Отвъд димната завеса

Спалните вагони - перла в короната на БДЖ. Снимка: bdz.bg

Белите дробове не се интересуват от политика. С тези думи една крехка, елегантна жена се обърна към политиците, събрани на заседание на Здравната комисия в парламента през юни. Изправена пред стена от политически и бизнес интереси, но въоръжена с опит, данни и факти, специалистката по белодробни заболявания д-р София Ангелова за пореден път защити пред депутатите пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Твърдото ѝ убеждение в правотата на каузата и неизменната позиция в защита на общественото здраве в последните две десетилетия са я превърнали в едно от лицата на борбата срещу вредата от тютюнопушенето у нас. Не спира да повтаря, че по-важни от всичко са профилактиката и превенцията, а усилията ѝ в тази област са вдъхновение за колегите и пациентите ѝ.

Д-р София Ангелова ще ви посрещне с топъл и приветлив глас с нотка позитивизъм и винаги с блага дума. Надарена с таланта на умел оратор и с дарбата да печели доверието на човека срещу себе си още в първия разговор, тя неслучайно е отличена с приза „Лекар, на когото българите вярват“. Като специалист с 36-годишна практика, д-р Ангелова всеки ден е гледала измъчените погледи на пациентите си, от които, по думите ѝ, 85% са били пушачи. Именно това я провокира да започне своята борба и да помогне на хората да се избавят от зависимостта на тютюнопушенето.

Визия: здраве за всички

След 2000-та година финансирането на здравния сектор се променя и се налагат допълнителни плащания между лекари и пациенти, които не са обвързани с държавата. Държавните болници също променят статута си и се преобразуват в търговски дружества или дружества с ограничена отговорност. „Когато дойде здравната реформа, изведнъж се оказа, че нямаме пациенти и се чудехме какво да правим“, споделя д-р Ангелова, която в продължение на 32 години е работила в белодробна болница. Тогава пулмоложката дава идеята за кампания, в която пушачите да получат безплатен преглед и мотивация за отказване от цигарите. „Ръководството на болницата прегърна тази моя идея и на 15 ноември 2001 г. започна кампанията. За три дни прегледахме 150 души“, въодушевено разказва д-р Ангелова.

Специалистката продължава своята кауза и днес като председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести. На 10 май 2018 г. асоциацията започна поредица от безплатни белодробни прегледи за активни и пасивни пушачи в София. С тези прегледи д-р Ангелова иска да помогне на хора с повишен риск от белодробни заболявания, които нямат поставена диагноза. Още през първия ден на кампанията са прегледани 61 души.

До 21 юни през доброволния преглед са преминали 142 души, 102 от които са пушачи. Важността на прегледите се вижда ясно в резултатите – установена е хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) при 56 души, които не се лекуват и продължават да пушат, при трима е доказан карцином.

Верен помощник на пулмоложката в борбата за здравето на хората е флуорографът – апарат за запис на образи на малки филми, който се използва при масови рентгенографски прегледи на гръдния кош. „Винаги съм мечтала да възстановя безплатните профилактични прегледи за пушачи, включвайки и флуорограф“, признава д-р Ангелова. Разказва, че когато е започнала да работи в областта, пациентите се обръщали към нея без конкретни оплаквания. Постъпили в болница след изследване с флуорограф. „Сега хората търсят помощ много късно“, предупреждава специалистката.

Един грам профилактика тежи много повече от един килограм лечение

Д-р Ангелова разказва за случаите, в които е виждала страданието на хора, които живеят с пушачи. Категорична е, че „един грам профилактика тежи много повече от един килограм лечение“, и вярва, че ако ежегодно се подлагат на прфилактични прегледи, хората ще живеят по-дълго.

Верен помощник на д-р Ангелова в борбата за здравето на хората е флуорографът. Снимка: Нанси Борисова / Евромегдан

С помощта на флуорографа може да се направи ранна диагноза и да се назначи необходимото лечение, което да удължи живота на човека. Това мотивира д-р Ангелова да се обърне към кметицата на София Йорданка Фандъкова с молба да предостави флуорограф за нуждите на профилактичните прегледи.

Столична община прегръща идеята и кампанията на д-р Ангелова е възродена. Но борбата отново не е никак лесна.

Флуорографите не са скъпи, но са необходими средства за поддръжка и за екип от специалисти, които да осъществяват изследванията. Д-р Ангелова разказва, че апаратите се използват епизодично по програми и в различни дружества, но не и масово в полза за всички граждани. През последните години не се купуват нови флуорографи, но все пак такива има и могат да се включват в прегледите.

Жена с мисия

Д-р Ангелова е разтревожена от факта, че за разлика от преди, днес болните са много повече, делът на децата е изключително голям. От 300 000 заболели деца през 2016г., 100 000 са с белодробни проблеми. Според нея, проблемите идват от факта, че в домовете им се пуши. Често те не се повлияват и от лечението, тъй като тютюневият дим спира ефекта на препаратите, които лекуват астма.

Въпреки всички пречки обаче, с времето ентусиазмът ѝ не намалява, а тъкмо обратното – тя е твърдо решена да продължи своята кауза. „Тази кампания е моя мисия. Аз усещам топлината на тези хора, признателността в онова „Благодаря!“. Моята цел е докато дишам и мога да работя, да продължавам да мотивирам хората.“

Д-р Ангелова споделя, че за нея няма нищо по-хубаво от срещите с хора от различни краища на България, които признават, че благодарение на нея са се отказали от тютюнопушенето. И не само – насочили са към нея и свои приятели. „Тогава оставам втрещена, че този човек ме е запомнил и че толкова години не пуши. Искам да предам това на младите хора“, вдъхновено казва лекарката.

С гордост заявява, че никога не се е чувствала безсилна в битката против тютюнопушенето и никога дори не си е помисляла да се откаже и да поеме по друг път. „Удовлетворена съм, че улавям срещу себе си хора, които да прекарам през моята тоналност. Аз ги оставям сами да вземат своето решение.“

Признава, че работата с пушачите изисква силен заряд, мотивация, търпение и много любов. „На някои хора им е нужно време да вземат решение, аз мога само да показвам стъпките. Останалото зависи от тях. Всеки има право на своя избор.“

Отвъд политиката

„Белият дроб ми е показал, че той не се интересува от политика, той се интересува от чист въздух“, казва пулмоложката д-р София Ангелова. Снимка: Нанси Борисова / Евромегдан

„Аз съм лекар, който 36 години лекува белите дробове и през тези години белият дроб ми е показал, че той не се интересува от политика, той се интересува от чист въздух“, уверено заяви д-р Ангелова на заседанието на Здравната комисия в Парламента на 21 юни 2018 г. На заседанието беше разгледано предложение на група депутати от парламентарната група „Обединени патриоти“ за промяна в Закона за здравето, която би разхлабила забраната за пушене на закрити обществени места. На заседанието експертката изрази твърдата си позиция против предложените промени,които биха върнали помещения за пушачи в някои заведения.

Пулмоложката застава зад правата на хората, които работят в заведенията за хранене и развлечение: „Те имат право на безопасни условия на труд, пише го и в Конституцията“.

По думите ѝ, да отменим такъв закон, би било „изключително падение за страната ни“. „Една европейска страна, която трябва да върви по европейските директиви, рискува да се върне огромна крачка назад, ако отмени забраната“, заявява експертката и напомня, че забраната помага и на голяма част от пушачите да се замислят или напълно да откажат цигарите, което подобрява цялостното здраве на хората.

От всички 142 души, които са се изследвали доброволно в рамките на кампанията на д-р Ангелова, 120 са активни пушачи. 82 от тях заявяват, че категорично не желаят да се върне пушенето в заведенията, подчертава специалистката.

Д-р София Ангелова се грижи за белите дробове на хората вече 36 години. Никога не се е чувствала безсилна в битката против тютюнопушенето и никога дори не си е помисляла да се откаже и да поеме по друг път. Снимка: Нанси Борисова / Евромегдан

Мисията си Д-р Ангелова изпълнява и чрез работата в неправителствения сектор. Тя е председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести, в която членуват учители, икономисти, студенти, лекари, чиято основна цел е борба с тютюнопушенето, като превенция на белодробните заболявания. Специалистката е и член на управителния съвет на гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим, която се бори за контрол на тютюна, ограничаване на влиянието на тютюневата индустрия в политиките за обществено здраве и намаляване на нивата на тютюнопушене у нас.

Д-р Ангелова е не само един от основателите на организацията, но и един от най-активните представители на движението, споделя д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията. След 20-годишно познанство, описва д-р Ангелова като слънчев и зареждащ човек. Нарежда я сред онези лекари, които не просто дават диагноза и лечение, а искат да научат хората как да живеят правилно. „Голямото изкуство на лекаря е да научи хората как да не боледуват и тя го прави със страхотен успех. Никога не е правила сметка дали този труд е заплатен.“

Д-р Гешанова разпалено разказва за всички други дейности, за които д-р Ангелова се е раздавала през годините. И отново в подкрепа на здравето без тютюнев дим. През декември 2016 г. Националната асоциация за профилактика на белодробните болести отбеляза 15-годишнината от началото на кампанията в подкрепа на живот без тютюнев дим с концерт в Националния дворец на културата. Кампанията започва през 2001 г. с безплатни прегледи за пушачи и 154 прегледа за три дни.  По време на събитието д-р Ангелова представя и две нови книги за последствията от тютюнопушенето – едната, предназначена за пациенти, а другата – за специалисти и студенти по медицина. „Всички около нея се възхищават на нейния кураж и на това, че не се плаши от обезсърчаващата ситуация с тютюнопушенето, от способността й да разбира не само нуждите на пациента, но и на човека като цяло“, завършва д-р Гешанова.

По оценка на Световната здравна организация в световен мащаб 5 милиона души умират от болести, свързани с тютюнопушене. Ако това не се промени, до 2030 г. тютюнопушенето ще се превърне в най-голямата самостоятелна причина за смърт в света. Според СЗО се очаква до 2025 г. броят на пушачите в света да достигне до 1,6 млрд. души. На фона на тази статистика, знанията, опита и енергията на специалисти като д-р София Ангелова са от още по-голямо значение за обществото.

Още по темата в „Евромегдан“: 

цигари и пушене

жени и джендър

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.