Златен подпис

Златен подпис Снимка: Heather/Flicr CC

Грубо нарушение в процедура за търсене и проучване за злато в община Трън разкриха активисти. Сдружение „Трън“ сезира прокуратурата за противозаконно продължаване със задна дата на договор с фирма „Мартерн“, което според юристи хвърля сянка върху валидността на изпълняван в момента проект за златодобив в региона.  Местните хора настояват за незабавно прекратяване на проекта и разследване на нарушението.

384px-Nona-Karadzhova-20100922-1

Нона Караджова, министър на околната среда и водите от 27.07.2009 до 13.03.2013 г. Снимка: Vassia Atanassova – Spiritia / Wiki Media

Според съобщение на сдружението от 13 януари, договорът с „Мартерн“ за търсене и проучване за злато е бил продължен от министър Нона Караджова… 17 дни преди встъпването й в длъжност. Активистите от Трън се натъкнали на фрапиращото несъответствие в датите чрез заявления по Закона за достъп до обществен информация.  От получените в отговор документите станало видно, че второто допълнително споразумение към договора, с което срокът му е удължен с още две години, е подписано на 10.07.2009. Докато решението  за избиране на Министерски съвет, с което Караджова става министър е прието от Народното събрание на 27.07.2009 г.

На 10.07.2009 г. Нона Караджова все още не е била министър на околната среда и водите и няма как да е имала компетентност и представителна власт да подпише допълнителното споразумение, смятат активистите от „Трън“. Според председателката на сдружението Румяна Бояджиева, това прави цялата процедура за концесия за добив на руди в община Трън невалидна. Ето защо активистите са сезирали Главния прокурор и са отправили искане до министъра на енергетиката и министъра на околната среда и водите процедурата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в Трън да бъде прекратена.

Проектът за възобновяване на златодобива в Трън датира от 2004 година, когато  фирма „Мартерн” ЕООД сключва договор с Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за търсене и проучване метални полезни изкопаеми в Трънско.  Договорът е продължен с две години през 2007,  и за още две – през 2009 г. Проучванията са закупени от „Евромакс Сървисиз“ ЕООД, което през 2013 г е закупено от „Асарел Медет‘‘ АД.

Акт, издаден от административен орган без компетенция е нищожен, процесът, основаващ се върху него е порочен и подлежи на атакуване, тъй като и за това нещо няма давност,  коментира за „Евромегдан“ добре запознат с административната и правна практика юрист. Единственият начин актът да бъде признат за валиден е ако е подписан от действащия министър или упълномощено от него лице, счита експертът. На 10.07.2009 г. министър все още е Джевдет Чакъров, който не е подписвал продължаването на договора. Оповестените до момента факти поставят под съмнение валидността на положения министерски подпис, потвърди за „Евромегдан“ и адвокат Александър Кашъмов, който има богат опит с дела в сферата на опазването на околната среда.

Фото: Сдружение "Трън"

Някои от домовете на хората в селата се намират на разстояние от 150 – 200 метра от планираните хвостохранилища и рудници. Два инициативни комитета бяха сформирани в Трън – един в подкрепа, а друг – против инвecтициoннoтo нaмepeниe нa „Eвpoмaĸc cъpвиcиз“ EOOД зa дoбив и пpepaбoтĸa нa пoдзeмни бoгaтcтвa. Затова ĸмeтът нa Трън Cтaниcлaв Hиĸoлoв предложи провеждане на местен референдум по въпроса дали дa имa злaтнa минa в peгиoнa или нe. Според Tran.info предложеният за допитването въпрос гласи: „Cъглacни ли cтe Oбщинa Tpън дa нe oдoбpявa ycтpoйcтвeни плaнoвe, пpeдвиждaщи дoбив и пpepaбoтĸa нa пoдзeмни бoгaтcтвa?“, а намерението на кмета е то да се проведе съвместно с предстоящите извънредни парламентарни избори. Инвестиционното намерение предвижда добив на руда от открити рудници, изграждането на две хвостохранилища и обогатителна- флотационна фабрика на проекто-концесионна площ от 20 квадратни километра. За изсичане са предвидени около 2100 дка широколистни гори. Транспортът на рудата ще се осъществява със тридесет-тонни камиони на всеки час, които ще преминават от едната към другата зона през цялата община, предупреждават от сдружение „Трън“. Половината от тази площ е на връх Руй, включен в защитена зона «Натура 2000», а другата част от 10 кв.км. попада върху територията на старата златна и уранова мина „Злата”. Районът се намира между села, във високите части на Ерулска планина, водосбор на няколко реки, които са приток на река Ерма. Първата зона включва 3 подземни рудника, а втората – 3 открити рудника, 2 хвостохранилища и обогатителната фабрика. Πoддpъжницитe нa злaтнaтa минa cмятaт, чe тя щe paзвиe иĸoнoмичecĸи peгиoнa, в който рударството е традиционен поминък. Опонентите й са притеснени от данни за наличие на уран в зоната на инвестиционното намерение. Според сдружение „Трън” тази информация се потвърждава и от доклади на различни прочуващи специалисти, които могат да бъдат намерени в Национален Геоложки фонд. Местни хора са притеснени, че злотодобива ще остави отпечатък и върху красивата природа в района. През 2016 г. в Трън бе сложено началото на гражданска инициатива за запазване на общината като екологично чист район. Според членовете й, община Трън разполага с природни и културно-исторически ресурси, благодарение на които би могли да се развиват алтернативен туризъм, производство на екологично чисти храни, образование и дейности на открито. От сдружение „Трън” напомнят, че тези предпоставки са залегнали при създаването на “Общински план за развитие 2013 – 2020”, а добивът и преработката на полезни изкопаеми не фигурират в стратегическите документи и противоречи на хоризонтите за развитие на общината. Снимка: Сдружение „Трън“

Според сегашния собственик на проекта за златодобив над Трън „Евромакс Сървисиз“ ЕООД, няма основание да се твърди, че процедурата, въз основа на която се е стигнало до подписване на договор за концесия, е невалидна. В писмен коментар за „Евромегдан“ управителят на „Евромакс Сървисиз“ Ваня Денева отрече категорично да е имало каквото и да било нарушение от страна на фирмата.

През 2014 г., когато „Евромакс Сървисиз“ придобива права по проекта, вече са изминали няколко години откакто договорът за проучване и анексите към него са изтекли, посочи Денева. Ако е имало причина министърът да не удължи срока, той е следвало да постанови изричен отказ в рамките на срока на действие на договора, но в преходния период между две управления, нито един от двамата министри не е възразил срещу внесените документи с предложение за удължаване на срока, обяснява Денева. Според нея през 2009 г. не е имало причина за отказ на полагащото се по закон удължаване на договора за проучване, предвидено в чл. 31, ал. 3 от Закона за подземните богатства. „Дори да се приеме, че анексът е подписан от лице, което не е имало представителна власт по отношение на министерството, последиците от неговите действия са валидирани чрез последващите действия на министерството“, категорични са от „Евромакс Сървисиз“.

Бившия министър на околната среда Нона Караджова обясни пред БНР случилото се през 2009 г. с допусната техническа грешка при поставянето на датите. Според нея, продължението на въпросния договор е изготвено и подписано в пълно съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства и в съответствие с договора, подписан от 2004 година.  „Документът, преди да бъде подписан от мен, е съгласуван още от шест експерти както на експертно, така и на ръководно ниво. Очевидно е, че по никакъв начин не съм могла да подпиша този договор, преди да встъпя в длъжност, и е очевидно, че е техническа грешка датата, която е сложена. Нямам никакви съмнения в правомерността на подписването на продължението на договора,“ заяви Нона Караджова пред програма „Хоризонт“ на Националното радио. От МОСВ не дадоха обяснение на случая.

Екоминистър на бизнеса

Нона Караджова беше министър на околната среда и водите в първото правителство на ГЕРБ от 27.07.2009 до 13.03.2013 г.  През октомври 2016 г. лидерът на партията Бойко Борисов, който бе министър председател и тогава, както и в момента, поясни че през 2009 г. Караджова е била формално номинирана за министър от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Още на среща с Националната минногеоложка камара в първите дни на управлението на ГЕРБ през 2009  бе дадена гаранция за подкрепа на интересите на индустрията, коментира разследващият журналист в сферата на рудодобива Димитър Събев. Според него действието на Караджова е представлявало първа стъпка от спазването на този ангажимент. Но следващите стъпки бяха станаха далеч по-брутални, като например в Крумовград гражданската съпротива бе прекършена от полицията чрез натиск и принуждаване на подписалите се срещу златодобива един по един да потвърждават подписите си. „Този подход на обслужване на рудодобивните компании за съжаление няма алтернатива в българската политика – прилагат го всички партии, когато са на власт, и ГЕРБ, и ДПС, и БСП и Реформаторския блок,“ коментира Събев. Според него това се дължи на систематичното обезлюдяване на регионите, богати на полезни изкопаеми, което отслабва съпротивата на местните хора. Но трънчани имат особен дух и трудно ще се примирят с погубването на природата им, зяви Събев.

 

Още по темата:

Рудодобивът в Трън, видеорепортаж, BlueLink.net, 19.06.2016

Борислав Сандов продължава битката с „отровителите“ и за свободно слово, репортаж от Павел Антонов, Евромегдан, 12.08.2016

По бързата процедура, разбор на новия закон за концесиите от Димитър Събев, Евромегдан, 08.05.2016

Малтийски сокол или просто търтей, коментар от Димитър Събев, Евромегдан, 13.03.2016

Енергия и ресурси/Изкопаеми

Правен и журналистически надзор над добивната индустрия, проект на Център за екологично право и фондация „БлуЛинк“