Ремонт пред гарата – втори дубъл

Ремонт пред гарата - втори дубъл

Въпреки разваления английски на информационните табла, обновената Централна гара  създава у гостите на София очакване за лъскава европейска премиера. Отвън обаче ги чака друго. Реалността дерайлира извън себе си в нискокасов филм, който се прожектира наяве и често на път – към вкъщи, към работа, към вилата, морето, селото или Европа. Още щом напуснеш реновираната зона, грозният декор те удря в очите като лош домашен алкохол или ти бърка в душата така, както джебчииките го правят в джоба ти. Добре дошли на площада пред Централна гара! Втори дубъл цирк или модерна екранизация с хепи енд ще е ремонтът, който се предвижда там, е въпросът, който вълнува най- вече софиянци.

През 2002  – 2006г бе извършено първото реновиране на предгаровия площад с цел той да се превърне в модерен пътно- транспортен възел, икономически полезно и социално място, което елегантно и топло да приласкава пътуващите от и за гарата, да дава красиво лице на тази централна част на града и да изтласка маргиналите, които са се настанили трайно там. Уви, това не стана въпреки всички разнообразни магазинчета за сувенири, гащи и кебапчета, въпреки двете объркани нива, в които беше излят немалко бетон, въпреки тесните коридорчета, килийни помещения, множество объркващи стълби и неработещи впоследствие асансьори, въпреки празните, неотдадени под наем помещения…или пък именно заради всичко това. Кой загроби тези пари тогава, не стана ясно от никакви наказателни действия.

През 2001г приватизираното общинско предприятие „Паркиране и гаражи“ построи „Трафик маркет“  – многочислена мешавица от магазинчета и будки, построени върху двуетажен подземен паркинг. Като нейн наследник фирма „Ауто Мобайл“ АД пък изгражда в допълнение и познатата днес автогара „Сердика“ – недъгав конкурент под носа на вдигнатата малко по-рано след десетилетно очакване централна столична автогара.  Не е трудно да се познае, че собственикът на апетитната тогава фирма не е бил случаен човек. Контролният пакет акции е бил в ръцете на общинския съветник по време на управлението на Стефан Софиянски- Георги Василев, но след убийството му, собствеността преминава в ръцете на Светлана Каменова и Афродита Боримирова, сочи справка в Булстат- едната- съпруга на криминално проявения висаджия Красимир Каменов- Къра, другата- футболната съпруга на Даниел Боримиров и сестра на небезизвестния, също криминално популярен Таки.

В първия ремонт на предгаровия площад през 2002- 2006г потъват над 20млн лева

20160405_093324В този първи ремонт на предгаровия площад през 2002- 2006г потъват над 20млн лева  – плавно, на 2 етапа, сигурно и безвъзвратно. Множеството от помещения остават без наематели, въпреки огромния интерес към тях. Асансьорите остават неработещи, бързо превърнати в клоаки от бездомници и друг постоянен контингент на района. Мястото е на светлинни години от образа на чисто, приветливо и сигурно, за каквото е далеч недомислено преди това в нечия уста и предобре замислено в последствие в нечии частен джоб.

В пресата излиза информация, че Софийска община отдава стопанисването на помещенията на ЕГИДА за срок от 10 години срещу финансирането от нейна страна на ремонта на площада по втория етап на стойност 7 млн. лв, но изпълнителният директор на ЕГИДА днес отрича такова делегиране на отговорности на компанията да е било правено някога и тя да е отговаряла за нещо повече от охраната на подлезите там. Въпреки това й задължение обаче и въпреки наличието на Второ районно управление на полицията в непосредствена близост, криминалните деяния там нямат край, а жалбите на преминаващите и на малкото собствениците на магазини често остават без отговори и отсрещни действия.

До 2014г от предгаровата площ, покрита като от срам с нелепите платнища, по известни като „Гащите на Софиянски“, сякаш никой не се интересува. Те впрочем струваха на столичани едни отдели 1.6 млн лв., с гаранция 20 год, която издиша още в първата си половина под напора на снега, разпрал архитектурното бельо oще през 2011г. Ротондата е приета за неспасяема. Не влиза в никакви планове на Софийска община за реновиране и освежаване, не е част от интервенциите в новия план за Интегрирано градско развитие. Стопанисва се от Софийски имоти, които отдавна и многократно са се доказали като кофти стопанин, с което може би се обясняват и едва десетината обекта, извършващи търговска дейност там, от общо 130, и то в непрекъснат страх от набези, погнуса и на ръба на оцеляването, категорични са собствениците им.

UnderGara: искаме Ротондата отново да бъде безопасно, чисто и оживено място, изпълнено с изкуство и креативност

13084058_10205376992697277_718782046_n

Photo: Mihaela Ivanova

Възможностите за мястото са отдаването му на концесия или някакъв вид публично- частно партньорство. Някъде между запушения заради смрадта нос и извърнатите очи се появява естествената идея за бърза промяна на това, която оживява в проекта на неправителствената организация UnderGara, създадена специално с тази цел. „Ние сме хората, които искат Ротондата отново да бъде безопасно, чисто и оживено място. Искаме да го изпълним с изкуство и креативност, създавайки там център за артисти, които да населят мястото с музика, изложби, временни и постоянни инсталации, кафетерии и ресторанти, цветя. Искаме да превърнем площада от опасно и отбягвано в оживено и привлекателно място. Искаме да използваме социално- кооперативен модел на участие на всички креативни индустрии в управлението на мястото“ – са уводните думи на проекта им, в който в последствие са инвестирани над 3г. труд, усилия, различни идеи, колаборации, писма до общината и т.н. Звучи шарено, европейско и с потенциал.

Дaли обаче ще се случи предстои да разберем. Архитектурният им проект от 40 стр. предлага микс от творчески и комерсиални дейности на територията на предгаровия площад, като концепцията включва няколко функционални модула, сред които: арт- център с културна и информационна насоченост, споделени работни пространства, изложбени пространства, кафета и книжарница, велоцентър с велопаркинг, тъговски център и социален център за интеграция на уязвими групи. Основната идея е да има 50:50 разделение на комерсиалните и некомерсиалните /културни и социални/ функции, като има смислова връзка между тях.

Една от основните цели на организацията е площадът да се превърне не просто в място за транзитно преминаване, а в такова, на което хората специално отиват – подобно на други централни части на София. Идеята за постоянна сцена за изкуства /единствената за момента в София/ среща доста симпатизанти, ако съдим от техните проучвания и анкети. Идеята за социален център пък съвпада с проект по програма „Еразъм“ на НКЖИ, БЧК и „Каритас“, който се оглежда в по-добра алтернатива за бездомните. Финансиране за подобен тип социални инициативи е отпуснато на европейско ниво от Европейския социален фонд за помощ на най-ощетените в единодействие със стратегията за развитие Европа 20/20 и надеждата е то да стигне и до този проект. По време на кандидатурата на София за културна столица на Европа 2019г, това е единственият проект, който бива признат от европейското международно жури като проект, който е стойностен и трябва да се работи.

Но след загубата на столица за културата от Пловдив, Софийска община някак загубва интерес към този и подобни проекти. Така и спечеленият статут през 2014г за „арт пространство“ рязко се сдобива с нов собственик и нова концепция. През 2015г UndеrGara печелят проект по програма „Европа“ за детайлна концепция, професионално социологическо проучване, архитектурен проект, сайт и идентичност, който е предаден на Столична община. Той обаче остава в архива, тъй като в последствие се оказва, че по същото време „Пазари Възраждане“ също разработват такъв. През юли 2016г Общината отдава Ротондата на „Пазари Възраждане“.

zx480_2723360

Photo: Stolichna Obshtina

„Решението на Столична община за прехвърлянето на собствеността към стопанското дружество “Пазари Възраждане” дойде прибързано и изненадващо за нас. Може би в процес на предизборна кампания, колегите от Столична Община пропуснаха да обърнат внимание на факта, че точно в този момент Европейският съюз отпускаше безвъзмездно финансиране за възстановяване и оживяване на подобни пространства. Сега “Пазари Възраждане” ще трябва да теглят кредит, който да се връща.

Това до някъде и ограничава избора на контент, защото априори това трябва да са бизнеси, които да могат да гарантират в максимално кратък срок да върнат тези заеми. Което не е лошо като цяло, защото предизвикахме интерес и реални действия към пространството. И отново, при добра концепция и мениджмънт от страна на колегите, пространството може да заживее и живота, за който мечтаем. В крайна сметка то вече няма да бъде тази миризлива страшна дупка и минимум ще бъде осветено и почистено. А до това колко ще може да го задържат така, наистина зависи от тяхната концепция, която разработват в момента.“- коментира Мартина Стефанова- изпълнителен член на управителния съвет на UnderGara.

От сдружението споделят, че идеите им за облагородяване на пространството пред Централна гара срещат одобрение и симпатии от новия собственик на Ротондата- „Пазари Възраждане“, които биха искали да ги повторят, но по „техния начин“, което буди у сдружението опасенията за работа на парче, вместо изграждане на цялостен модел. Това според тях изважда тяхната визия от основа, защото е преосмислена по начин, по който да функционира именно в този вариант, така че да има продължителност от поне 10 години, да привлече наистина хора и млада публика, както и да се превърне във важна точка за града. В този 10 годишен модел е заложена идеята за бизнеси, които да могат взаимно да се издържат и развиват. Проектът на UnderGara включва над 40 организации и бизнеси, които по техните думи са имали готовност да стартират веднага.

„Привлякохме и много от култовите местни заведения и пространства, които да отворят филиал, дизайнерски шоуруми и организации, готови да генерират съдържание. Моделът, който следваме е по примера на другите гарови пространства в Берлин (Bikini Berlin), Москва (дизайн-завод Флакон) и Савамала (Белград) http://undergara.com/assets/undergara_presentation2015.pdf

13082145_10205377028738178_1602072899_n

Започнахме разговори с едни от най-добрите международни социални организации, които работят именно за хората на и около гарите и тяхната интеграция. Те бяха в готовност да се включат с директен офис на място. Привлякохме и международни желаещи за заселване, което би помогнало за промяната на средата. Един от другите ни основни партньори на проекта бе и Френският културен институт и международната мрежа IETM, която работи с подобни пространства по света.“- коментират от UnderGara.
Бъдещето на Ротондата е плод на обсъждане и печелене на търгове, които се проведоха в рамките на март- април месец 2016г. „Всички участници с подадени изрядни документи в момента пишат концепции за развитие на съответните дружества. Реално, засега, „тънем в мрак“. Имат срок в който трябва да ги представят и на тази база да се изберат новите мениджъри. Силно се надяваме да има избор. Половината кандидати са непознати лица, останалите са настоящите“- коментират от Парламента без имена, тъй като е подписана декларация за поверителност , докато не прикючат търговете.

„В момента се изготвя заданието за визията на предгаров площад. Взима се под внимание и мнението на различни граждански организации, които имат отношение към това място. Предстои в следващите месеци да се обяви, съгласно закона, процедура по ЗОП за избор на проектант. Ротондата е място, което вече е включено в капитала на общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД с решение на СОС от м.юли 2015г. Средствата за предстоящото реновиране ще бъдат на дружеството и по европейска инициатива „ДЖЕСИКА“ съвместно с ФУГРС. Така, както беше изцяло реновиран и Женският пазар.“ – коментират за Евромегдан от Пазари „Възраждане“.

След като завършат търговете ще стане ясно кои ще са изпълнителите по проекта за ремонта на предгаровия площад, каква ще е цялата концепция, кои ще са новите наематели на помещенията и чии интереси ще обслужи основно този ремонт- частни, корпоративни или евентуално най- накрая обществените.

„Интересите, които би могло да обслужва пространството в момента са по-скоро имиджови и постови. Това е само Ротондата. Отгоре интересите са на частници с неясно минало. Много ни се иска тези амбиции да имат европейското качество, което ние гоним и искаме да виждаме. Да не е поредното прибързано нещо, което да зарадва хората със занижени потребности за последните години, че поне не мирише, а от там нататък каквото ще да бъде. Това мислене трябва да се изкорени.“ , коментира отново Мартина Стефанова.

Позитивни промени

По предгаровия площад действително са направени вече куп позитивни промени, стартирани през 2015г, като изграждането и поддържането на видеонаблюдение, възстановяване на осветлението в подлеза, обновяване на настилките, ремонтиране на два от асансьорите, отваряне на безплатна обществена тоалетна, озеленяване в площадното пространство, поставянето на пейки и кошчета, както и на допълнително осветление към скулптурата на Величко Младенов и други подобни прохождащи стъпки, без шпагати засега. Бездомни хора все още има. Проститутки, дилъри и хаос- също.

20160405_092800

Photo: Mihaela Ivanovа / бездомник

 

„Среда се създава, не се подменя, среда се съхранява. Тя има нужда от разбиране, както на миналото й, така и на това какво е съвременно и кое е хармонично“, коментира Мартина от UnderGara.

Дали при втория опит за подновяване на средата ще се роди нещо модерно, красиво и функционално на това така централно и ключово градско място, или по- скоро Ротондата ще роди среда, в която ще се боричкат, допълват и разминават отново интересите на конкретни частни портфейли, докато обикновените, хиляди на ден пристигащи и заминаващи хорица продължават да си запушват носа и да притеперват от страх в бързия си ход оттам, ще става тепърва ясно. Парламентът засега мълчи, медиите се вълнуват от други неща, хората се надяват на промяна, а неправителствените организации се молят тя наистина да е положителна.

„Ние сме готови да помогнем с контакти и да продължим да консултираме, стига да виждаме резултат. А до момента той е спорен. Предстои да видим.“ – категорични са от UnderGara.

А ние си взимаме пуканките, гасим лампите и зачакваме да видим ще става ли филма за нещо, или пак са ни прецакали с билетчето.

 

Този журналистически материал е създаден в рамките на проект „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес”, изпълнен от фондация „БлуЛинк“, създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на материалa се носи от фондация „БлуЛинк“и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България – www.ngogrants.bg.