Сбогом на палмовото масло

Сбогом на палмовото масло Неустойчив растеж... скромното плодче, от което се получава палмово масло. Фото: Wild Asia Photo Library чрез Flickr

Голяма американска финансова фирма започва да разпродава плантации за производство на палмово масло – ход, който се очаква да бъде последван от други инвеститори. Деинвестиционният процес, който вдъхнови много компании, институции и частни лица да продадат акциите си в дружествата за изкопаеми горива, жъне нов успех в област, която пряко допринася за климатичните промени – индустрията за производство на палмово масло.

Макар и палмовото масло да има своите приложения, самото производство е водещ фактор в унищожението на тропическите гори и загубата на местообитания на редки видове. Унищожаването на тропическите гори е вторият водещ фактор за климатичните промени след изгарянето на изкопаеми горива.

компании, генерират печалба от милиарди долари, като изсичат горите, за да направят място за плантации за  палмово масло

Публикуваният през миналата година доклад на Friends of the Earth US (Приятели на Земята – САЩ) посочи компании със сериозни инвестиции, генериращи печалба от милиарди долари, като изсичат горите, за да направят място за плантации за производство на палмово масло. Това оказа натиск върху операторите на т.нар  фондове за устойчивост, един от които е „Дайменшънъл„.  В резултат, компанията изключи от портфейлите на два такива фонда всички  компании с плантации за палмово масло.

Основана в Тексас, с офиси в осем държави и управляваща инвестиции от 445 милиарда долара, „Дайменшънъл“ е сред най-влиятелните компании за управление на фондове. Определянето на съвременните практики за производство на палмово масло като неустойчиви  от нейна страна, е голяма стъпка в движението към оттегляне на инвестициите от индустрии, които вредят на хората и природата.  „Дайменшънъл“ се стреми постоянно да повишава изискванията си към тези фондове, които включват деинвестиране от индустриите, допринасящи за промените в климата, заяви говорител на компанията, цитиран от  „Блумбърг“.

Ускорявайки деинвестиционния процес, не само ще можем значително да подобрим резултатите за климата, но и да намалим риска и увеличим финансовите резултати на обикновените инвеститори

„Блумбърг“ отбелязва също, че акциите в плантации за производство на палмово масло постигат значително по-лоши резултати от други акции, което дава смисъл на деинвестиционния процес и по финансови причини.

Това обаче е важно начало според Friends of the Earth. “Ние сме изключително доволни, че „Дайменшънъл“ направи тази крачка към инвестиране в борбата с обезлесяването, отървавайки се от няколко от своите портфолия в проблемни компании за палмово масло,“ заяви Джеф Конънт, международен старши горски защитник към групата.

“Все още има какво да се желае от „Дайменшънъл“, както и от всяка друга американска инвестиционна фирма, но това е важна първа стъпка към спиране на финансирането на вредните практики в производството на палмово масло.”

Имената на компании, чиито акции са разпродадени, фигурират в наскоро публикувани доклади за сериозни екологични и социални злоупотреби, включително експлоатация на детски труд и разрушаване на местообитания на видове.

„Дайменшънъл“, обаче, трябва да извърви целия път и все още притежава 27 съвместни фонда с повече от 700 милиона долара в акции, инвестирани в повече от 44 компании в сферата на плантациите за палмово масло.

Friends of the Earth US си сътрудничиха с „Макроклаймът“, инвестиционна служба, която се стреми към максимална възвръщаемост без финансови последствия от климатичните промени. И двете организации твърдят, че ще продължат да разчитат на „Дайменшънъл“ и други компанни, управляващи фондове, за да може да се отърват от съмнителни акции в палмово масло.

Намаляване на риска

“Ако инвеститорите в световен мащаб отклонят капитала си от компании, причиняващи обезслесяване, към такива, чиито алтернативи са по-гъвкави спрямо климата, рискът от внезапна и необратима промяна в климата ще бъде значително намален,” каза Марк Р. Крис, управляващ съдружник на „Макроклаймът“.

“Ускорявайки деинвестиционния процес и движението към инвестиции, насочени към борба с обезслесяването, ние можем не само да подобрим значително резултатите за климата, но и финансовите резултати на обикновените инвеститори.”

Няма съмнение, че индустрията за производство на палмово масло е важен двигател за глобалното затопляне, като азиатските страни, особено Индонезия, са отбелязани  като най-големите нарушители. Научно изследване, публикувано през септември ясно показа щетите, причинявани от плантациите за палмово масло.

Въпреки, че Европейският съюз опита да набележи стоките, съдържащи палмово масло, което не идва от надеждни източници, тежката борба продължава, защото почти половината от всички продукти в супермаркетите съдържат такова масло.

Текстът е публикуван на 4 януари 2017г. в Climate News Network, партньор на Фондация „БлуЛинк“.

Превод: Александрина Угренова / Група за активни преводи