Ако не е Путин, ще е Путин

Ако не е Путин, ще е Путин Митинг срещу войната в Санкт-Петербург на 1 март 2015. Фото: spb.yabloko.ru

«Убили са Немцов!» – такива есемеси започнахме да получаваме, докато празнувахме нечий рожден ден в компанията на петербургски демократи активисти в петък, 27 февруари. «Не може да бъде, това да не е партенка» – беше първата ни реакция. «Питайте московчани.» «Има ли потвърждение?» След петнайсет минути стана ясно, че Немцов наистина е застрелян – новината тръгна по всички медии. Разотидохме се в пълен шок.

Убийството на Немцов, един от малкото лидери на опозиционното движение в Русия – на 30 метра от Кремълските стени, е не просто поръчково убийство; това е показна екзекуция, както го определи Григорий Явлински, един от лидерите на либералната политическа партия ЯБЛОКО. Сегашната власт начело с Путин реши да покаже на руската опозиция и на европейските лидери, че може да прави каквото си поиска напълно безнаказано – без масови безредици, без понижаване на рейтинга, без втвърдяване на санкциите срещу Русия. И сгреши!

Антиправителствената демонстрация на опозицията на 1.03.2015 г., планирана дълго преди убийството, се превърна в траурно шествие и привлече около 50 000 в Москва и към 15 000 в Санкт Петербург. Много повече отколкото някой очакваше. Получи се могъщо тъжно шествие, наситено с усещане за горест и безизходица. От него произлезе искане за незабавно разследване на престъплението.

Властта отговори с мълчание. А мълчанието вече не е злато за Путин. За петнайсет години начело на Русия Путин ни научи да не вярваме на официалното следствие. Научи ни че виновните за безочливите политически мотивирани убийства, никога няма да бъдат открити. Така беше с Наталия Естемирова, Станислав Маркелов, Анна Политковска и други. Затова сега, когато властта разтръби, че убийците са заловени и са признали всичко, почти никой не повярва. Милионите руснаци отказаха да повярват на поредната приказка за лековерни, разказана им по телевизора. Руснаците сякаш се усетиха, че ги баламосват.

Кой е поръчителят?

Сред демократичната опозиция в Русия почти няма съмнения, че убийството на Немцов е поръчково и политическо, и че действащата власт има отношение към него. В твърдата йерархична путинска система, вкоренена в службите за сигурност, е невъзможно да бъде извършено подобно престъпление без одобрението на висшето началство. Територията на Кремъл и около Кремъл щателно се охранява от сътрудниците на спецслужбите и всичко, което става там, незабавно се докладва на ръководството.

През лятото на 2014 г. на този същия мост, където бе убит Немцов, активисти се опитаха да окачат флага на Украйна в знак на протест против войната, но те дори не успяха да го разгънат напълно и бяха задържани от сътрудници на правоохранителните органи. На всеки стълб на този мост висят гроздове наблюдателни камери. Изстрелите бяха прецизни, моментът на нападението беше разчетен пределно точно. Няма как да се повярва, че убийците самостоятелно са заобиколили тези мерки за сигурност.

Телефонът на Немцов със сигурност е бил подслушван в навечерието на крупната опозиционна акция, планирана за 1 март, един от организаторите на която беше самият той. Най-вероятно е  бил следен. Отново няма как да допуснем, че спецслужбите не са можели да предотвратят убийството, или поне не са били незабавно осведомени за случилото се и не са успели да задържат извършителите по горещите следи.

В последните месеци Немцов подготвяше за публикуване доклад за причастността на руската армия към войната в Донецка и Луганска области в Украйна. Предишните му доклади за мащабната корупция в Краснодарския край по време на строителството на олимпийските обекти в Сочи и за отрицателната равносметка на управлението на Путин като цяло бяха унищожителни. Това са очевидни ситуационни мотиви за ликвидиране на Немцов. Вместо да ги разгледат сериозно, официалните изследователи се вторачиха в удобната за пропагандата на властта «ислямистка» версия за убийството. Чеченските изпълнители уж били толкова обидени от отношението на Немцов към исляма и от неговите изказвания след нападението над офиса на списанието Шарли Ебдо в Париж, че са се решили на убийство.

Тезата, че изпълнителите биха могли да са чеченци, може да се окаже достоверна. Това не е първото тяхно кърваво дело, а уличните престрелки с тяхно участие в Москва не са рядкост. Но да се повярва, че чеченците на своя глава са извършили толкова гръмко престъпление под стените на Кремъл без съгласуване отгоре, е абсурдно.  При това Немцов никога не е бил ислямофоб, известни са неговите изказвания против войната в Чечня, а реакцията му срещу нападението на Шарли Ебдо беше по-мека от изявленията на много други руски политици. 

Какво означава това?

В последните години в Русия  политически свободи драстично намаляват, а защитеността на гражданите пред държавната машина клони към нула. От една страна се приемат закони, които позволяват човек да бъде привлечен под отговорност за всяко нехаресало се на властите действие, а от друга – те се прилагат избирателно. Това, заедно със зависимостта на съдебната система, води до невъзможност да бъдат предвидени последствията от извършваните беззаконни действия. И ако до скоро активисти като «затворниците на Болотная», момичетата от Pussy Riot,  или природозащитника Евгений Витишко рискуваха да се окажат зад решетките, сега рискът се е повишил до смъртна заплаха.

С убийството на Немцов властите преминаха поредната граница. В тези условия политическите и гражданските активисти, които не са съгласни с провежданата в страната политика, както и техните потенциални симпатизанти, все по-малко имат готовност да поемат такива рискове. Много от тях напускат страната или се оттеглят във «вътрешна емиграция».

Да, по-голямата част от хората продължават да гледат телевизора и да поддържат Путин на всяка цена и въпреки логиката и здравия разум. Нагнетяването на страх, на агресия към външните и вътрешните врагове, масираната пропаганда – такава е същността на политиката на Путин с цел задържане на властта.

Ксения Вахрушева е руски опозиционен и природозащитен активист и журналист, постоянно установен във Варна.

Още по темата:

Изясняване на понятията, от Иво Беров

 

EEAgrantsТози журналистически материал е създаден в рамките на проект „Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес”, изпълнен от фондация „БлуЛинк“, създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на материалa се носи от фондация „БлуЛинк“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България – www.ngogrants.bg.