Путинско правосъдие за Витишко: да се затвори, не да се освободи!

Путинско правосъдие за Витишко: да се затвори, не да се освободи! Витиишко зад решетките след предишен отказ на съда да го освободи. Фото: svoboda.org

Режимът в Кремъл играе гротескна игра на котка и мишка със свободата и живота на несправедливо затворен активист. На 10 ноември Кирсановският окръжен съд замени наказанието зад решетки на природозащитнища Евгений Витишко с подписка.  След почти две години прекарани в лагер по изфабрикувани обвинения, руският активист трябваше да излезе на свобода в събота, 21 ноември. Още в петък колегите му от обществената организация “Екологичната вахта за Северен Кавказ” потеглиха към колонията, за да го посрещнат и да го отведат на провеждащия се след броени дни в Москва граждански форум. Грешка! Буквално в последния момент пускането на Витишко бе отменено – този път поради обжалване на прокуратурата. В отговор Витишко обяви гладна стачка.

По думите на адвоката Сергей Локтев, в жалбата на прокурорите се твърди, че определението на окръжния съд не указвало в коя наказателно-изпълнителна инспекция е длъжен да се регистрира Витишко след освобождаването му. Този чисто формален повод позволява на режима да задържи природозащитника зад решетките за неопределено време. Според закона жалбата може да се разглежда в рамките на 30 дни, но в действителност това може да отнеме до два месеца, казва Дмитрий Шевченко, член на “Екологичната вахта за Северен Кавказ”.

Демонстрация за освобождаване на Витишко на олимпиадата в Сочи. Фото: Ековахта за Северен Кавказ

Демонстрация за освобождаване на Витишко на олимпиадата в Сочи. Фото: Ековахта за Северен Кавказ

Екологични и обществени активисти в Русия възприемат решението на съда от 10 ноевмри като победа, макар и частична, над несправедливостта. “Евгений Витишко е достоен гражданин на Русия. Неговото освобождаване е голяма радост за хиляди хора, които са се борили за него”, зaяви Григорий Явлинский, основател на партията “Яблоко”, чийто член е Витишко. Много хора в Русия и в чужбина са го подкрепили в последните две години: изпратили картички на солидарност в колонията, писали писма и излизали по улиците с демонстрации.

Според пресслужбата на партия “Яблоко” ситуацията относно Евгений Витишко се променила след  като активистът за правата на човека и член на съвета за правата на човека Андрей Бабушкин информира президента Владимир Путин, че Витишко така и не е получил предсрочно освобождаване, а вместо това е обект на множество необосновани дисциплинарни наказания в затвора. Путин обеща, че службата на главния прокурор ще провери валидността на тези санкции. След този случай санкциите срещу Витишко спряха и позицията на съда се промени.

Непосредствено след освобождаването му Витишко се канеше да участва в т. нар. Граждански форум, годишната среща на активистите на различни обществени организации, която се проведе в Москва на 21-22 ноември, и планира да даде пресконференция. Колегите му смятат, че жалбата на прокуратурата може да е внесена, за да се осуети това. Освен това Витишко открито заяви, че след освобождаването си ще продължи обществените си дейности, а това явно не е по вкуса на режима.

Другата причина, според “Екологичната вахта за Северен Кавказ”, може да бъде отмъщение от страна на прокуратурата, която не може да му прости, че разкри пред обществеността груби нарушения на правата на затворниците в наказателна колония №2 през май 2014. Самият Евгений Витишко допусна по телефона, че този “садистки начин” да бъде задържан е бил замислен от самото начало.

За 3 декември е насрочено друго дело на Витишко – разглеждането на молбата му за помилване. По-рано подобна молба беше отхвърлена от съда, както и молба за амнистия във връзка със 70-годишния юбилей на Победата във Великата отечествена война. Кога Витишко ще може да излезе на свободата, остава неизвестно.

През 2012 г. Евгений Витишко бе осъден на три години условната присъда по измислени обвинения в “нанесени щети” на ограда, незаконно изградена около вила на губернатора на Краснодарския край Александър Ткачев. Проверка на специализираната прокуратура констатира, че ограда на мястото никога не е съществувала. През декември 2013 условната присъда беше заменена с реален затвор. На 18-ти февруари 2014, в разгара на Олимпиадата в Сочи, активистът бе изпратен в затворническа колония в Тамбовска област.

На 26 август руски и български граждани демонстрираха пред Консулството на Русия във Варна с искания за свобода на политическите затворници в Русия, един от които е Евгений Витишко. През септември 2014 г. 19 български общественици и политици подписаха открито писмо до Владимир Путин за освобождаване на репресирания руски активист. Сред тях са природозащитниците Тома Белев и Петко Цветков, членовете на Националния съвет на Зелените Ива Александрова и Борислав Сандов, и управляващият редактор на „Евромегдан“ Павел Антонов.

 

EEAgrantsТози журналистически материал е създаден в рамките на проект  „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес,“ изпълнен от фондация „БлуЛинк“ , финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от автора и издателя Фондация „БлуЛинк“ по силата на българското законодателство и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.