Имаш ли пари – западни коли

Имаш ли пари – западни коли Янаки Червеняков пред ДФЗ. Фото: Д.Стоянов

Спирането на „колосална сума“ от парите по Оперативна програмата „Развитие на селските райони“ (ОПРСР), виси като дамоклев меч над главата на кабинета Борисов. Това съобщиха BGNES и Offnews и допълниха, че Европейската комисия ще наложи финансови корекции, заради допуснати сериозни нарушения. Тази информация дойде, след като журналистическо разследване на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ фокусира общественото внимание върху луксозния живот, който водят някой чиновници в Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ). Разкритията подействаха като серия земетръси, от които всеки следващ предизвикваше все по-сериозни реакции от страна на упраляващите и администрацията.

На 6 април агенти на ДАНС влязоха във фонда, поради наличието на съмнителни договори по Програмата за развитие на селските райони. ДАНС „разбра“ за въпросните договори от разследване на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. След него беше уволнен началникът на сектор в дирекцията, която договаря средствата по програмата, Янаки Червеняков. Той беше разобличен в договарянето на два проекта на тъща му, единият от които е изпълнен с финансиране по ОПРСР. „Биволъ“ показа и необяснимо високият му стандарт на живот.

В петък, 8 април, премиерът Бойко Борисов коментира и акцията на ДАНС и в спешен порядък заяви, че няма скандал в ДФЗ  и няма опасност България да загуби средства по ОПРСР. Той обяви, че средствата по програмата вече са изплатени. Но пропусна да уточни, че това е станало от държавния бюджет. Борисов допълни също, че в цяла Европа имало механизми, каквито са финансовите корекции, които могат да бъдат приложени. С други думи, нищо страшно, случват се такива неща.

Премиерът коментира отстраняването на Червеняков, на фона на „липсващия“ скандал: „Ако има хора, които са извършили престъпления, според подадените ни сигнали, затова са прокуратурата и ДАНС. Те да проверят и нарушителите да бъдат вкарани в затвора”, рече той авторитетно.

И изпълнителеният директор на ДФЗ – Румен Порожанов заяви, че няма притеснения. „Предоставихме исканата информация на служителите на ДАНС. Проверяват се няколко проекта“, каза още, той и заяви, че е атакуван, защото е засегнал икономически интереси.

Спокойствието обаче цари само и единствено в думите управляващите пред камерите. Веднага след освобождаването на Червеняков, в различни медии започнаха да се появяват информации, според които в ДФЗ царят страх и паника. Факт е, че разледващите органи забелязаха публикациите на тема ДФЗ едва след като „Биволъ“ изнесе данни за различни лимузини Audi, които шофира Янаки Червеняков. Разкритията на „Биволъ“ са резултат от разследване, продължило 9 месеца.

Еврофондове в Земен

Всичко започва по сигнал на бизнесмена Симеон Даскалов за нередности на осемдестина  километра западно от сградата на ДФЗ – в малкото градче Земен. Даскалов е инвеститор, който възложил изграждането на жилищна кооперация в кв. Драгалевци на фирмата ХУФУ. Вместо да работят по одобрения проект, строителите вдигат един етаж в повече, което автоматично превръща сградата в незаконна.

След извършена ревизия, Даскалов установява още, че от строежа му са източени около 500 000 лева. Ревизията е потвърдена и със съдебен акт. Прокуратурата обаче упорито отказва да работи по сигналите му до ден днешен. Даскалов се амбицира и тръгва сам по дирите на ХУФУ и установява, че фирмата печели упорито обществена поръчка след обществена поръчка в Земен. Тамошният кмет е Димитър Сотиров, който в последните си два мандата се ползва от подкрепата на ГЕРБ.

Градоначалникът на Земен е тъст на строителния предприемач Димитър Барбуков. Когато разпитваме за дейността на Сотиров, в ДФЗ отговарят, че е много активен в усвояването на евро средства. Според представител на фонда, община Земен е реализирала десетина проекта. По-голяма част  – през местните инициативни групи в Радомир, Земен и Ковачевци.

смяна на покрив, дограма и поставянето на толоизолация, теракота и гипсокартон  излизат над 770 евро за квадрат – сума, достатъчна построяване на 2 нови подобни сгради.

Четири от проектите обаче са финансирани по ОПРСР. За тях Сотиров обяснява, че са „на пряко договаряне с фонда“, Каквото и да означава това, защото подобен термин не съществува, проектите пораждат сериозни въпроси. Туристическият информационен център в Земен е поместен в съществуваща сграда  бивша туристическа спалня от 158 кв.м.

И до тук не би имало нищо смущаващо, ако сградата не беше реновирана за над 240 000 лв. без ДДС. На практика  смяната на покрив, дограма и поставянето на толоизолация, теракота и гипсокартон  излизат над 770 евро за квадрат – сума, която по най-груби сметки би стигнала за построяването на 2 нови подобни сгради.

Общината реализира и еко пътека с 4 бивака за над 300 000 лв. Къде точно се влагат средствата там е загадка. Именно еко пътеката и туристическия център са реализирани от фирмата ХУФУ. Точно заради тях община Земен привлича вниманието на Даскалов.

Когато в Земен се обявява обществена поръчка за реновирането на общинския стадион, Даскалов възлага на лицензирани експерти да му изчислят стойността на строителните работи заложени в нея. Експертите предоставят 2 количествено-стойностни сметки. Едната е за 730 000, втората за около милион. Общината възлага обекта за над 3 450 000 лв. Според прокуратурата обаче няма проблем.

В хода на разследването, екипът на „Биволъ“ се натъква и на 4-та обществена поръчка. Тя е за открит фитнес, на стойност 44 000 лв. Фирми, занимаващи се изграждането на открити спортни площадки оферират да изградят идентично съоръжение за между 10 и 12 000 лв.

Директорът на БОРКОР Елеонора Николова коментира казуса откровено в интервю за „Биволъ“. Тя заяви, че не е изненадана от сигнала и подчерта, че в много голяма част от случаите, които са били проверявани, е било установено, че преди да има идея да се проведе обществена поръчка, тя се е предхождала от корупционна сделка –  сделка „между възложител и изпълнител, в която те предварително се договарят за общественото благо, което ще бъде реализирано, за парите, които ще бъдат разпределени между играчите“.

По този начин стойността на поръчката драстично надхвърля пазарната стойност от една страна, докато от друга страна, пак заради тези комисионни, качеството, което ние получаваме е изключително ниско, коментира Николова. Заради това на всички избори виждаме, че градските площади влизат в ремонт, правят се фонтанчета, беседки, тези спортни зали, за които вие говорите, тоест неща, които лесно поглъщат пари и от там нататък контрола никакъв и възможността да се разпределят едни други пари, които натоварват данъкоплатеца е предварително прогласена, призна Николова.

Елеонора Николова, директор на БОРКОР: Липсата на политическа воля за борба с корупцията е основен проблем у нас!

Директорът на БОРКОР заяви също, че липсата на политическа воля за борба с корупцията е основен проблем у нас. „ Нашата работа е опосредена през волята на политиците. Ние можем да направим най-качествените анализи, да дадем най-верните мерки, вие можe да се съгласите с тях, защото виждате, че са разумни. Но ако те не бъдат приведени в действие от Министерския съвет или Народното събрание ще останат пожелателни. А ние ще продължаваме да бъдем една много корумпирана държава.“

Двайсет години след като Радо Шишарката и Попа възпяха причинно-следствената връзка между многото пари и западните коли в култовия за времето си хит „Тигре тигре“,  т.нар. „Афера Земен“ бе „възпята“ от „Източен Блок“ под формата на социален рап. Институциите не реагираха и на това.

 

Общественото мнение е притъпено и често остава пасивно когато се говори за „взети“ от някого европейски средства. Оказва се обаче че щом покажеш на същото това общество как живеят хората, които разпределят същите тези пари, ситуацията рязко се променя. Пример за това е Янаки Червеняков, който се превърна в истинска медийна звезда за няколко дни. Оказа се, че акцията на ДАНС в ДФЗ е по сигналите срещу него, въз основа на публикацията на „Биволъ“. Така изплува и връзката му с аферата в Земен.

След осветяването на случая, изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов освободи Янаки Червеняков. Според запознати, това се е случило по взаимно съгласие. Отстраняването му от фонда беше мотивирано  с факта, че не е подал имотни декларации за 2014 и 2015 години. Точка. Краят на историята е отворен. Поне към днешна дата. Едни чакат и оставка, и ареста на Румен Порожанов. Най – малкото, защото нередностите в ДФЗ са ставали пред очите му, а той не ги е спрял. Според други обаче, Борисов се страхува от него, защото знае  как са били „усвоявани“ евро средствата и той няма да си тръгне скоро. Ще остане ли Янаки Чевреняков единствения наказан, за модела #КОЙ в ДФЗ? Това е въпросът.

Текстът е допълнен на 15.04.2016 г.

EEAgrantsТози журналистически материал е създаден в рамките на проект „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес”, изпълнен от фондация „БлуЛинк“, създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на материалa се носи от фондация „БлуЛинк“и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България – www.ngogrants.bg.