Ядреният фундамент на Франция се тресе от притеснения за безопасността си

Ядреният фундамент на Франция се тресе от притеснения за безопасността си Фото: Raimond Spekking / Wikimedia Commons

Франция нарежда затваряне на ядрени реактори за проверки, след като излизат наяве фалшифицирана документация и некачествени компоненти. 

Лондон, 9.11.2016г. Близо една трета от ядрените реактори на Франция бяха затворени посредством регулаторни механизми. Причината са разкрития за използването на нискокачествени компоненти в тях. Докато разследванията относно фалшифицираната документация и надвишените количества въглерод в стоманата продължават се очакват и още закривания. Това все още не е пълнокръвна криза в ядрения сектор, но подлага сериозно финансово напрежение за френския ядрен гигант „EDF“ и води до нарастване на цените на електричеството в Западна Европа.

Това са и лоши новини за климата. Франция отваря наново вече закрити въглищни централи, а консумацията на суровината е на най-високото си ниво от 32 години насам. Съседите, включително Германия, които обикновено купуват евтина ядрена енергия от французите, също отварят стари централи на твърдо гориво и изнасят електричество за Франция на изгодна цена.

Японския ядрен скандал

Франция не е единствената страна, засегната от скандала. Японската компания „Japan Casting & Forging Corporation“ (JCFC) изглежда също е била намесена във фалшифициране на контролната документация относно части за нейни реактори у дома и във Франция.

Японската организация за ядрена безопасност разследва твърденията, но до момента няма затворени централи, отчасти защото повечето от тях така и така не работят от аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година.

Драматичната ситуация бавно се развива през последните месеци. С осветяването на все повече подправени документи и некачествени части френският регулатор ASN започна да настоява за затваряния и инспекции, с цел сигурност в централите.

Единият проблем е, че има прекалено много въглерод в стоманените компоненти и контейнерите за съхранение, което може да ги направи уязвими. Съдържанието на въглерод сериозно надвишава стандартите за безопасност, което води до страхове, че са възможни катастрофични проблеми с работещи централи.

Другият, който е свързан, са фалшифицираните, подправени или непълни контролни доклади за самите компоненти. Проблематичната държавна компания производител на ядрени части „Areva“ сега преглежда всичките 9000 производствени доклада, започващи от 1943г., от огромния си завод в Льо Кросо. Това включва 6000 компоненти за ядрени реактори, някои от които извън Франция.

Ядрената индустрия във Франция се намира в криза, в резултат на резултатите от проверките за съдържание на въглерод, като 11 реактора, поддържани с японска стомана, са затворени и се изследват от регулаторните органи

Аномалиите най-напред бяха открити през 2014г. при строежа на централа във Фламанвил, Северна Франция. Увеличено съдържание на карбон беше открито в контейнера под налягане. Това причини сериозно нарастване на разходите и отлагане на завършването на знаковия реактор. Той все още не е определен като безопасен, а финалното решения няма да бъде взето тази година.

Разследванията как потенциално катастрофалния недостатък е преминал през проверките доведоха до разкритията от май т.г. за 400 други некачествени компоненти и масив от подправена контролна документация. Много от частите се използват във функциониращи ядрени централи.

Според сп. „Power„, служител на PR отдела на „ASN“, пожелал анонимност заради правилата на компанията, твърди, че още ядрени централи с подозрителни компоненти ще бъдат инспектирани през следващите няколко седмици. „Имаме проблеми с отделянето на въглерода  от части, произведени както в Льо Кросо, така и в „Japan Casting & Forging“. Засега сме изключили 20 реактора на „EDF“, твърди служителят.

Изданието „Japan Times“ съобщава, че JCFC е попаднала под ударите на Службата за ядрена регулация заради доставките за френски централи. След затварянето на голяма част от атомните мощности на страната заради Фукушима, сега се предприемат действия по отварянето на някои реактори.

Спешни проверки

Шон Бърни, ядрен специалист в „Грийнпийс Германия„, смята така: „Атомната индустрия във Франция в момента е в криза заради резултатите от проверките на въглеродното съдържание. Единадесет реактора, обслужвани с японска стомана са затворени и се разследват от регулатора.

Няма подобни проверки в Япония … и докато истински тестове не бъдат проведени, Службата за ядрена регулация и по-важното общностите, живеещи в близост до ядрени реактори няма да знаят какви са рисковете от централите.

Службата трябва да инструктира японските централи да проведат тестове спешно“. Според Бърни приоритетни са Сендай-2 и Иката-3, единствените работещи централи.

Текстът е публикуван в Climate News Network, партньор на BlueLink.net

Превод: Константин Мравов / Евромегдан