Отново съдебен и полицейски произвол над журналисти и природозащитници в Русия

Отново съдебен и полицейски произвол над журналисти и природозащитници в Русия Анна Грицевич и Владимир Кимаев. Фото: ЕкоВахта за Северен Кавказ

Руската гражданска организация „ЕкоВахта за Северен Кавказ“ съобщи за нова вълна̀ от репресии срещу независими журналисти и зелени активисти в Краснодарския край на Русия. В прессъобщение, организацията съобщи, че на 29 юни в село Черешня са задържани Анна Грицевич, журналистка от интернет-изданието „Кавказки възел“, и Владимир Кимаев, член на Съвета на „ЕкоВахта за Северен Кавказ“.  Според природозащитниците задържането е незаконно. „Те се намираха в селото за отразяване на събитията, свързани с разгонването от полицията на местните жители, протестиращи срещу създаването в землището на селото на депо за отпадъци, натрупали се в резултат на неотдавнашното наводнение в Сочи,“ разяснява ЕкоВахтата.

На проведено на 6 юли 2015 г. съдия Александър Якименко от Адлерския районен съд на Сочи осъди Анна Грицевич на три денонощия административно задържане по член 19.3 на Кодекса за Административните правонарушения на Руската федерация за, както се твърди, „неподчинение на законни разпореждания на полицейски служител“. „Осъждането на Грицевич е поредната проява на специфичното «краснодарско правосъдие», щамповащо поръчкови съдебни решения в служба на властта. То показа, че обекти на това правосъдие могат лесно да станат не само гражданските активисти, отправящи остри критики към нея, но и журналисти, които просто си вършат работата, ако с това пречат на някого,“ коментират авторите на прессъобщението.

Обекти на такова правосъдие могат лесно да станат не само гражданските активисти, отправящи остри критики към нея, но и журналисти, които просто си гледат работата, ако с това пречат на някого

Според природозащитниците, съдия Якименко не криел своята предубеденост и демонстрира, че целта му е била да постанови на всяка цена решение, признаващо Грицевич за виновна. Той не направи никакъв опит да установи истината и, за да няма в делото доказателства в полза на журналистката, отказа да приобщи към него не само заснетите от нея по време на акцията видеозаписи, но и тези на полицията, информират от ЕкоВахтата. Като част от делото, тези материали биха били недвусмислено указание за произнасяне на оправдателна присъда. Съдията отказа и да призове в съда полицейските служители и свидетелите на защитата. Освен това той игнорира факта, че Анна Грицевич е изпълнявала редакционна задача, за което ръководството на «Кавказки възел» уведоми съда официално.

По същия предначертан и нямащ нищо общо с правосъдието шаблон, на следващия ден се провежда и заседанието по делото на другия задържан – Владимир Кимаев.  Тук председателят на съдебния състав Валерий Свириденко, по примера на съдия Якименко, отхвърля всички молби и предложения на защитата. Той отказва приобщаването към делото на видеозаписа, направен от Анна Грицевич по време на задържането, с нелепото основание, че «Грицевич вече е призната за виновна». Не беше удовлетворена и молбата да бъде призован в съда и разпитан лъжесвидетелят (представен с фамилията на един човек, името и бащино име на друг, и подписа на трети), въз основа и на чиито показания е построено обвинението. Освен това този път съдията забранява и всякакви видеозаписи в залата на съда, с абсурдното основание, че материалите от заснемането „могат да бъдат използвани за лични нужди“.

След 40-минутно заседание съдията прочита очевидно подготвено предварително решение, според което Владимир Кимаев беше признат за виновен по член 19.3 на КоАП на РФ за „неподчинение на законни разпореждания на полицейски служител“. При това в решението на съда е указано, че „не се потвърждава вината за организиране на несанкционирано мероприятие“. Тоест установените от съда данни не съответстват на данните от Протокола за административно правонарушение, в който става дума за „неподчинение на законни разпореждания на полицейски служител при организиране на несанкционирано събрание, митинг, демонстрация, шествие или протест“. В действията на Кимаев съдията намира утежняващо обстоятелство –  според Свириденко правонарушението е извършено „в условията на извънредна ситуация“.

Така и Владимир Кимаев беше несправедливо осъден на три денонощия административно задържане в специален арест в близост до Адлерското отделение на полицията. Освободен след отбиване на наказанието си, той заяви: „Условията бяха приемливи, отношението на администрацията – също. Нямам претенции към спецприемника. Имам претенции към администрацията на Сочи и лично към кмета Пахомов за неумението да управлява общината. Вместо да предприемат превантивни мерки: да построят нови отводнителни канали и водоотводи, да прокарат магистрална канализация, да внедрят пречиствателна система за поройните води, нашите чиновници мислят само как да замажат последиците от извънредните ситуации. Например търсят места за бъдещи депа за отпадъците от проливните дъждове и наводненията“.

Координаторът на „ЕкоВахта за Северен Кавказ“ Андрей Рудомаха коментира: „Както изглежда, в Краснодарския край се завръщат времената на най-безпросветно репресивно мракобесие, установило се тук по време на управлението на Александър Ткачов. Уж главният виновник за нездравата ситуация в Краснодарския край си е отишъл, но делото му е живо. За да се справи с беззаконието, ширещо се тук, миналата година в Краснодар пристигна специален Съвет по правата на човека при Президента на РФ, който подложи властите на унищожителна критика за многобройните нарушения на нормативната уредба и гражданските права. Но по всичко личи, че усилието, което Съветът положи за превъзпитание на кубанските власти, не дава желания ефект. Те, както и преди, предпочитат да решават проблемите не чрез диалог с гражданските организации и населението, а чрез прилагане на репресивни мерки срещу тях“.

И Кимаев, и Грицевич считат задържането си за незаконно и ще настояват за отмяна на съдебните решения, с които са осъдени, но също и за привличането под отговорност на полицаите, участвали в тяхното задържане и злоупотребили със служебно положение, съставяйки фалшиви доклади за уж извършените от тях правонарушения.

EEAgrantsТози журналистически материал е създаден в рамките на проект „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес”, изпълнен от фондация „БлуЛинк“, създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на материалa се носи от фондация „БлуЛинк“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България – www.ngogrants.bg.