Патриоти – чуждестранни агенти

Патриоти - чуждестранни агенти Рибата се нуждае от водата, птицата - от въздуха, животното - от гората, степите, планините, а човекът се нуждае от родината, и да пази природата означава да пази родината. Текст на плакат на Екологическа вахта за Северен Кавказ, Снимка: ЕВСК

Да обича и брани природата на своята родина е дълг на всеки патриот. Вместо признание, обаче, руските природозащитници получават етикет на „чуждестранни агенти“, брутален натиск и все по-често ритници в лицето. Такъв е случаят с Екологическа вахта за северен Кавказ /ЕВСК/, чийто лидер преживя на косъм брутално нападение, докато организацията му се бореше със съдебни процедури, бюрократичен и медиен натиск, за да извади името си от т.нар. регистър на „чуждестранните агенти“ в Русия.

В края на обявената за Година на екологията 2017 г.  в Русия се случва скандален инцидент. Вечерта на 28 декември 2017 г. трима маскирани мъже нападат природозащитници от ЕВСК, които се прибират след гражданска инспекция на строеж по Черноморското крайбрежие. Нападателите повалили председателя на ЕВСК Андрей Рудомаха на земята и го ритали в лицето, след което той загубил съзнание. Неговият колега Виктор Чириков бил ударен в стомаха, а журналистката от онлайн изданието “Свободни медиа” Вера Холодная, която ги придружавала, била напръскана с лютив спрей. Нападателите откраднали оборудването, камерите, компютрите и документите от колата на активистите, след което избягали.

Снимка със заплаха, изпратена анонимно до Дмитрий Шевченко. Текстът гласи: „Служителите на Рудомаха вън от страната. По-добре си вървете, Дмитрий…“

Рудомаха бил отведен в болницата с мозъчна травма, сътресение и счупен нос. Дългогодишният природозащитник и колегите му са уверени, че нападението е било планирано внимателно. Престъпниците са познавали маршрута им, както и мястото, където са отседнали. На 9 януари 2018 г. Андрей Рудомаха и Дмитрий Шевченко получили анонимна заплаха по е-поща от адрес, с название Смърт на Рудомаха, който ги съветвал да напуснат страната.

Заместник-председателят на ЕВСК Дмитрий Шевченко анализира различни версии на нападението над Андрей Рудомаха и стига до заключението, че най-вероятната причина е отмъщение за разследването на незаконна частна винарна. Когато Рудомаха и колегите му оглеждали територията на въпросния незаконен строеж, настъпил конфликт с пазачите, които грубо настояли кадрите да бъдат изтрити. Активистите отказали да го направят.

Обектът изглежда като православен параклис, макар че е построен незаконно на територията на държавни гори и е снабден с масивна ограда. В близост до обекта са установени незаконна сеч и строителни дейности. Гората, в която се извършва строителството, граничи с два големи лозови масива.

Разследването на ЕВСК разкрива, че строителството се извършва в два парцела на горския фонд, наети от различни компании. Първият е нает за лов от фирма, на име “Перспектива” OOД. В този случай, съгласно закона, разрешенията за лов не позволяват капитално строителство в наетата площ.  Собственик на “Перспектива” OOД е Павел Езубов, дългогодишен бизнес партньор на олигарха Олег Дерипаска. Освен това Езубов е син на депутат на Държавната Дума от Краснодарския край.

Незаконно построена църква в горите в Краснодарски край, Русия. Фото: Виктор Чириков, Екологичната вахта за Северен Кавказ. 2017

Друг горски наемател е “Аксис Инвестиции” АД. В техния парцел от над 20 хектара, е построена църква. Същата организация притежава и съседните лозя. Основател и главен изпълнителен директор на “Аксис Инвестиции” АД, според извадката от държавния регистър, е адвокат Алексей Тот. Според вестника „Новая Газета“, той е известен като бизнес партньор на съученик на Владимир Путин – адвокат Николай Егоров от Санкт Петербург. Заедно обектите изглеждат като бъдеща частна винарна за високопоставени хора.

Адвокатът на Рудомаха, Алексей Аванесян, се придържа към версията, че целта на нападението на природозащитниците е бил опит да се предотврати публикуването на материали, направени по време на гражданския контрол. Въпреки факта, че камерите са били откраднати по време на нападението, обаче, снимките от парцелите и църквата са запазени.

В момента по случая на нападението се води следствие, което спорред Рудомаха не се извършва ефикасно: “Това ясно се вижда от факта, че три седмици след нападението престъпниците все още не са намерени, въпреки че нападателите не бяха особено предпазливи и оставиха много улики”, обяснява жертвата.

Непосредствено след инцидента на сайта Change.org беше създадена петиция, която изисква справедливо разследване на престъплението. Към края на януари 2018 г. повече от 120 хиляди души бяха дали подписите си в подкрепа на петицията. Екологични и правозащитни организации от цяла Европа изпратиха официални писма със същите искания до Министерството на вътрешните работи, прокуратурата и Държавна сигурност на Русия. В отговор на писмо, изпратено от Гражданския форум ЕС-Русия, следственото управление на област Краснодар пише, че разследването е било „взето под специален контрол“. Въпреки че това не е гаранция за активно и справедливо разследване, а предишните нападенията не са били разкрити, е необходима широка обществена подкрепа, за да могат активистите да продължат важната си работа – заяви Дмитрий Шевченко.

Изключване от черния списък

Все пак Новата година донесе добра новина за ЕВСК: Министерството на правосъдието на Русия /МП/ изключи организацията от официалния  Регистър на НПО, изпълняващи функциите на чуждестранни агенти в Русия. Ведомството взе решението въз основа втора детайлна проверка на дейността на ЕВСК, след като години наред водещата екологична неправителствена организация от южна Русия бе под постоянен натиск от страна на властите и бизнес структури, заради работата ѝ по разкриване на нарушения на екологичното законодателство.

През септември 2017 г. ЕВСК изпрати заявление към Министерството на правосъдието за заличаване от регистъра на т. нар. чуждестранни агенти с основание, че организацията не получава задгранично финансиране. Това би бил непростим грях, който води до автоматично включване в черния списък на агентите от страна на държавата. На свой ред етикетът „чуждестранен агент“ прави действието на всяка включена организация трудно възможно, тъй като тя става обект на непрестанен натиск от страна на властите, зависимите от тях медии и проправителствените граждански среди.

На 9 януари 2018 г. е изтича срокът, в който заявлението трябва да получи отговор, но МП се опита да запази изключването на ЕВСК от регистъра максимално най-скрито.  ЕВСК те получава нито писмо, нито публикация или коментар от длъжностните лица. Информацията за ЕВСК просто изчезва от онлайн регистъра на сайта на Министерството на правосъдието. Официално потвърждение пристига в ЕВСК чак на 18 януари 2018 г. То доказва, че резултатите от първата инспекция през 2016 година, след която ЕВСК беше обявена за чуждестранен агент, са били погрешни: ЕВСК не е получавала задгранично финансиране и по дефиницията в закона не е трябвало изобщо да бъде включена в регистъра на чуждестранните агенти.

Борбата за изключване от регистъра продължава повече от година. ЕВСК обжалва решението на Министерството на правосъдието да бъде включена в регистъра в съда, но губи делото и случаят е в касация. Междувременно са започнали съдебни дела за премахване на глобите, наложени на организацията и ръководителите ѝ за това, че не са се вписали доброволно в регистъра. Според заместник координатора на ЕВСК Дмитрий Шевченк, до момента са отменени всички глоби, освен една: лично на ръководителя на организацията Андрей Рудомаха в размер на 100 хиляди рубли (около 1400 евро).

На стража в планината, Андрей Рудомаха, председател на Екологическа вахта за северен Кавказ.
Фото: vk.com/rudomakha

Изключването на неправителствена организация от регистъра на чуждестранните агенти означава сваляне от плещите й на непосилна тежест. Всяка организация регистрирана като агент, е длъжна да представя отчети на Министерството на правосъдието на всеки три месеца, вместо обичайния ежегоден отчет.  Включването в този списък носи заплахата от налагане на нови глоби, задължение за скъп годишен одит, както и обозначаване на организацията във всичките й печатни и онлайн публикации с надписа “произведено от чуждестранен агент”.

Етикетът “чуждестранен агент” стигматизира организациите, тъй като обществото възприема понятието като аналог на шпионин на чужда държава. За много граждански групи и организации това е неприемливо и обидно.

Все още в период на възстановяване след тежкия побой, координаторът на ЕВСК Андрей Рудомаха определи решението на МП като победа за организацията: “Това със сигурност не е последната кампания срещу нас, аз съм сигурен, че ще бъдат направени и други опити да ни затворят устата, но в тази конкретна война я спечелихме”.

„Войната“ започва след като ЕВСК разкрива тежки нарушения при изграждане на съоръжения за олимпиадата в Сочи през 2014 г. и се ожесточава с всяка следваща година. Още през 2014 г. местните власти се опитват да затворят ЕВСК чрез съда. Опитът предизвика силна реакция на руската и международната екологична общност – Европейските зелени партии, екологични и правозащитни организации от различни страни отправиха публични заявления към руските власти да спрат натиска върху независимите природозащитници. Издателят на Евромегдан, фондация „БлуЛинк“, също се присъедини към кампанията.

Шевченко е по-предпазлив и определя решението за изключване на ЕВСК от списъка на агентите като “чисто формално“. Той смята, че МП би се радвало  да остави организацията в него, стига да имаше възможност за това. „Изключени сме от регистъра, защото отправихме заявление за изключване през есента и имахме стоманобетонни основания“, обяснява той.  Към момента на вписване в регистъра ЕВСК не е получавала външно финансиране повече от година. В момента организацията работи без чуждестранна финансова подкрепа вече над две години.

При все, че одитът на МП не е открил задгранично финансиране, проверяващите се натъкнали на дейност, която определят като „политическа“. Проверяващите се позовават на реч, която Шевченко държи по време на митинг срещу корупцията в Русия на 12.06.2017. Митингът е част от протести, организирани от поддръжниците на Алексей Навални, руски опозиционен лидер, в много големи градове на Русия. „Бях казал три пъти от трибуната, че не говоря като представител на ЕВСК, и разполагам с видеозапис от това, но МП приема, че това било политическа дейност на ЕВСК,“ разказва Шевченко.  ЕВСК не е съгласна с тези заключения на министерството и ще ги обжалва, тъй като са написани по такъв начин, че във всеки един момент организацията отново може да попадне в реистъра на чуждестранните агенти, пояснява Шевченко.

През последните години ЕВСК и нейните членове непрестанно са обект на безпочвени преследвания. Евгени Витишко, член на борда на ЕВСК, прекара няколко години в затвора след несправедливо обвинение. Сурен Газарян, един от най-известните членове на ЕВСК, бе принуден да напусне Русия и да търси политическо убежище в Естония. През април 2017 г. в офиса на организацията е извършена извънредна проверка, след която изчезват важни документи. През септември 2016 г. маскирани мъже брутално нападат пожарникари доброволци на ЕВСК и Грийнпийс-Русия в Краснодар. Двама доброволци са сериозно ранени. Това са само част от посегателствата срещу активистите на ЕВСК през последните години. Към днешната дата полицията не е извършила задълбочено разследване по никое от споменатите престъпления; нито един от нападателите не е открит, арестуван или осъден.

Още по темата:

Живот за опазване на природата – интервю на Евромегдан с председателя на ЕВСК Андрей Рудомаха.

Повече в Евромегдан за:

натиска над граждански активисти

развитията в Русия

Още нещо важно!

За да  продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.