затова тя е мобилизирала лакейте си в медиите, политиката и гражданския сектор в отчаян опит да ги парализира. Или поне да отдалечи България колкото може по-далеч от тях.