В Русия дойдоха за адвокатите!

В Русия дойдоха за адвокатите! Снимка: Михаил Беняш /личен архив

На 9 септември 2018 г. руският адвокат Михаил Беняш тръгва към митинг в центъра на гр.Краснодар срещу повишаването на пенсионната възраст, за да окаже правна помощ на задържани участници.  Неочаквано двама непознати в цивилни дрехи го хващат, вкарват го насила в кола и го закарват в полицейско управление.  Там е пребит и повече от 7 часа не е може да се свърже с адвокат.  Побоят, задържането на Беняш и последвалият арест стават един от най-широко дискутираните инциденти, не само в Краснодарския край, но и в цяла Русия. Заради този акт на грубо погазване на човешките права международната организация Амнести интернешънъл призна Михаил Беняш за затворник на съвестта.

Беняш e задържан за 14 дни по обвинение в призоваване към незаконен протест, тъй като е давал консултации на граждани в Интернет за митинг, който не е бил разрешен от властта. Обвинен е и за неспазване на полицейско нареждане: според  полицията размахвал краката си пред полицейското управление, удрял глава в стъклото на кола и се опитал да се скрие.

В коментар за ОВД-Инфо Беняш споделя, че действията срещу него са умишлени: „Предполагам, че са искали да ме изолират, за да сведат до минимум защита на задържаните по време на митинга. Или това е отмъщение, защото когато полицаите започнаха да хващат активисти още преди акцията, обещах във Facebook, че за всяко задържание ще публикувам лични телефони на шефовете на полицията и служителите на областната администрация. Публикувах четири телефонни номера”.

Съветникът на Владимир Путин и председател на Съвета за правата на човека към президента Михаил Федотов призова като принцип да се прилага по-малко политизиране и повече конкретизиране. „Ако се ръководят от него, става много по-лесно да се разбере случая на Михаил Беняш. Тогава ще разберем къде той е допуснал грешка, а къде претенциите му срещу полицейските служители са легитимни и оправдани“, заяви Федотов, цитиран от изданието Обзор. Според него застъпничеството не бива да се смесва с  политика, адвокатите, които го правят, трябва да напускат професията. Евромегдан отправи запитване за коментар до руското министерство и ще помести отговорите им щом бъдат получени.на правосъдието и

Според защитата,  Михаил Беняш е трябвало да бъде освободен на 23 септември, но срещу него изникват нови обвинения – за насилие срещу представител на властта и възпрепятстване на правосъдието. Според следователите, адвокатът е „грабнал и захапал ръката на полицай, ударил друг служител най-малко три пъти по лицето, гърдите, горните крайници с лакътя си“. По това време Беняш е бил вързан с белезници, сложени още в монета на задържането му. Като възпрепятстване на правосъдието е записано, че по време на защитата на задържаните адвокатът е направил аудиозапис и е поискал да има аудитория в залата. На базата на тези обвинения прокуратурата е поискала двумесечен арест за Беняш.

Един за всички, всички за един

Репресиите срещу адвоката предизвикват внимание от медиите и професионалната общност. Адвокати от Краснодар и други региони на Русия са започнали кампания, разпространявана в Интернет с хаштаг #zaadvokatamiprishli – на руски: „дойдоха за адвокатите“. Според правозащитниците случаят, при който органите на реда отстраняват физически адвокат, осмелил се да ги защити, демонстрира ново равнище на погазване на правата на гражданите да протестират мирно срещу режима в Русия.

На 25 септември адвокатската общност струпва своята сила за да противодейства на тандема между следствие и прокуратура.  Повече от 40 граждански активисти присъстват  в съдебната зала в подкрепа на Михаил Беняш, а процесът срещу него привлича широко медийно внимание. Беняш е защитаван от 15 адвокати от името на адвокатската общност. Но дори сериозната професионална, гражданска и информационна подкрепа не води до положителен резултат – Беняш е признат за виновен и осъден на 2 месеца затвор.

Природозащитникъкт Андрей Рудомаха бе хоспитализиран след брутално нападение на 28.12.2017. Фото: Екологична вахта за Северен Кавказ, 2018

Координаторът на Ековахта за Северен Кавказ Андрей Рудомаха коментира: „Познавам добре Михаил. Той защитава много от нашите активисти, представител е на жителите на Геленджик, които пострадаха от злоупотреба с терени във вилното селище Пушкински дол. И това, което се случи с него, минава всякакви граници“. Самият Рудомаха бе обект на брутално нападение преди година, а организацията му постигна безпрецедентна победа, като принуди властите да я отпишат от списъка на т.нар. „чуждестранни агенти“.

Според Рудомаха, ситуацията напомня на скандалния случай със задържането на екоактивиста Евгени Витишко на олимпиадата в Сочи. „Кубанските служители на правоохранителните органи открито наричат черното бяло, а бялото – черно. Пребитият от полицаите човек се оказва обвиняем за нанесен от него побой над тях“, подчертава той.

Действията срещу Беняш са извършени така, че да кажат: плюем на вас!

Особено забележително в случая, според Рудомаха, е че действията срещу Беняш търсят преднамерен ефект. „Те са извършени нарочно така, че да покажат на всички – вижте, плюем на вас – и на Федералната камара на адвокатите, и на правозащитната общност“, обяснява активистът. Рудомаха определя наказателното дело срещу Михаил Беняш като предизвикателство за цялото гражданско общество на Русия, като в отговор гражданското общество трябва да надигне гласа си, за да защити Беняш.

На 23 октомври съдът освободи Михаил Беняш под гаранция в размер на 600 хиляди руб.  На 22 ноември прокуратурата на Краснодарски край внесе искане към съда за отмяна на административното дело срещу Беняш, на основание, че за едно и също престъпление не може да има едновременно и административно, и наказателно дело, съобщи Новая газета. Съдебният процес срещу Беняш ще продължи още неизвестно време и още не е ясно, кой ще победи в схватката между адвокатската  гилдия и властите.

Според Рудомаха лична отговорност за репресиите срещу Беняш носи началникът на Кубанската полиция – Владимир Виневски, чиито подчинени първоначално незаконно задържат и бият адвоката, а това изфабрикуват „доказателства“, за да възбудят наказателно дело срещу него. „При това смятам, че главните инициатори на целия този процес седят в „сивата сграда“ на Краснодарското управление на ФСБ“, коментира Андрей Рудомаха.

В отговор на запитване на Евромегдан от 29 ноември 2018 г. руското Министерство на правосъдието пише, че „не е постъпила информация за нарушаване на правата на М. Беняш“. Според законодателството на Руската федерация, органите на държавната власт изпълняват своите функции само в рамките на пълномощията си, посочени в законодателството. „Министерството на правосъдието няма право да оценява дейността на правоохранителните органи и на съда на Краснодарския край“, се казва още в официалната информация.

(Текстът е актуализиран на 11 деквмври 2018 г.)

Още нещо важно

За да  продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на  журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.

Повече в Евромегдан

Случаят с Андрей Рудомаха и „Ековахта за Северен Кавказ“

Случаят с Евгени Витишко

Натиск над граждански активисти

Русия

По текста работи и Наталия Попова