Аз нямам Омбудсман

Аз нямам Омбудсман Граждански протест срещу избирането на Мая Манолова за омбудсман. Фото: А.Михайлов/Bulphoto.com

Всъщност, от години нямам. Това го казвам за тези, които чак сега се усетиха колко ни прецакват политиците с избора на Мая Манолова. Мили, новопрогледнали, предишният избор беше същият – беше избран човек, който беше изкарал гражданите срещу решенията си и който беше заявявал в разни интервюта „гражданите не могат да решават“. Готино, нали?

Сега пак избраха същото – човек, изкарвал гражданите срещу себе си. Една от най-мразените образи в протестите срещу Орешарски. Дали осъзнавате всички възмутени защо винаги ни избират такива хора? И че проблемът е маааалко по-дълбок от избора на Мая Манолова? Проблем беше и Константин Пенчев. Нашата къса памет не е оправдание, а удобно скривалище за безпринципни политици и партиите им.

Нашата къса памет не е оправдание, а удобно скривалище за безпринципни политици и партиите им.

И така, може да се каже, че изборът беше предопределен и от години е такъв, че гражданите да нямат реален и истински защитник на интересите си. И предишната, и тази кандидатура си е гавра с протестиращите. Първата – с протестиращите в защита на Странджа, втората – с протестиращите срещу Орешарски. Разликата е никаква. Само в изминалите години.

За пореден път управляващите се подиграха дружно с нас! В пакет! Защото това, че не си натиснал бутончето, за да гласуваш за някого, не означава, че не участваш в престъплението. Има нещо, наречено „съучастие“. Съучастие е да издигнеш безпринципна кандидатура и да поставиш всички в избор без избор, уважаеми наивни избиратели на РБ. Съучастие е и да не издигнеш никаква кандидатура, уважаеми наивни избиратели на ГЕРБ.

Партиите от години ни играят този номер: правят така, че гражданите да нямат защитник на интересите си.

Може би не е зле да прогледнете и да погледнете ситуацията от всички страни. Партиите от години ни играят този номер. От години правят така, че гражданите да нямат защитник на интересите си. Добрата новина е, че тези, които не са протестирали 2013-та ще ги боли по-малко от избора на Мая, а някои дори ще забравят след някоя и друга година с какво е известна тя, така както вече сме забравили с какво беше известен Константин Пенчев „преди“.

И Мая също ще започне да пише нищо не значещи гръмки декларации в „защита на гражданите“ И гаврата, ще остане да горчи само на единици. Другите, дори ще се чудят – „защо обиждате достойния човек.“ Така че докато още помним и сме гневни, не е зле освен да протестираме срещу конкретния повод, да помислим и да протестираме и срещу първопричината. Срещу превръщането на Омбудсмана в куха, безлична и нищо незначеща институция. Срещу избора на хора, които нямат и никога няма да имат доверието на „гражданите“, които би трябвало да защитават. И да започнем да задаваме едни такива неудобни въпроси като този защо гражданите нямат право сами да избират „своя представител“, а изборът и кандидатурата е оставена в ръцете на Парламента? Не е ли това все едно да оставим затворниците да изберат шефа на затвора, в който лежат? Докато не намерим отговор на тези въпроси, имената ще се променят с годините, но ние няма да имаме Омбудсман.

 

EEAgrantsТози журналистически материал е създаден в рамките на проект „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес”, изпълнен от фондация „БлуЛинк“, създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на материалa се носи от фондация „БлуЛинк“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България – www.ngogrants.bg.