ЖенITe знаят защо

ЖенITe знаят защо Асоциацията за прогресивни комуникации посвети годишния си алманах през 2013 г. на опазването на женските и джендър права и информационните технологии. Рисунка: Матиас Бервеийо/http://www.giswatch.org

България е начело в Европа по брой на жените в IT-сектора, но те се сблъскват с трудности заради пола си, въпреки многообразните инициативи и възможностите за обучение и усъвършенстване за програмистки.

С почти моменталното „разграбване“ на обявените свободни места, става ясно колко голям глад има за обученията, които предлага Rails Girls Sofia. Озаглавена с препратка към програмния език Ruby on Rails, инициативата възниква първоначално във Финландия, а през юни 2013 дебютира и в България. Първото безплатно обучение за жени с интерес в програмирането се превръща в традиция, която се провежда два пъти годишно. Обединени от общия интерес, кандидатките са и много различни една от друга – на възраст между 12 и 60 години, с разнообразен професионален опит и умения в програмирането – от абсолютно начинаещи до участнички с повече познания.

Независимо от възрастта и опита, жените в програмата се сблъскват с общ проблем с увереността и бъдещата реализация, смята Димитър Димитров, утвърден програмист, съосновател и доброволен преподавател в програмата. По думите му, мъжете са много по-уверени в себе си и биха кандидатствали за дадена позиция, независимо от знанията си, и може би ще получат работата. „Жената няма да кандидатства, защото не е уверена, че знае всичко на 100%.“ Събитията на Rails Girls помагат именно за повишаване на мотивацията и увереността на участничките.

Women Techmakers Sofia се бори с дребните предразсъдъци, които карат жените да губят мотивация и интерес да преследват кариера като програмист, разказва София Лятева. Снимка: Women Тechmakers Sofia

Повече увереност у жените се опитва да вдъхне и инициативата Women Techmakers Sofia, която играе ролята на „мотивационен хъб за жените в технологиите“, който подпомага професионалното развитие на млади и талантливи жени в бранша. „Борбата ни е именно с тези дребни предразсъдъци, които карат дамите да губят мотивация и интерес да преследват кариера като програмист“, казва София Лятева, ПР мениджър на софтуерна компания и ръководител на Women techmakers в Google Developers group Sofia.

Лятева определя IT-сектора като уникален, тъй като дава безкрайни възможности за развитие: „Нещо повече, той позволява на жените да намерят достатъчен баланс между работа и семейство, тъй като голяма част от технологичните компании са гъвкави, разказва“.

Възникналата в Пловдив организация Coding Girls предлага обучение за момичета още от детска възраст, особено във възрастта между 12 и 17 години, когато интересът към програмирането обикновено спада, поради липса на насърчаване, разказва основателката Aнна Радуловски. За да заинтригува ученичките, тя често кани на безплатните курсове доказали се в сферата на технологиите жени.

„Според наблюденията ни, живеем в един много по-отворен бизнес свят, където на това, че си жена програмист вече не се гледа толкова странно. Все повече компании осъзнават силата на това да имаш разнообразен екип и се стремят към това. Разбира се, не можем да пренебрегнем факта, че когато една жена иска да се издигне в тази кариера сякаш се гледа под по-голяма лупа“, коментира Радуловски.

Макар да съществува едва от година, Coding Girls има над 1000 последователи и вече може да се похвали с примери на момичета, стартирали кариера в големи технологични компании. А амбициите на създателката на платформата са за разтеж в цяла Европа.

С почти моменталното „разграбване“ на обявените свободни места, става ясно колко голям глад има за обученията, които предлага Rails Girls Sofia. Снимка: Rails Girls Sofia

Заедно с останалите организации, ангажирани с жените в IT сектора, Coding girls ще партнира в „International women`s day – Building new horizons“ – конференция, посветена на жените в технологиите, която ще се проведе на 23 април 2018 г. в София. Събитието е част от глобална инициатива на Google.

Още един „мъжки“ сектор

Макар и да подкрепя инициативи за повишаване на участието на жените в IT-сектора, името на софтуерния и интернет гигант се свързва и с част от проблемите в тази област. През изминалата година нашумя коментар на софтуерен инженер на Google, изтекъл от вътрешна кореспонденция. Според изразеното от служителя мнение, причината за малкото представени жени в сектора се дължи на биологични различия спрямо мъжете. Последва уволнение на служителя, а компанията се разграничи ясно от думите му. Публикацията обаче съвпада с разследване срещу Google по обвинения в дискриминативно заплащане на жени, за сметка на мъже на идентични позиции.

През март 2018 г. заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова обяви, че България е на първо място по брой на жени в IT-сектора, цитирана от КНСБ. У нас 20,7% от програмистите са жени, при 16% в Европа. Въпреки лидерската позиция на страната ни обаче, тя не е достатъчна и проблемите в областта не могат да се решат само с голям брой жени програмистки, смята София Лятева. „Една друга статистика на Евростат, например, посочва, че все пак имаме почти 15% разлика в справедливото заплащане между жени и мъже в IT.“ По нейни наблюдения, ако компаниите в столицата се стараят да поддържат баланс във възнагражденията на програмистите си, то в провинцията ситуацията е различна и там жените по-често стават жертви на ниско заплащане и предразсъдъци.

Докато дисбалансът при участието на жените в сферата на компютърните професии и тези, свързани с наука, технологии, инженерство и математика (STEM – от science, technology, engineering, mathematics) все още е факт в световен мащаб, историята помни множество примери за успешни професионалистки.

„Програмирането е като планиране на вечеря….То е естествено за жените“, казва американката д-р Грейс Хопър пред сп. Космополитан през 1967 г. Сред  заслугите на д-р Хопър е откриването на метод за програмиране с думи, вместо с числа. Това се случва през 1959 г., когато тя създава програмния език COBOL (Common Business Oriented Language), който дава възможност на операторите да дават команди на компютъра на английски език. COBOL все още се използва широко от банкови и правителствени институции. През 50-те години на 20 век между 30% и 50% от програмистите в Щатите са жени. Това мотивира известното женско списание да представи фийчъра „Computer girls“ и професията като подходящ кариерен път за дамите през личната успешна история на Хопър.

„Все повече компании осъзнават силата на това да имаш разнообразен екип и се стремят към това. Разбира се, не можем да пренебрегнем факта, че когато една жена иска да се издигне в тази кариера сякаш се гледа под по-голяма лупа“, казва основателката на Coding Girls Aнна Радуловски. Снимка: Coding Girls

По същото време статистиката за заетите в сектора започва да се обръща в полза на мъжете. На програмирането започва да се гледа като на сериозна професия, мъжете сформират професионални организации и решително взимат превес в областта. Създава се специализираното университетско обучение по програмиране, като едно от първите възможни места за изучаването му е в Принстън, където по това време все още не се приемат жени студентки. В следвоенния период започва да се налага схващането, че жените не са подходящи за професии като програмирането, защото след като се омъжат, не биха продължили с кариерното си развитие. Ситуацията е подобна и в Европа, която макар да изостава в технологично отношение, също следва тенденциите във „възмъжаването“ на професията програмист.

Днес у нас обученията по програмиране за жени се оказват недостатъчни за „най-гладните“ за знания кандидатки и преподавателите в програмата на Rails Girls организират курсове много по-често – два пъти седмично, където в камерен състав дамите могат да задълбочат познанията си. На тези събития добре дошли са и мъже. Силно мъжко присъствие на събитията, организирани от женските IT-общности забелязва и София Лятева и което позитивно определя като знак, че подкрепят идеологията им.

Настоящата публикация стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ.

 

Още по темата в „Евромегдан“: жени и джендър

Още нещо важно

За да продължаваме да търсим гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за „Евромегдан“ по сметката на издателя ни, фондация „БлуЛинк“.