Битката за Интернет в Каталуния

Спалните вагони - перла в короната на БДЖ. Снимка: bdz.bg

Преди да влезе в болезнената битка за независимост, Каталуния трябваше да спечели друга: за Интернет. Мрежата оказа огромно влияние върху подготовката и провеждането на референдума за независимост на Каталуния на 1 октомври 2017 г.

Въпреки съпротивата от страна на испанските прокурори, съдии и на местната полиция, 73% от изборните секции бяха отворени в утрото на референдума. Извиха се дълги опашки от гласоподаватели. Междувременно множество служители на Гражданската гвардия – военната полиция и жандармерията, нахлуха в някои секции и конфискуваха урните и бюлетините. В резултат на действията на полицията над 500 мирни граждани бяха ранени.

В резултат на дългия списък с мерки против референдума (множество заповеди от обществени прокурори, включително и скорошната заповед от съдия за блокиране на различни обществени плащания) в деня на референдума правителството на Каталуния обяви „универсално преброяване“, което позволява на хората да гласуват в друга секция, ако тяхната е блокирана. Това беше възможно, защото валидирането на гласуващите се проведе по електронен път.

Интернет оказа огромно влияние върху процеса. Преброяването беше възможно единствено благодарение на Интернет. Гражданското общество намери начини да разпространява информация и да осъществява гласуването, каквито не са съществували преди години. Хората имаха възможност да принтират бюлетини за себе си и за съседите си. Чрез мобилно приложение гражданите се информираха за местата за гласуване и получаваха новини за обстановката. След като испанската полиция накара „Гугъл“ да спре приложението, то беше създадено отново от други доставчици.

Гласуването беше бавно и болезнено, но не спираше. Сървърите, които координираха процеса, бяха атакувани многократно. Полицията спря достъпа до Интернет в училищата, за да блокира избирателните секции, както и много сайтове, които помагат за координацията, което доведе до смущения във връзката в Каталуния. Повече от 100 уебсайта на обществени и граждански организации бяха блокирани.

Няколко дни преди гласуването техникът, отговорен за домейна от първо ниво .cat (.cat TLD), беше изведен от дома си, докато се къпе, и задържан за три дни без никакво обвинение. В резултат домейнът от първо ниво и много сайтове към домейна .cat бяха блокирани. Собствениците на тези сайтове бяха задържани и принудени от съдии и полицаи да дадат паролите си – не само за сайтовете, но и за личните си електронни пощи и профили в социални мрежи. Един от съдиите дори е издал заповед за блокиране на всички бъдещи сайтове с този домейн.

Гражданите и избирателните секции използваха нови оригинални и децентрализирани средства за доставяне на гласовете и управление на данните, като използването на виртуални сървъри в чужбина, софтуер за анонимно общуване, протокол, който създава децентрализиран метод за съхранение и споделяне на файлове и други. Колкото по-голям е операторът, толкова по-лесно са блокирани сайтовете. Множеството начини за връзка с Интернет създаде алтернативи и по-гъвкава комуникация.

Няколко местни и международни организации следят и събират данни за това как Интернет едновременно е блокиран, но и използван креативно (с въображение или с оригинални идеи за справяне с проблеми), за да защитава човешките права, свързани с децентрализация, анонимност и други.

Може да се спори какво е демокрацията и кое трябва да бъде на първо място: човешките права или законът в държавата. Във всеки случай, политическите проблеми имат нужда от политически решения, а не от още полицаи и репресии. Референдумът за независимост в Каталуния е добър урок относно интернет политиките, регулациите и разнообразието от мрежови доставчици. Съществуват още много тъжни примери по света, затова трябва да използваме наученото, за да създадем за всички по-гъвкав, отворен и Интернет, ориентиран към човешките права. Съвместната работа с обществените мрежи е голяма стъпка в правилната посока.

*IPFS е протокол, който създава перманентен и децентрализиран метод за съхранение и споделяне на файлове

Текстът „Internet contested in Catalan independence referendum“ на Леандро Наваро е публикуван на 1 октомври 2017 г. в електронното издание за журналистика в обществен интерес за Централна и Източна Европа „BlueLink Stories“.

Превод: Калина Момчева / Група за активни преводи (ГАП)