Централноевропейският университет контраатакува

Централноевропейският университет контраатакува Обявеното на 26 юни становище на борда на ЦЕУ е в отговор на продължаващия отказ на унгарските власти да се произнесат по статута на университета. Снимка: Уикимедия

Новината, че Централноевропейският университет (ЦЕУ) започва прием на студенти в Будапеща за учебната 2019 – 2020 г. предизвика ентусиазъм и облекчение не само сред преподавателите и ръководството на институцията, но и сред по-широкия кръг хора, които възприемат ЦЕУ като бастион на академичната свобода, либералните и демократични ценности срещу все по-авторитарния стил на управление в Унгария.

Обявеното на 26 юни становище на борда на ЦЕУ е в отговор на продължаващия отказ на унгарските власти да се произнесат по статута на университета. В решението си членовете на борда подчертават, че ЦЕУ е изпълнил задълженията си към унгарското законодателство. Към документа бе приложено писмо от щата Ню Йорк , което потвърждава, че университетът действително провежда образователни дейности в САЩ – каквото бе основното изискване на унгарските законодатели, прието с цел да се попречи на ЦЕУ да продължи да действа в Будапеща.

На същата среща, проведена на 23 юни, бордът на ЦЕУ одобри началото на образователните програми в САЩ, както и стартирането на паралелна преподавателска и научна дейност във Виена от септември 2019. Цитиран бе председателят на борда на ЦЕУ Леон Ботщайн, който коментира, че унгарското правителство многократно е заявявало, че щом изпълним изискванията на новия закон, ще получим честно отношение и ЦЕУ ще може да действа в Унгария. „Сега е моментът Унгария да изпълни тези обещания“, заявява Ботщайн.

Въпреки продължаващия тормоз на управляващите, университетът на Сорос, символ на академична свобода и либерални ценности в Будапеща, ще продължи приема на студенти

Анонсът, че ЦЕУ набира студенти в основния си кампус в унгарската столица излъчи положителен сигнал за развръзка в напрегнатата игра на нерви между институцията и правителството на Виктор Орбан. Лидерът на управляващата партия ФИДЕС от години води агресивна кампания срещу институцията и лично срещу нейния учредител и основен спомосъществувател Джордж Сорос. Американският милионер, натрупал състояние от спекулации на международните финансови пазари, е известен най-вече заради подкрепата, която създадените от него фондациите „Сорос“ и „Отворено общество“ оказват за демократизация и преодоляване на авторитаризма в Източна Европа, бившия СССР и по целия свят.

Въпросът за бъдещето на ЦЕУ в Будапеща стоеше неизяснен месеци наред. На реч през възпитаниците на ЦЕУ в началото на май президентът и ректор на институцията Майкъл Итнатиеф обясни, че университетът е изпълнил всички изисквания, предявени от унгарското законодателство, но не може да чака решението на правителството в Будапеща до безкрайност. Откриването на дейности във Виена е чудесно, но Будапеща е домът на нашия университет и искаме да останем тук, заяви тогава ректорът на ЦЕУ. В интервю за „Гардиън“ десет дни по-късно Игнатиеф обясни, че университетът не може да започне новата учебна година в Будапеща в състояние на непредсказуемост.

В такова състояние го поставят дейностите на унгарските власти. През 2017 г парламентът на Унгария прие поправки в образователния закон на страната, с които на ЦЕУ бе даден срок до 1 януари 2018 г. да изпълни ред нови условия. Едно от тях бе изискването за сключване на междуправителствено споразумение между страната, където е регистрирано учебното заведение, и Унгария. ЦЕУ изпълни условието, като сключи споразумение с колежа Бардс в щата Ню Йорк. Но малко преди изборите през април, правителството в Будапеща удължи срока до 1 януари 2019 г. , като отказа да сключи споразумение с САЩ до тази дата. Така ЦЕУ се оказа в състояние на непредсказуемост, с явната цел да се затрудни приемът на студенти в Будапеща.

През последните години режимът на Виктор Орбан поведе пропагандна война срещу Сорос, с чиято финансова подкрепа действа ЦЕУ. С помощта на контролираните и зависими от държавата медии, пропагандната машина на Орбан разду фактите около транзитното преминаване през Унгария на бежанци към по-развитите икономики на ЕС. Ежедневното нагнетяване на страх и истeричната политическа реторика на режима целят насаждането на страх от несъществуваща миграционна заплаха срещу Унгария, която Орбан и говорителите на режима приписват на фантасмагоричен „план Сорос“. Целта на кампанията бе да доведе до безусловна подкрепа за правителството на Орбан. Тя бе постигната на провелите се през април парламентарни избори и осигури на унгарския премиер победа и пълно парламентарно мнозинство при фаворизиращите ФИДЕС изборни правила в Унгария.

Изборната победа на Орбан не вещаеше нищо добро за защитниците на гражданските права и свободи. В периода около изборите в медиите изтече черен списък на „враговете на Унгария“, в който фигурираха имената на служители на фондация „Отворено общество“, както и много други представители на критични към режима организации и движения. В резултат от непрестанния натиск и опасения от посегателства, фондацията обяви през май, че ще премести офисите си в Берлин по съображения за сигурност.

Текстът е публикуван в „Маргиналия“ на 2 юли 2018 г. под заглавие „Павел Антонов: Въпреки продължаващия тормоз на управляващите, университетът на Сорос, символ на академична свобода и либерални ценности в Будапеща, ще продължи приема на студенти“

Още по темата в „Евромегдан“: авторитарно управление в Унгария

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.