Една жена против насилието

Една жена против насилието Еврокомисар Вера Йоурова опитва да убеди членовете на ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция. Снимка: Arno Mikkor, Aron Urb/Wikimedia under CC-by-2.0 licence.

Eврокомисарят за правосъдието, правата на потребителите и равнопоставеност между половете Вера Йоурова e твърдо убедена, че Истанбулската конвенция може да помогне на жертвите на домашно насилие.  Но няма натиск страните-членки на ЕС да я ратифицират, увери Йоурова по време на гражданска дискусия по възможностите за справяне с насилието над жени на 30 април 2018 г. в Дома на Европа в София. 

Йоурова беше категорична, че няма натиск върху страните членки на ЕС да  ратифицират Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие и това е тяхно суверенно решение. Ако някоя страна реши да не ратифицира документа, може да прецени какви други законови и незаконови мерки да предприеме, така че да гарантира сигурността на жените и децата. “Това е второто най-добро решение”, заяви еврокомисарят, като даде пример със Словакия, и допълни, че ако някоя страна членка на ЕС приеме законодателни промени, които ще помогнат на жертвите, самата Йоурова “би могла да живее с това”. Би било по-добре обаче в рамките на съюза да има хармонизирани правила и защита, на които хората могат да разчитат, включително пътуващите хора и семейства, отбеляза еврокомисарят.

Още в началото на срещата тя призна, че е била изненадана от множеството критични реакции към Истанбулската конвенция в България. Не разбира и защо се казва, че застрашава традиционното семейство. Като застана твърдо зад традицията като нещо позитивно, което “обогатява живота ни и носи стабилност”, Йоурова отбеляза, че тя няма как да е на всяка цена: “Но да защитаваме традиционното семейство, докато разбираме, че има много домашно насилие… […] Трябва да защитаваме традиционното семейство там, където хората живеят в мир.”

Еврокомисарят твърдо заяви, че в усилията да се спре насилието над жени и деца не става дума за джендър или каквато и да е друга идеология. “Какво идеологическо има в нашите усилия да прекратим насилието срещу слабите, срещу жените и децата, които страдат от домашно насилие. Какво идеологическо има в това да премахнем в Европа практики катo принудителната стерилизация, принудителните аборти, както и традиционните форми на насилие като изнасилване, побой, преследване. Не става дума за идеология.”

Йоурова призова държавите да се изправят пред “общия враг” – убеждението, че насилието над жени е нещо нормално. Необходимо е законодателство, което да стимулира жертвите да подават сигнали за случаи на домашно насилие и изнасилвания. Само в 15-20% от случаите на изнасилвания са подавани жалби от страна на жертвите, а в останалите случаи жертвите мълчат, заради силната стигматизация и чувство на вина, коментира Йоурова.

“Аз откровено се опитвам да убедя страните членки да ратифицират Истанбулската конвенция, защото от дъното на сърцето си вярвам, че може да промени ситуацията на жени и деца, които са застрашени“, заяви Вера Йоурова в София. Снимка: Велина Барова / Евромегдан

Лична битка

“Много добре си спомням баба ми. Животът ѝ не беше добър. Всеки път, когато искам да се оплача на някого си спомням за баба и млъквам. Защото моят живот не може да се сравни с нейния”, споделя еврокомисарят. Вижда прогрес по пътя към решаването на проблема – докато в младостта на баба ѝ домашното насилие е било напълно невидимо и тема табу, днес е обект на дискусия.

“Аз откровено се опитвам да убедя страните членки да ратифицират Истанбулската конвенция, защото от дъното на сърцето си вярвам, че може да промени ситуацията на жени и деца, които са застрашени.”

Йоурова: Можем да бъдем пример за жертвите на насилие

“Когато бях в Европейския парламент през 2015 г., мисля, че имаше 50 или 100 жени, се позовах на статистиките, според които една от три жени е била жертва на насилие. По време на дебата, когато тези силни жени ме натискаха да направя нещо срещу насилието, осъзнах, че това, което можем да направим заедно, е да станем и да кажем “Да, това се случи и на мен” и да не се срамуваме – да бъдем пример за някого, който е бил жертва на физическо насилие и който иска да се бори с това. И аз го направих – изправих се и казах “Аз съм жертва на такова насилие. Кой друг – една от три?”. Никой. Защото е личен срам.”

Йоурова разказа пред аудиторията за случай, в който тя самата е станала жертва на насилие на публично място. За също толкова ужасна като самия акт на насилие определя липсата на интерес от страна на хората, които просто са гледали отстрани. “Ох отново се разгорещих по тази тема…”, усмихнато прекъсна себе си Йоурова. Силно емоционално и преливаща сила в твърдостта на тона ѝ, предаде личното си послание, че освен всичко друго е необходима промяна в мисленето на обществото.

Еврокомисарят подчерта, че насилието срещу жените е неизменно свързано и с икономическата ситуация на жените, които са в уязвима позиция и просто не могат да си позволят да оставят своя насилник. “Това е проблем, който трябва да адресираме, като основна причина за домашното насилие.”

По думите ѝ жените все още са обект на много стереотипи и са възприемани като по-слаби и неспособни да се справят с определени работни позиции,в следствие на което жените често остават извън някои сфери като популярния технологичен сектор.

Йоурова обаче ясно се обяви против позитивната дискриминация в полза на жените. “Ние жените искаме гарантирана честна конкуренция на работното място. Нямаме нужда от привилегии. Това ме унижава ме като жена.”

Още по темата в „Евромегдан“: насилие срещу жени

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.