Още една четка бетон по стената, която не съборихме

Още една четка бетон по стената, която не съборихме Артисти издигнаха през 2009 г. релика на Берлинската стена на площада, където се издигаше мавзолеят на Георги Димитров. Фото: Bulphoto,com

Случаят със замазаната от зидаро-мазачи отломка от Берлинската стена насред София не е изключение, но носи красноречива символика. В същата категория са много други „шедьоври“ на съвременното ни обществено-строителното изкуство: спирки за градски транспорт, монтирани така че човек да не може да се провре в тях; новозакупени автобуси, в които сръчни шофьори кривят перилата и коват плексиглас; светофарна уредба, монтирана точно в средата на скосения за инвалидни колички тротоар; велоалея, начертана под почти прав ъгъл около незаконен билборд. Тук попадат и некадърно поставени плочки по тротоари и метростанции; хлътнали с половин педя канализационни шахти насред новоасфалтирани булеварди; и всички непредвидими импровизации на тема пътна маркировка и обозначаване на ремонтирани участници, с които толкова сме привикнали, че дори не ни правят впечатление. Докато не излезем на запад и не установим с изненада, че същите ремонти, маркировки, автобуси, площади, ремонтирани и доставени често от същите фирми, са по-естетични и често по-удобни за ползване отколкото у нас.

Снимки на абсурдно маркирани велоалеи направиха България популярна. Фото: 9gag.com.

Снимки на абсурдно маркирани велоалеи направиха България популярна. Фото: 9gag.com.

Няма как да сте ги пропуснали. Безумни недомислици, дефекти и откровени глупости, извършени с обществени средства на най-видни места – по новоремонтираните градски площи, улици, магистрали, градинки, спирки, гари… Общото между тях е, че решението, от което зависи качеството, естетиката, полезността и често дори смисъла на въпросния обект, е оставено в ръцете на последния по веригата изпълнител. Често то е в ръцете на работници – общи и специализирани, по правило без задълбочени познания по урбанистика, организация на транспорта, издръжливост на материалите, нежели културно наследство или археология. Тези хора не са виновни – те, къде повече, къде по-малко добросъвестно, се опитват да свършат работата, за която са наети – също по правило срещу мизерно ниски възнаграждения.

Забележително е, че четвърт век след края на „диктатурата на пролетариата“, обществената култура май пак е в ръцете на работническата класа!

Графитите по падналата вече берлинска стена бяха символ на свободния дух, победил тесногръдието. Мазачите, боядисали Берлинската стена в София, вероятно са преценили, че графитите по нея са грозни. Нищо странно: толкова им е вкусът, такава им е културата, както се казва, обикновено с вдигане на рамене. Забележително е, че четвърт век след края на „диктатурата на пролетариата“, обществената култура май пак е в ръцете на работническата класа!

2006_stenata_NDK_Bulphoto

Ген. Бойко Борисов, по това време вече столичен кмет, открива монумента с парче от Берлинската стена през 2006 г. Фото: Bulphoto.com

Бързам да уточня, мазачите не са виновни. Виновни са други: всички висше- и още по-висшестоящи, добре и още по-добре платени, големи и още по-големи началници по етажите над тях. Не защото са си взели парите по първи или втори начин, със или без прозрачен конкурс, под или над масата. А защото след като са ги взели, никой от тях не се интересува какво в края на краищата се случва надолу по веригата. Не упражнява контрол, не задава въпроси, не си казва дори мнението, зер, така са решили по-горе, пито-платено, мазачът ще оправи нещата! И той ги оправя – както и колкото може.

Проблемът е, че между мазача, замазал Берлинската стена, и министър председателя, няма нито един посредник, на който да му пука какво се върши с вече разпределените обществени пари. Проблемът е, че на власт са такива, за които е важно едиствено да докопат тези пари. Че бетонът и издигането на стени пак са мода. Че пъстротата и стремежът към свобода от онези берлински графити бе замазан със сиво-бозав пласт през годините. А всички ние търпим, мълчим, пазаруваме, плащаме данъците и даже гласуваме, без да си искаме сметката. Тук е символиката на замазания къс стена: тя падна в Берлин, за да не бъде така. У нас си я има.

"Оставка": светлиен надпис върху стената, по време на коцерт на Роджър Уотърс в София през 2013 г. Фото: Bulphoto.com

„Оставка“: светлиен надпис върху стената, по време на коцерт на Роджър Уотърс в София през 2013 г. Фото: Bulphoto.com

 

EEAgrantsТози журналистически материал е създаден в рамките на проект „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес”, изпълнен от фондация „БлуЛинк“, създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на материалa се носи от фондация „БлуЛинк“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България – www.ngogrants.bg.