Върховният съд върна решението на кабинета за „редник Цеко“

Върховният съд върна решението на кабинета за "редник Цеко" Протестите срещу решението на правителството не спряха от декември 2017 г. Снимка: Коалиция за да остане природа в България / Т.Методиева

Върховният административен съд /ВАС/ отмени промените в плана за управление на Национален парк Пирин, приети между коледните и новогодишни празници през 2017 г. Десетки хиляди граждани протестираха месеци наред срещу приетите тогава промени в действащия план за управление на Национален парк Пирин, които отвориха за застрояване до 48% от парка.

По жалба на представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ днес ВАС отмени на първа инстанция решението на правителството. Решението на ВАС гласи, че:

  • строителството на нови ски писти и прилежащата към тях инфраструктура противоречи на режима на територията по чл. 21 на Закона за защитените територии, т.е. няма как да строят ски курорти в националните паркове;
  • строителството на водохващания без посочване, че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии; и
  • преди промените в плана за управление на Национален парк Пирин да бъдат приети от Министерски съвет през декември 2017 г., те е трябвало да бъдат подложени на процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, каквито обаче не са били направени. Това се налага, защото те засягат защитени зони и трябва да се приложи европейската Директива за екологична оценка.

Пълният текст на решението може да се прочете на уеб сайта на ВАС. „Решението на съда е в унисон с европейските директиви. То показва, че гражданите са били прави да излизат месеци наред на многохилядни протести в защита на Национален парк Пирин в над 50 града в България и по света.“, коментираха представители на коалицията „За да остане природа в България“ в съобщение до пресата днес.

Правителството може да обжалва на втора инстанция това решение на съда в 14-дневен срок, но това би било скандално, припомнят природозащитниците. Делото ще се гледа на втора инстанция през септември 2018 г.

Спасяването на „редник Цеко“ в ущърб на законите

Това е второто дело тази година, което коалицията „За да остане природа в България“ печели в защита на Национален парк Пирин, припомнят природозащитниците. През април 2018 г. съдът отмени решение на министъра на околната среда и водите от март 2017 г. актуализацията на плана за управление на Национален парк Пирин да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Промените във въпросната актуализация предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк.

Отслабването на изисквания за опазване на околната среда и прокарване на по-нататъшно застрояване в Пирин са сред основните приоритети на министъра на околната среда Нено Димов, който бе лансиран от коалиционния партньор „Обединени патриоти“ в правителството на Борисов. Димов и Симеонов пътуваха до Бахрейн за да лобират на годишната сесия на Комитета за световното наследство за отслабване на становище на UNESCO относно посегателствата над Пирин. България получи и изрично предупреждение от Европейската комисия за системни нарушения на европейското право за опазване на природата.

В интервю за Нова телевизия на 25 юли 2018 г,  лидерът на партия „Атака“ и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров призна за нерегламентиран лобизъм в услуга на концесионера на Пирин, като обвини коалиционния си партньор Симеонов, че лобирал в полза на „редник Цеко“.  Под „редник Цеко“ Сидеров има предвид Цеко Минев, официален собственик на Първа инвестиционна банка и председател на Българската федерацията по ски, който според премиера Бойко Борисов стои и зад „Юлен“ АД, концесионер на ски зоната в Пирин.

От природозащитната коалиция призоваха прокуратурата да започне разследване за нерегламентиран лобизъм в ущърб на обществения интерес. По-рано прокуратурата оповести резултатите от проверка на концесионния договор за ски зоната в Банско, според която концесионерът се е разпрострял на повече площ от определената по договор. Държавното обвинение тогава поиска спешна ревизия на договора за концесия.

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.

Повече по темата в „Евромегдан“:

Национален парк Пирин

Защитени територии

Министерство на околната среда и водите /МОСВ/