Покачването на температурите намалява икономическата продуктивност

Покачването на температурите намалява икономическата продуктивност Земеделски работници се трудят в поле в Украйна. Снимка: Брайън Уойчък чрез Flickr

Горещо ни е, изморени сме и работим по-малко. Температурите, които се повишават вследствие на климатичните промени, не само заплашват да унищожат много от екосистемите по света, от които зависи животът на хората и животните, но по-високите температури на работното място ще доведат и до осезаем спад на икономическия продукт. Изследвания на влиянието на покачващите се температури върху различни икономически сектори показват, че в някои случаи понижението на продуктивността може да достигне 25%.

Професор Ларс Найбо, заместник-ръководител на Катедрата по спорт и хранене в Копенхагенския университет в Дания, провежда изследване в Европейския съюз, наречено „Хийт Шийлд“. Проектът изследва начините, по които покачването на температурите ще се отрази на здравето и продуктивността на работещите в земеделието, транспорта, строителството, промишлеността и туризма в Европа.

Промените в климата може да костват до 25% от продуктивността на някои компании

„Когато говорим за промените в климата, акцентът често е върху „зеления“ аспект на това какво ще се случи в бъдеще“, казва Найбо пред онлайн списанието „Сайънс Нордик“. „Но ако искате политици и други влиятелни хора да направят нещо по въпроса с температурите, трябва да разберете и икономическите му страни. (…) Върху това се фокусира нашето изследване и първоначалните ни резултати показват, че промените в климата може да костват до 25% от продуктивността на някои компании.“

Икономическата продуктивност ще се понижи не само в частите на света, където вече се усещат екстремно високи температури – Южна Европа, Близкия Изток и южните щати на САЩ, но и в държави и компании в Северна Европа, които може би ще усетят голям спад в икономическия си продукт.

Не е изненадващо, че резултатите от проучванията на „Хийт Шийлд“ показват, че най-засегнатите от покачването на температурите сектори ще бъдат тези, които включват физически труд на открито, както и работа в закрити помещения, с ограничен или никакъв достъп до вентилация. „В Европейския съюз този тип компании са 40-50% от работната ръка и брутния вътрешен продукт“, казва Найбо. „Ако продуктивността в тези сектори спадне с 5%, ще има голямо влияние.“

Последните резултати от проучвания на земеделието в Кипър показват, че работното време на трудещите се в сектора е спаднало с 25%, когато температурите са достигнали 35ºC, в сравнение с температури около 25ºC или по-ниски. По-високите температури са довели и до повече трудови злополуки.

Според Найбо, предишните оценки, предвиждащи между 1% и 2% спад в глобалната продуктивност, вследствие на покачващите се температури, са прекалено консервативни.

Устойчиви решения

„Парадоксално е, когато Доналд Тръмп каже например, че да се направи нещо за промените в климата, е прекалено скъпо, като виждаме, че всъщност ще е прекалено скъпо, ако не направим нищо по въпроса“, казва Найбо. „Въвеждането на зелени, устойчиви решения може да изисква инвестиция, но има ясни икономически стимули в дългосрочен план.“

Покачващите се температури са смятани за причината за увеличението на смъртните случаи сред чуждестранните работници в строителството в Катар. Проучване от 2016 г. на учените от Института „Макс Планк“ в Германия стига до заключението, че до средата на века в по-голямата част от Близкия Изток и Северна Африка екстремно високите температури ще направят всеки вид работа навън невъзможен.

Текстът е публикуван на 4 септември 2017г. в Climate News Network, партньор на Фондация „БлуЛинк“.

Превод: Калина Момчева / Група за активни преводи