Борислав Сандов продължава битката с „отровителите“ и за свободно слово

Борислав Сандов продължава битката с "отровителите" и за свободно слово Борислав Сандов на велошествие в София през м.юли 2016 г. Фото: личен архив.

Борислав Сандов събра от дарения сумата за глобата, наложена му от съда в Панагюрище за обида на Лъчезар Цоцорков. Дължимите 5,000 лв бяха събрани за по-малко от две седмици чрез кампания в социалните мрежи, подкрепена от партията на Сандов Зелените, както и от широк кръг природозащитни и правозащитни активисти.

В изявление във Фейсбук днес Сандов нарече решението на съда „унизително“. „Две седмици след началото на международната кампания и една седмица след началото на националната такава, голяма обществена група реагира солидарно и не ме остави сам в този труден момент,“ пише Сандов. Според него глобата била събрана с над сто дарения, хиляди споделяния в социалните мрежи, благодарение на които „стотици хиляди разбрали за истината по адрес на обидения ‪#‎олигарх‬ ‪#‎отровител‬„.

Употребата на тези епитети спрямо Цоцорков във Фейсбук на 3 октомври 2014 г.  навлече на Сандов съдебно преследване и присъда. Цоцорков е съсобственик на минодобивния гигант „Асарел -Медет“. Статусът, предизвикал завеждане на делото, се отнася до негово искане до Върховния административен съд за отмяна на влязъл в сила съдебен отказ за разширяване на „Асарел-Медет“. Точното изказване на Сандов тогава гласи: „Наглостта на Цоцорков, в опита за отмяна на това решение, идва и от факта, че през последната половин година, мината му на два пъти отрови реката и уби всичко живо по нея. Разчитаме, че съдът няма да бъде подведен от опитите за прилагане на процедурни хватки от страна на отровителя олигарх.“

Панагюрският съд призна истиността на твърденият на Сандов, въз основа на доказателства, че производствените инсталации на „Асарел Медет“ действително са имали отровно въздействие върху околната среда в района на Панагюрище. Въпреки това на зеления политик бе наложена глоба за обида и накърняване на достойнството на тъжителя.Още след решението на първа инстанция, защитаващия Сандов адвокат Калин Ангелов посочи, че присъдата е за политическа реч и представлява посегателство върху принципите на свободното слово. Присъдата се обжалва пред Европейския съд за правата на човека.

„Силата на общността винаги е по-голяма от силата на индивида, дори и той да е най-влиятелния човек на дадена територия“, коментира Сандов. Силата на словото пък трябва да е винаги по-голяма и непобедима от силата на цензурата, смята той. Споед него точно такъв е и конкретният случай: „заради делото на цоцорков срещу мен, стотици хиляди хора в България и по света разбраха за отровите, излизащи от едно предприятие и за поведението на отговорния за тях човек“, заяви Сандов.

Сандов благодари от сърце на подкрепилите го и обяви, че кампанията за набиране на средства ще продължи. Със събраните за в бъдеще суми  Сандов възнамерява да даде сериозен отпор на опита за потулване на истината и саморазправа с изричащите я. „Отравянията на реките след производствената площадка на Асарел-Медет трябва да бъдат прекратени, а виновните – подведени под отговорност“, пише Сандов. Събраните от сега насетне средства ще отидат за разходи по завеждане на дело в Страсбург, за подпомагане на хора в подобно на моето положение, както и за своеобразна трибуна за свободно слово, обяви той. Сандов помести и справка за получените суми и дарения на обща стойност 5106 лв.

Борислав Сандов е природозащитник и съучредител на партия Зелените, на която е съпредседател през 2012 – 2014 г. В момента Сандов е председател на балканските Зелени – регионално обединение на зелените партии от югоизточна Европа. Сандов е и дългогодишен член а програмния съвет на неформалната асоциация на свободното слово „Анна Политковская“ в България.