Тежки поражения за „Филип Морис“ и тютюневата индустрия

Тежки поражения за "Филип Морис" и тютюневата индустрия През 1996 г. австралийският психолог Адам Фериер изпраща баща си в последния му път в ковчег, боядисан като цигарена кутия. "Марлборо", "това беше неговата марка", пише в личния си уебсайт Фериер и добавя, че баща му пушел по кутия на ден, докато не умрял от рак. Молбата му била да бъде кремиран, за да може "да запали за последен път". Изминалата седмица беше белязана от поражения за"Филип Морис" (компанията, която произвежда цигарите Marlboro), които погребват стремежите на тютюневата индустрия да оказва влияние върху държавните политики за ограничаване на тютюнопушенето и контрабандата на цигари. Фото: Adam Ferrier / The Consumer Psychologist

На 6 юли 2016 г. Европейската комисия (ЕК) оповести решението си да не подновява договора си с тютюневия гигант „Филип Морис“ за борба с контрабандата и фалшификацията на цигари. Само два дни по-късно Арбитражният трибунал към Световната банка отсъди в полза на Уругвай в заведено от „Филип Морис“ съдебно дело срещу законодателни мерки за ограничения върху вида на цигарените опаковки. Позициите на международните институции отправят важно послание против възможността тютюневите компании да влияят върху политиките за обществено здраве и контрол на незаконната търговия.

Контрол или димна завеса

На 9 юли изтече продължилото 12 години споразумение между международния производител на тютюневи изделия „Филип Морис“ и Европейската комисия.  Целта му е да сложи край на участието на продукти на компанията в незаконната търговия, като въвежда годишни плащания към ЕС и страните членки, както и глоби в случаи на изземване на тютюневи продукти на „Филип Морис“ от незаконни канали. Решението на Комисията идва след година и половина на дебати в ЕС и резолюция на Европейския парламент, която призовава да договорът да не бъде подновен.

През 2004 г. управляващият директор на "Филип Морис Интернешънъл" Андре Каланцопулос (вляво) и Михаеле Шрейер, еврокомисар по бюджетните въпроси (вдясно) си стискат ръцете и поставят началото на 12-годишно споразумение за борба с незаконната търговия на тютюневи изделия. Фото: Европейска комисия

През 2004 г. изпълнителният директор на „Филип Морис Интернешънъл“ Андре Каланцопулос (вляво) и Михаеле Шрейер, еврокомисар по бюджетните въпроси, (вдясно) си стискат ръцете и поставят началото на 12-годишно споразумение за борба с незаконната търговия на тютюневи изделия. Фото: Европейска комисия

В официална позиция на вицепрезидента на Европейската комисия и европейски комисар за бюджета Кристалина Георгиева се казва, че споразумението е изпълнило целта си да намали контрабандата на [цигари на] „Филип Морис“ на незаконния пазар на тютюневи изделия и да осигури обществени приходи от около 1 миалрд щатски долара на страните членки на ЕС и на бюджета на съюза. Борбата срещу незаконната търговия ще бъде пренасочена към по-стриктно законодателство и засилено международно сътрудничество.

По времето, когато е изготвено, споразумението се смята за иновативен метод за борба с контрабандата и фалшифицирането на цигари. В края на периода обаче оценката на Европейската комисия сочи, че намаляването на контрабандата на цигари на „Филип Морис“ не е довела до цялостен спад на незаконните продукти в ЕС. Голямото предизвикателство пред ЕС днес е нарастващото значение на черния пазар на цигари на други производители, които е попадат в нито едно споразумение за борба с фалшифицирането (известни като „cheap whites“).

Флоранс Бертелети, директор на европейската мрежа за борба с тютюнопушенето Smoke Free Partnership (SFP), определя решението на Комисията като победа срещу незаконната търговия, като отбелязва, че споразумения с тютюневата индустрия не са адекватно решение на проблема, а по-скоро го задълбочават. SFP определя споразумението с „Филип Морис“ като спорно и напомня, че то използва контролирана от тютюневата индустрия система за проследяване на продуктите, което е в противоречие с Протокола за незаконна търговия с тютюневи изделия.  Протоколът е „единственият ефективен инструмент за борба с глобалния проблем на незаконната търговия на тютюн“, допълва Бертелети в становище на SFP.

Протоколът е първият глобален договор, чиято конкретна цел е да премахне всички форми на незаконна търговия с тютюневи изделия. Той включва набор от мерки, свързани с веригата за доставки на тютюн, включително лицензирането на вноса, износа и производството на тютюневи изделия, създаването на система за проследяване, независима от тютюневата индустрия, регулиране на безмитните продажби и продажбите в интернет. По време на пленарно заседание в Европейския парламент през юни във връзка с него е приета препоръка на Съвета на Европейския съюз. Необходимо е поне 40 държави да ратифицират международното споразумение, за да може то да влезе в сила. До момента Протоколът е ратифициран от 18 държави, сред които 5 страни членки на ЕС.

Обществено здраве : 1 – Тютюнева индустрия : 0

Дни след оповестяването на решението на европейско равнище, на друг континент, „Филип Морис“ претърпя поръжение и в съдебната зала. По делото, което тютюневата компания завежда срещу Уругвай преди повече от шест години, Арбитражният трибунал към Световната банка отсъжди в полза на малката южноамериканска държава.

Макети на цигари, предупреждават минувачите за токсичните си съставки по време на международна среща във връзка с Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация през 2010 г. в Уругвай. За президента на латиноамериканската държава, Табаре Васкес, борбата с тютюнопушенето е сред основните приоритети. Фото: Framework Convention Alliance

Макети на цигари, предупреждават минувачите за токсичните си съставки по време на международна среща във връзка с Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация през 2010 г. в Уругвай. За президента на латиноамериканската държава, Табаре Васкес, борбата с тютюнопушенето е сред основните приоритети. Фото: Framework Convention Alliance

През 2009 г. Уругвай прие нови законодателни мерки за ограничаване на заболяванията и смъртните случаи в следствие на тютюнопушене. „Филип Морис“ се противопостави на текстовете, според които изискват графични здравни предупреждения върху 80% от площта на цигарените кутии и стандартизиран вид на опаковките, който изключва допълненията към марките като „Marlboro Reds“ и „Marlboro Gold“. Изключват и на определения като „леки“, за да се предотврати представата, че някои цигари са по-малко вредни.

В резултат на новото законодателство тютюневата компания е принудена да изтегли от уругвайския пазар 7 от 12-те си марки цигари. Позицията на „Филип Морис“ бе, че то нарушава правата за интелектуална собственост и нанася щети върху продажбите. Всъщност годишната печалба на тютюневия гигант от над 80 млрд. долара в 180 страни далеч надхвърля брутния вътрешен продукт на Уругвай, който се доближава до 50 млрд. долара, отбелязва в. „Файненшъл Таймс“.

Изданието цитира и телевизионното обръщение на уругвайският президент Табаре Васкес, според когото не е приемливо да се дава приоритет на търговските съображения над основното право на здраве и живот. Онкологът, който днес е държавен глава на Уругвай, е приел борбата с вредите от тютюна като една от основните си политики.

TFK: Всички страни, независимо от техния размер и богатство, могат да се изправят срещу тютюневата индустрия и успешно да защитят своите животоспасяващи закони

Отсъждането на арбитражния трибунал е от глобално значение, тъй като потвърждава суверенното право не само на Уругвай, но и на всички държави да защитават здравето на своите граждани като налагат ефективни мерки, за да намалят употребата на тютюневи изделия, категоричен е Матю Майърс, президент на глобалната мрежа Tobacco-Free Kids (TFK). „Отказът на Уругвай да се изплаши от „Филип Морис“ и съкрушителната победа демонстрират, че всички страни, независимо от техния размер и богатство, могат да се изправят срещу тютюневата индустрия и успешно да защитят своите животоспасяващи закони“, допълва още Майърс.

"Много се радвам, че "опростената опаковка" победи и в Уругвай", заяви д-р Маша Гавраилова от Коалицията за живот без тютюнев дим след съдебно решение в полза на Уругвай в заведено от "Филип Морис" дело. Това е поредното поражение на тютюневата компания в битките и със законодателните мерки на държави по целия свят. Снимка: Велина Барова / Евромегдан

„Много се радвам, че „опростената опаковка“ победи и в Уругвай“, заяви д-р Маша Гавраилова от Коалицията за живот без тютюнев дим след съдебно решение в полза на Уругвай в заведено от „Филип Морис“ дело. Това е поредното поражение на тютюневата компания в битките и със законодателните мерки на държави по целия свят. Снимка: Велина Барова / Евромегдан

„Филип Морис“ излиза с лаконична официална позиция след решението. „Ние никога не сме поставяли под въпрос авторитета на Уругвай да защитава общественото здраве, а този случай не беше свързан с широки въпроси за тютюневата политика“, пише в изявление Марк Файърстоун, вицепрезидент на компанията.

Д-р Маша Гавраилова, старши експерт на Коалицията за живот без тютюнев дим, приветства решението на арбитражния трибунал, като „поредното отсъждане в полза на здравето“. „Убедена съм, че в бъдеще тютюневата индустрия ще търпи загуби в съда, назависимо в кои държави се водят делата“, казва д-р Гавраилова и напомня за подобна съдебна практика и в България – през 2011 г. Върховният административен съд отсъжда в полза на забраната за пушене на обществени места в община Кюстендил. Д-р Гавраилова e член на УС на коалицията и бивш дългогодишен директор на отдел „Опазване на общественото здраве” в Министерството на здравеопазването.

Отсъждането в полза на Уругвай е поредната загуба за „Филип Морис“ и тютюневата индустрия в заведените съдебни дела срещу национални законодателства, въвеждащи ограничения върху тютюневите изделия.

От 20 май т. г. в Обединеното кралство е в сила изискването за т. нар. опростена опаковка на цигари или кутии със стандартизирани за всички марки цвят и дизайн, 80% от които са покрити със здравни предупреждения. Тютюневата индустрия отговаря като отправя предизвикателство на новите регулации. Четири от най-големите тютюневи компании в световен мащаб: „Бритиш Американ Тобако“, „Империал Брандс“, „Джапан Тобако“ и „Филип Морис“ завеждат съдежни искове във Върховния съд в Лондон с аргумента, че опростената опаковка е в противоречие  с местното и европейското законодателство. Съдебното решение обаче е в полза на Обединеното кралство. До такъв изход стига и съдебно дело от края на 2015 г. в Австралия, където Филип Морис отново отправя предизвикателство към опростените опаковки.