Гласът на Боян Петров /аудио/: Имаме проблем с плана за управление на Пирин. Трябва да го спрем!

Гласът на Боян Петров /аудио/: Имаме проблем с плана за управление на Пирин. Трябва да го спрем! Снимка: Мария Малцева / Евромегдан

На 30.11.2016 г. Боян Петров сподели страстта си към опазването на природата, изследователската работа и изкачването на планините с група международни журналисти. Това се случи по време на първата международна журналистическа работилница, с която поставихме началото на виртуалната редакция на БлуЛинк. Боян все още се стабилизираше здравословно след тежката катастрофа, която преживя по-рано през 2016 г. докато изследваше застрашените видове в Кресненското дефиле. Но не отказа да застане за повече от час пред журналистите, рамо до рамо със съратника и добър негов приятел Андрей Ковачев от сдружение за дивата природа „Балкани“. За повечето от тях въздействието беше зареждащо.

Пълен текст и подкаст от тази лекция на Боян Петров ще издадем по-късно. Дотогава тук можете да видите как той обуслови връзката между пещерите, планините, науката и опазването на българската природа. И да чуете гласа му на английски, който казва следното :

„През последните три години прекарвам по пет месеца в планината всяка година.  Като зоолог винаги отивам в планината много щастлив, защото дори да не я изкача, мога да донеса обратно вкъщи резултати от експедицията. Също така събирам безгръбначни. И тъй като влизам дълбоко в пещерите и се изкачвам високо в планините, където отиват много малко биолози, се връщам вкъщи и с поне два вида, нови за науката, след всяко пътуване.  Разбира се, на всяка от тези експедиции някак съм се фокусирал върху екологичния проблем в България. Например сега имаме проблем с новия план за управление на един от най-ценните паркове – Национален парк Пирин. И се опитвам да повиша осведомеността на другите, че трябва да спрем това.  Свързан съм с Кресна не само заради богатото ѝ биоразнообразие, но и защото работих там, прекарах военната си служба там. Толкова много години на изследване и забавление, но също така мисля и за планините.“

Още по темата в „Евромегдан“: истории от Кресна

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.