Екоминистерството спря новото безусловно застрояване на Банско

Екоминистерството спря новото безусловно застрояване на Банско Изображение: Коалиция "За да остане природа в България"

Разрешението за построяване без екооценка на 8 нови жилищни зони в Банско беше отменено от ресорния министър в оставка Ивелина Василева. По този начин МОСВ реагира на сигнал на Коалиция „За да остане природа в България“ от септември 2016 г. относно решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград безусловно да позволи увеличаването на капацитета на курортния град с 40 000 легла.

Одобрената за застрояване площ беше с големина 2600 дка. С осемте селища новата застроена площ на Банско достига 3 милиона кв. м., от които 750 000 вече са завършени сгради.

Изводът на РИОСВ, че нужният за новите квартали подробен устройствен план отговаря на общия устройствен план (ОУП) на Банско, „не може да бъде приет за безспорен“, тъй като реално ОУП все още не е окончателно одобрен и влязъл в сила. Това гласят мотивите на Василева за отмяната на решението на регионалната инспекция.

С новите осем квартала, за чието построяване сега вече ще е нужно изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда от РИОСВ, населението на Банско в пиковите моменти на туристическия сезон можеше да достигне 60 000 души. Капацитетът на новата пречиствателна станция в града е  достатъчен за 30 000 или двойно по-малко граждани и гости.

„Спазването на законите изисква обществото да ги познава и контролира. Това решение на МОСВ е чудесно доказателство за ползата от Коалиция „За да остане природа в България“, коментира новината Тома Белев от Асоциация на парковете в България чрез фейсбук профила си.

От Коалиция „За да остане природа в България“, която вчера навърши 10 години, изтъкват, че само за 15 години Банско се е разрастнал от град с население от малко над 9000 души до курортен комплекс с капацитет над 20 000 души. Ски-зоната над града обаче е проектирана за тези първоначални 9000 души.

„Съответно натискът да се позволи застрояване на Национален парк Пирин се увеличава. Съгласно готвения нов план за управление на парка се предвижда увеличаване с 14 пъти (!) на зоната за ново строителство в сърцето на планината, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк (при 0% сега)“, коментират от екокоалицията.