Изясняване на понятията

Изясняване на понятията "Законът за митингите - път към фашистка държава!" пред руския парламент на 6 юни 2012 . Фото: Yabloko.ru.

Ако Русия иска да освободи света от фашизма, нека го освободи от Путин.
Всичко беше почти ясно, хората от вида „разумен човек”, боравеха с едни и същи понятия /макар и на различни езици/ и когато казваха море, небе, кон, компютър, врачка, колело, дъжд, картоф, звезда, работа, живот, смърт, разбираха не друго, а тъкмо море, небе, кон, компютър, дете, колело, дъжд, картоф,звезда, работа, живот и смърт, а не друго и не тъкмо обртното.

Напоследък, обаче, всичко започна да се обърква. Не само понятията, се объркаха, но и начина на мислене. Здравият по-рано смисъл започна да боледува от безсмислие.

Светът вече не е този свят, а някакъв друг свят, където евреите са лоши, следователно са фашисти, фашистите са отблъскващи, следователно са гейове, гейовете са разпуснати, следователно са демократи, демократите са европейци, следователно са либерали, либералите са либерасти, следователно са соросоиди, соросоидите са подли и може би рептили, следователно са гейове, а гейовете са педерасти. Като в края на краищата излиза, че най-големите фашисти в света са демократите, евреите и либералите. Най-вече защото са против Путин. Както си мислят в Русия. Когато въобще мислят. А те когато въобще го правят, там го правят по много особен начин. Според това особено мислене Русия нахлува в Крим защото украинците са нашественици и завоеватели. Според това особено мислене украинците са фашисти /и те също/ понеже тежко въоръжени руски войници нахлуват в Украйна с танкове.

Така се създават едни особени светове. В тях човекът не е хомо, защото да си хомо е еврогейско. Но и сапиенс не е съвсем баш. Може би е хомо путиникус /като продължение на хомо съветикус/. Единият от тези светове е путинският. Той се изправя от колене, цъфти и връзва, защото Русия е велика. Другият свят е всичко останало. Това всичко останало загнива, с изключение може би на Северна Корея, Куба и Венецуела, и може би на Беларус, Казахстан и Китай. И руснаците, понеже са велики, са призвани да освободят другия свят от самия него си, защото неруският свят е пълен с фашисти, гейове, соросоиди, толерасти, педерасти, евреи, европейци, а също и американци, които печатат лъжливи пари. /С лъжливите американски пари човек може да си купи всичко навсякъде по света, докато с рубли може да си купи само някои неща и то само в Русия, но в светове като този на Путин лъжливото винаги е нещо друго, а истинското винаги е лъжливо/.

Всички тези измислици могат да изглеждат забавни и дори поучителни като нагледни помагала към познатото от времената на маоизма промиване на мозъци и познатата от времената на нацизма гьобелсова пропаганда. Само че ако на тази пропаганда започнат да вярва доста повече от неизбежната за всяко общество бройка кухавелници, всички тези измислици вече не са нито забавни, нито поучителни, а досадни /най-малкото/, отблъскващи и зловещи. Затова не е зле да се припомнят някои основни понятия, като понятието фашизъм, например. По какви показатели може да се определи дали едно общество е фашистко или не.

Тези показатели не с чак толкова много, нито са чак толкова сложни. Ето единайсет от тях:
1. Еднопартийно управление. По пози показател Русия е съвсем близко до фашизма. Там освен путиновата партия има и една комунистическа партия, но и комунистическата партия всъщност пак си е путинова партия. /То и при комунистическата диктатура в България освен БКП имаше и БЗНС/ Останалите партии в Русия са само за парлама, за опаковка и за заблуда – те нямат никакво значение и никакво влияние. /Има, между другото, разлика между еднопартийната власт и безпартийната, каквато беше тази на българския цар Борис III./

2. При фашизма няма разделение на властите. В демократичните страни изпълнителната власт се подчинява на законодателната, а съдебната власт е независима от останалите власти. По този показател Русия е фашистка държава, защото там Русия Путин е и законодателна, и изпълнителната, и всякаква власт.

3. То произлиза от второто. Фашистката държава не е правова държава. Там правосъдието е заменено с произвол. В Русия, например, става това, както отсъди Путин. Ако Путин каже – Ходорковски отива в затвора, ако каже – Пуси Райът отиват в изправителен лагер. Ако каже – всички те могат да бъдат освободени предсрочно, ако каже – може и никога да не бъдат. От Путин зависи, не от някакви си там съд и правосъдие. Затова и по този показател Русия е фашистка държава.

4. При фашизма Четвъртата власт – медиите – са изцяло подчинение на партията и правителството, а то ще рече – на вожда. В това отношение Русия е несъмнено фашистка държава. Путиновата пропаганда е дотам безогледна и дива, че не само припомня, но и в доста отношения дори надминава пропагандата на Сталин, Мао и Гьобелс. Единствено Интернет донякъде й се противопоставя, но Путин започна да приема закони / Путин, не правителството или народното събрание/ с които да овладее и Мрежата в Русия.

5. Врагове. Всяка фашистка държава се нуждае от врагове. В това отношение Русия с многото си врагове е и много фашистка държава. Враговете на Русия са бандеровците, евреите, гейовете, фашистите /сик/, соросоидите, европейците, американците, и въобще, целият свят с изключение на Куба, Северна Корея и Венецуела. И с изключение може би на Китай, Беларус и Казахстан, но това са изключения на които не може много да се разчита.

6. Идеология. Всяка фашистка държава си има идеология, която не допуска многообразие на виждания. И в това отношение путинска Русия е фашистка държава. Изразител и говорител на руската държавна идеология стана някакъв си Дигин – уж преподавател и професор. Руската държавна идеология, тоест Путиновият фашизъм, е смес от: измислено православие което няма нищо общо с християнството; безогледен национализъм – Русия е най-велика, руските джуджета са най-големите в света; лицемерен консерватизъм – при нас няма гейове и проститутки, всички са маладци и маладкини; и разбира се чувство за божествено предназначение, стигаща до откровени безумия – Русия е призвана да наложи своите ценности на целия свят, а и на неговите околности също.

7. Намеса на държавата в икономиката. И в това отношение Русия е фашистка държава. Там няма самостоятелни стопански субекти /дейци/. Има стопански обекти /предмети/ върху които се въздейства. Кой ще бъде олигарх, кой ще печели и кой няма да печели, кой ще стои по-близо до „тръбата” и печалбите и кой по-далече, решава Путин.

8. Култ към личността на вожда. По този показател руският фашизъм е несъмнен, дори не се нуждае от примери. В Интернет има вече няколко химна във възхвала на Путин. Освен всичко друго.

9. Военщина и нападателност /агресия/. Първите военни изяви на Хитлер бяха присъединяването на немскоезичните земи /Австрия и Суетите/ към фатерланда. Като за начало. Матушката пък завзе рускоезичния Крим. Като за начало. Сега върви към завладяване на измислената Новорусия. /Е, нали никой не вярва, че гражданите на Славянск крият ракети ГРАД в килерите си/ Несъмнено ще последват и други земи, ако не и държави. И в това отношение Русия е руският фашизъм е несъмнен.

10. Преследване и унищожаване на всякакъв вид инакомислие. И това го има в Русия. Като най-изявените инакомислещи ги убиват.

11. Концлагери. Може би единственият показател, по който Русия не е съвсем фашистка държава? Нали вече няма Гулаг. Дали, обаче ? Може и да го има, но не се знае. При всички случаи има трудово-изправителни лагери. Като тези, в които пратиха Пуси райът, а в момента – природозащитникът Евгени Витишко и други руснаци, дръзнали да кажат истината за света на Путин.

Затова ако Русия иска да освободи света от фашизма, нека първо освободи себе си. От Путин. А той, светът, истинският, не путинският, да не забравя истинското значение на понятията и техния смисъл. Небето не е зелено, а синьо, тревата не е червена, а зелена , Евромайданът не е измислица на САЩ и ЦРУ, а бунт на гражданите срещу олигархията, Европа не е обединение на гейове, а обединение за свободно движение на хора, стоки и капитали, а Русия, ако не изцяло фашистка, то е най-малкото фашизоидна държава.

И две уточнения. Това, което повечето руснаци не са разбрали и никога няма да разберат е, че ако има някаква разлика между фашизма и болшевизма, тя е количествена, а не същностна. И съветска Русия не е освободила Европа от фашизма, а е заменила един фашизъм с друг – по-мащабен, жесток и всеобхватен.

А да се говори за русофилство и русофобство /русолюбие и русомразие/ значи да се изопачи същността на явлението. Никой не мрази руснците, ако въобще ги мрази, защото са руснаци, а защото са създали фашистка държава. И мрази не тях и не толкова тях, колкото модела на държавата им и нейния самопомазан „фюрер“ Така, както ги мразят и им се противопоставян будните свободомислещи руснаци.

 

 

EEAgrantsТози журналистически материал е създаден в рамките на проект „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес”, изпълнен от фондация „БлуЛинк“, създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на материалa се носи от фондация „БлуЛинк“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България – www.ngogrants.bg.